Αβέβαιο το Μέλλον της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου. Γεωπολιτικοί και Οικονομικοί οι Λόγοι

Αβέβαιο το Μέλλον της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου. Γεωπολιτικοί και Οικονομικοί οι Λόγοι
της Αλεξίας Τασούλη
Παρ, 18 Ιουλίου 2025 - 09:02

Στάσιμο παραμένει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου και ο χρόνος πιέζει για να κρατηθεί ζωντανό καθώς τον Αύγουστο λήγουν οι προκαταβολές που έχει λάβει η Nexans για τη συνέχιση της κατασκευής. Αθήνα και Λευκωσία προσπαθούν να συντονιστούν και να πιέσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αυτή με τη σειρά της την Τουρκία για να ξεμπλοκάρουν οι έρευνες τα διεθνή χωρικά ύδατα. Το έργο ύψους 1,9 δισ.ευρώ συγχρηματοδοτείται με 657 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους αρά δεν πρόκειται για ένα έργο διμερές αλλά ευρωπαϊκό. Διαφορετικά, τα κονδύλια

πρέπει να διακοπούν. Ελλάδα και Κύπρος οφείλουν να υιοθετήσουν αυστηρή στάση και να διαμηνύσουν ξεκάθαρα ότι καμία τρίτη χώρα δεν μπορεί να παρεμβαίνει ή να παρεμποδίζει κρίσιμα ευρωπαϊκά έργα υποδομής χωρίς συνέπειες. Δεν μπορεί ο Ταγίπ Ερντογαν  να διεκδικεί ευρωπαϊκούς πόρους όταν παρακωλύει την υλοποίηση ευρωπαϊκών έργων.

Σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, δεν πήγε καθόλου καλά η τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να πιέσει τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου να συγκατανεύσει σε αυτό που ζητά ο ΑΔΜΗΕ, φορέας υλοποίησης για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης, δηλαδή, να αρχίσει να πληρώνει -μέσω χρεώσεων των καταναλωτών στην Κύπρο- τον ΑΔΜΗΕ για όσα έξοδα παρουσιάσει για τη διασύνδεση και όχι εντός του πλαισίου των 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο, όπως συμφώνησαν ο πρόεδρος της Κύπρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό.  

Όμως το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου έχει ενημερώσει γραπτώς ότι τα σημερινά δεδομένα δεν καθησυχάζουν τις ανησυχίες ότι το έργο της διασύνδεσης έχει παγώσει και δεν προχωρεί και ότι ο ΑΔΜΗΕ ζητά  να πληρώνουν οι Κύπριοι καταναλωτές για ένα καλώδιο κόστους 1.4 δισ., χωρίς ο ίδιος, η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση -πόσο μάλλον η Κυπριακή Δημοκρατία- να μπορούν να εγγυηθούν ότι θα ποντιστεί και θα λειτουργήσει το 2030 η διασύνδεση προς όφελος των καταναλωτών σε Κύπρο και Ελλάδα. Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας  επιβεβαίωσε ότι αγόρασε δύο ακόμη πλωτά γεωτρύπανα για έρευνες υδρογονανθράκων σε μεγάλα βάθη δεν είναι καθόλου καλό σημάδι.

Με τα νέα δύο σκάφη ο τουρκικός στόλος θα διαθέτει πλέον συνολικά έξι πλωτά γεωτρύπανα και η Τουρκία θα είναι η τέταρτη χώρα στον κόσμο όσον αφορά την κατοχή των εν λόγω μονάδων, όπως δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην 'Αγκυρα.

Τις προηγούμενες ημέρες, τουρκικό δημοσίευμα ανέφερε ότι η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία TPAO αγόρασε δύο νέα πλωτά γεωτρύπανα από τη Νορβηγία για έρευνες φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ένα από αυτά θα χρησιμοποιηθεί στη Λιβύη και το άλλο στα ανοικτά των ακτών του Τάσουτζου στη Μερσίνα της νότιας Τουρκίας. Η TPAO φέρεται να κατέβαλε 245 εκατ. δολάρια για καθένα από τα δύο πλοία, τα οποία, αφού μεταφερθούν στην Τουρκία, θα περάσουν αρχικά από στάδιο συντήρησης και ελέγχου και στη συνέχεια θα σταλούν στις περιοχές όπου θα αναλάβουν δράση. Η Τουρκία διαθέτει ήδη τέσσερα πλωτά γεωτρύπανα που φέρουν τις ονομασίες: Fatih, Yavuz, Kanuni και Abdulhamid Han. Με αυτά τα δεδομένα πηγές του ενεργειακού κλάδου είναι εξαιρετικά επιφυλακτικές και  κάνουν λόγο για σοβαρό ατόπημα και πλήγμα στα εθνικά συμφέροντα και για "πρωτοφανή μεταβολή της εθνικής πολιτικής και ακύρωση σχεδίων που αφορούν εσωτερικές υποθέσεις του ελληνικού κράτους υπό το φόβο στρατιωτικής αντίδρασης από την Τουρκία" καθώς και για "μοναδική περίπτωση παραδοχής της υποχώρησης της Ελληνικής κυβέρνησης σε πιέσεις από άλλη χώρα".

Πιο αισιόδοξος ήταν ο επίτροπος Ενέργειας και Στέγασης Νταν Γιόργκενσεν, που χαρακτήρισε το Great Sea Interconnector «υψίστης στρατηγικής σημασίας» για την Ευρώπη, καθώς θα συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση των διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας και κατά συνέπεια και στη μείωση των τιμών, που αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα.

Κρατάμε επίσης την αναφορά της νέας πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθηνά, Κίμπερλι Γκιλφοιλ η οποία ξεκάθαρα τάχθηκε υπέρ των καλωδίων ηλεκτρικής διασύνδεσης, στην κατασκευή των οποίων προχωρά η Ελλάδα αναφέροντας χαρακτηριστικά πως θα ενθαρρύνει «την πρόοδο της Ελλάδας στην κατασκευή ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, οι οποίες συμβάλλουν στην περιφερειακή ενεργειακή διαφοροποίηση και ασφάλεια».

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr