Η επικοινωνία είναι ένα από τα πολλά εργαλεία που έχει η εκάστοτε κυβέρνηση. Κάποιες φορές η επικοινωνία είναι θεμιτή, άλλες περιττή. Προφανώς, κάθε κυβέρνηση θέλει οι άνθρωποι στους οποίους απευθύνεται να αντιλαμβάνονται τις πολιτικές και τις προτάσεις που κάνει. Η αλήθεια είναι ότι στη σημερινή εποχή οι χρησμοί του Κωνσταντίνου Καραμανλή μέσα από δόντια που κάποιες φορές έμοιαζαν σχεδόν με γρύλισμα, ίσως να μην μπορούσαν να σταθούν στη δημόσια σφαίρα

Από την άλλη, είναι απολύτως δεδομένο ότι το σημερινό φαινόμενο των πολιτικών που πρώτα το πρωί μπαίνουν στο TikTok και μετά πίνουν καφέ, αγγίζει τα όρια του γραφικού, αν όχι του γελοίου.

Υπάρχουν όρια στην επικοινωνία; Οπως δείχνει πρώτη και καλύτερη στον τομέα αυτόν η Αμερική, όλα τα –δεκάδες– εργαλεία σύγχρονης επικοινωνίας μπορεί να αξιοποιηθούν προκειμένου να προωθηθεί μια πολιτική άποψη, στη βάση, μάλιστα, μιας ευρύτερης στρατηγικής. Το πρόβλημα είναι ότι οι ΗΠΑ είναι αυτοκρατορία και όχι ένα μικρό κράτος με περιορισμένους πόρους στα νότια των Βαλκανίων.

Οταν τα πολιτικά συστήματα σε μικρότερες χώρες καταφεύγουν στην επικοινωνία ως πανάκεια έχουμε αποτελέσματα όπως αυτά που ζούμε στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια, δηλαδή της απαξίωσης της πολιτικής.

Υπάρχει, ωστόσο, μια λεπτή γραμμή, που καλό είναι να μην υπερβαίνει κάποιος όταν χαράσσει επικοινωνιακή πολιτική. Και αυτή η γραμμή δεν είναι άλλη από τα εθνικά θέματα. Αυτό έχει γίνει ξεκάθαρο τους τελευταίους δύο μήνες με τη διαχείριση των σχέσεων της Ελλάδας με τη Λιβύη, για την ακρίβεια τα δύο ντε φάκτο αυτόνομα κρατικά μορφώματα αυτής χώρας. Ενώ το πρόβλημα παραμένει, τόσο με την Τρίπολη και το τουρκολιβυκό, όσο και με το μεταναστευτικό και –συνολικότερα– τις σχέσεις της Αθήνας με τη Βεγγάζη, το προηγούμενο χρονικό διάστημα στην Αθήνα κάποιοι ισχυρίζονταν ότι «έχουμε τα μεγάλα μέσα», δηλαδή το αμερικανικό ενδιαφέρον για τα οικόπεδα νοτίως της Κρήτης. Το έχουμε ξαναζήσει φυσικά. Το 2019, οι Γάλλοι και οι Ιταλοί διαβεβαίωναν την Ελλάδα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τουρκολιβυκό μνημόνιο. Εν έτει 2025, οι Αμερικανοί δηλώνουν δημοσίως ότι στηρίζουν την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο. Αλλά για κάποιο λόγο και το τουρκολιβυκό έγινε· και η ηλεκτρική διασύνδεση δεν προχωράει· και τα οικόπεδα δεν αποτρέπουν την Τρίπολη από το να τα αμφισβητεί.

Για το τι κάνουν οι Λίβυοι προφανώς δεν έχει κάποια ευθύνη η ελληνική πλευρά. Αλλά κάποια στιγμή καλό θα είναι τα πράγματα να αντιμετωπιστούν όσο δύσκολα είναι, και όχι ως υποσημειώσεις επικοινωνιακού σχεδιασμού…

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr

Διαβάστε ακόμα