Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πρόσφατα ότι θα επιβάλει δασμούς ύψους 50% στον χαλκό από την 1η Αυγούστου, αλλά δεν διευκρίνισε αν αυτό θα ισχύσει για το κατεργασμένο μέταλλο, τα ημιτελή προϊόντα ή το χαλκούχο μετάλλευμα. Οι μεταλλωρύχοι και οι βιομηχανικοί χρήστες εξακολουθούν να έχουν ερωτήματα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τη φύση των δασμών.
Ο Máximo Pacheco, πρόεδρος της Codelco, της κρατικής μεταλλευτικής εταιρείας χαλκού της Χιλής και σημαντικός προμηθευτής των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η αβεβαιότητα είναι δύσκολο να διαχειριστεί.
«Οι πελάτες μας διακατέχονται από κάποιο άγχος και πρέπει να καταλάβουν πού θα καταλήξει όλο αυτό», δήλωσε στους Financial Times. Το ελεύθερο εμπόριο «είναι πολύτιμο και για τα δύο μέρη» και η Χιλή θα ήταν ευτυχής να προμηθεύσει τις ΗΠΑ με περισσότερο κατεργασμένο χαλκό για να στηρίξει την εγχώρια μεταποίηση, πρόσθεσε.
Στελέχη έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τους προγραμματισμένους δασμούς στο μέταλλο και αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι θα απειλήσουν βασικές βιομηχανίες των ΗΠΑ, από τα ηλεκτρικά οχήματα μέχρι τα κέντρα δεδομένων και την άμυνα.
Η Χιλή που έχε συνάψει εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ αντιπροσωπεύει πάνω από το 60% των αμερικανικών εισαγωγών κατεργασμένου χαλκού.
«Εάν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να αναπτύξουν περισσότερη παραγωγή προϊόντων χαλκού, είναι σαφές για εμάς ότι θα χρειαστούν περισσότερες κάθοδοι χαλκού», δήλωσε ο Pacheco, αναφερόμενος σε έναν τύπο κατεργασμένου μετάλλου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή προϊόντων όπως σύρματα και ράβδοι.
Παρόλο που οι ΗΠΑ παράγουν ορισμένες ποσότητες χαλκούχου μεταλλεύματος δεν έχουν αρκετή ικανότητα τήξης για να διυλίσουν όλο το υλικό που καταναλώνουν. Θα ήταν πολύ δύσκολο να αντικατασταθεί γρήγορα το εισαγόμενο ραφιναρισμένο μέταλλο με εγχώρια παραγωγή, επειδή η κατασκευή των μεταλλουργείων χρειάζεται συνήθως αρκετά χρόνια.
Η απειλή των δασμών έρχεται επίσης καθώς η βιομηχανία χαλκού παγκοσμίως αγωνίζεται να ενισχύσει την προσφορά των ορυχείων, εν μέσω της μείωσης των βαθμών του μεταλλεύματος και της αύξησης του κόστους που καθιστά δαπανηρή την ανάπτυξη νέων ορυχείων.
Ειδικότερα για την Codelco οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το 11% των συνολικών της πωλήσεων.
«Δεν καταλαβαίνουμε πλήρως τι είναι αυτό που προσπαθούν να επιτύχουν οι ΗΠΑ με αυτή την ανακοίνωση», δήλωσε ο Pacheco.
Οι αναλυτές έχουν αμφισβητήσει εάν ο Λευκός Οίκος θα μειώσει το επίπεδο των δασμών στον χαλκό ή θα παραχωρήσει εξαιρέσεις που θα μειώσουν τον αντίκτυπό τους. Οι ΗΠΑ έχουν υπαναχωρήσει ήδη από προγενέστερες ανακοινώσεις για επιβολή δασμών γεγονός που οδήγησε στο ακρωνύμιο «Taco», που σημαίνει «Trump always chickens out» (ο Τραμπ πάντα δειλιάζει).
Μια πιθανότητα είναι οι ΗΠΑ να επιβάλουν εισφορές σε ημιτελή προϊόντα, όπως σύρματα, σωλήνες και ταινίες, αλλά να επιτρέψουν την είσοδο ραφιναρισμένου χαλκού χωρίς πρόσθετους δασμούς.
«Εάν οι δασμοί στον χαλκό τεθούν σε ισχύ, το φαινόμενο ντόμινο στους τελικούς χρήστες -όπως τα κέντρα δεδομένων και ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας- θα είναι πολύ ισχυρό», δήλωσε ο Gracelin Baskaran, διευθυντής του προγράμματος ασφάλειας κρίσιμων ορυκτών στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσινγκτον.
«Μόλις η εγχώρια βιομηχανία αισθανθεί τον αντίκτυπο των δασμών, είναι πολύ πιθανό να επανεξεταστούν, διότι απειλούν την αναπτυξιακή ατζέντα μας των ΗΠΑ», πρόσθεσε.