Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία προειδοποίησαν ότι θα επικαλεστούν τον μηχανισμό, με τον οποίο θα επιβληθούν εκ νέου οι διεθνείς κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία, αν δεν υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ως το τέλος Αυγούστου.
Ο Μπαγαΐ σημείωσε χθες, Δευτέρα, ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια για την επανάληψη των συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με τις ΗΠΑ, με τις οποίες η Τεχεράνη είχε πέντε γύρους έμμεσων διαπραγματεύσεων πριν από τα πλήγματα του Ισραήλ στο Ιράν τον περασμένο μήνα.
Οι υφυπουργοί Εξωτερικών του Ιράν θα έχουν συνομιλίες με τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία (σ.σ.: τα τρία ευρωπαϊκά κράτη είναι επίσης γνωστά ως E3) και διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, σημείωσε ο Μπαγαΐ, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη θα «επιδιώξει» επίσης να λάβει «απαντήσεις» επειδή οι χώρες δεν καταδίκασαν τα ισραηλινά και αμερικανικά πλήγματα.
Οι τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις, μαζί με την Κίνα και τη Ρωσία, είναι τα εναπομείναντα συμβαλλόμενα μέρη στη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, με την οποία αίρονταν οι κυρώσεις στο Ιράν με αντάλλαγμα περιορισμούς στο πυρηνικό του πρόγραμμα. Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία αυτή το 2018.
Τα τρία ευρωπαϊκά κράτη, γνωστά ως Ε3, έχουν διαμηνύσει ότι θα επαναφέρουν τις διεθνείς κυρώσεις στο Ιράν μέχρι το τέλος Αυγούστου αν η χώρα δεν συμμετάσχει σε παραγωγικές συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα με τις δυτικές δυνάμεις, κυρίως τις ΗΠΑ.
Οι χώρες της Ε3 και το Ιράν έχουν τους τελευταίους μήνες πραγματοποιήσει ατελέσφορες συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, παράλληλα με τις έμμεσες διαπραγματεύσεις για το ίδιο θέμα ανάμεσα στην Τεχεράνη και στην Ουάσινγκτον.
Η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, τον Ιούνιο, οδήγησε στην αναστολή των συνομιλιών αυτών.
Η συνάντηση ανάμεσα στο Ιράν, την Κίνα και τη Ρωσία θα γίνει σήμερα, Τρίτη, στην Τεχεράνη σε επίπεδο γενικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών.
«Συνεχώς συντονιζόμαστε με αυτές τις χώρες για τον τρόπο αποτροπής [του μηχανισμού snapback] ή τον μετριασμό των συνεπειών του», πρόσθεσε ο Μπαγαΐ, σημειώνοντας ότι η E3 στερείται νομικής βάσης για να επικαλεστεί τον μηχανισμό.
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών επέρριψε εξάλλου ευθύνες στις ευρωπαϊκές χώρες για την αποτυχία της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, κατηγορώντας τες ότι δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους.
«Τα ευρωπαϊκά μέρη ήταν υπαίτια και επέδειξαν αμέλεια όσον αφορά την εφαρμογή» της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, σημείωσε ο Μπαγαΐ.
Η καταφυγή στον μηχανισμό για την επαναφορά των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν «στερείται νοήματος, είναι αδικαιολόγητη και ανήθικη», πρόσθεσε εξάλλου κατά την εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, επιχειρηματολογώντας ότι το Ιράν απομακρύνθηκε από τη συμφωνία σε αντίποινα για τη μη τήρηση των δεσμεύσεων των Δυτικών.
«Η μείωση των δεσμεύσεων του Ιράν έγινε σύμφωνα με τις διατάξεις» που προβλέπονται στο κείμενο, τόνισε τέλος ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Την Κυριακή, εξάλλου, ο Αλί Λαριτζανί, με την ιδιότητά του του προεδρικού απεσταλμένου, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για να συζητήσουν ζητήματα μεταξύ των οποίων αυτό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Η Τεχεράνη απειλεί να άρει τις δεσμεύσεις ασφαλείας σε περίπτωση εφαρμογής του μηχανισμού snapback
Το Ιράν θα μπορούσε να άρει τις δεσμεύσεις ασφαλείας αν τα ευρωπαϊκά κράτη επικαλεστούν τον μηχανισμό snapback του ΟΗΕ για την επαναφορά των διεθνών κυρώσεων στην Ισλαμική Δημοκρατία, δήλωσε τη Δευτέρα μέλος της ιρανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής εθνικής ασφαλείας, σύμφωνα με το πρακτορείο Borna news.
«Εχουμε πολλά εργαλεία στη διάθεσή μας. Μπορούμε να άρουμε τη δέσμευσή μας για ασφάλεια στην περιοχή, στον Περσικό Κόλπο και στα Στενά του Χορμούζ, καθώς και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές», δήλωσε ο Αμπάς Μοκταντεΐ, αναφερόμενος στα πιθανά αντίμετρα από την Τεχεράνη για την επαναφορά των διεθνών κυρώσεων.
Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Μοκταντεΐ ενόψει συνάντησης την Παρασκευή ανάμεσα στον υφυπουργό Εξωτερικών του Ιράν και σε διπλωμάτες στην Κωνσταντινούπολη της ομάδας των Ε3.
«Η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να διακινδυνεύσει στα... Στενά του Χορμούζ όταν βρίσκεται σε πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές συγκρούσεις με τη Ρωσία, την Κίνα, ακόμη και με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Μοκταντεΐ σε συνέντευξή του στο ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο Borna.
Την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα αντιδράσει στα τρία ευρωπαϊκά κράτη εάν επικαλεστούν τον μηχανισμό snapback για την επαναφορά κυρώσεων του ΟΗΕ, ο οποίος λήγει στις 18 Οκτωβρίου.
Σε επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί δήλωσε την Κυριακή ότι η E3 δεν έχει το νόμιμο δικαίωμα να επικαλεστεί τον μηχανισμό, υποστηρίζοντας ότι η στάση της ομάδας απέναντι στις επιθέσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν τον περασμένο μήνα τις καθιστά πλέον μη συμμετέχουσες σε πυρηνική συμφωνία του 2015 με την οποία συνδέεται ο μηχανισμός επαναφοράς.