Στις 15:45 ώρα Ελλάδος, το ρούβλι κατέγραφε πτώση 0,8%, στα 78,70 ρούβλια ανά δολάριο, σύμφωνα με δεδομένα της LSEG που βασίζονται σε εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές. Από τις αρχές του έτους, έχει ενισχυθεί κατά περίπου 45% έναντι του δολαρίου.
Το ρούβλι παραμένει ισχυρό, καθώς είναι απομονωμένο από τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές ροές λόγω των δυτικών κυρώσεων και των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Η αλλαγή στάσης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στη Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες δεν φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά την ισοτιμία.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ αναμένεται να έχει περιορισμένο αντίκτυπο. Το ρούβλι δέχεται στήριξη από αυξημένες πωλήσεις ξένου συναλλάγματος από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας. "Οι κυρώσεις θα εντείνουν την πίεση στη ρωσική οικονομία, αλλά η επίδρασή τους μπορεί να αποδειχθεί περιορισμένη. Η Ρωσία συνεχίζει να αναπροσανατολίζει τις εξαγωγές της προς την Ασία", αναφέρουν οι αναλυτές της Russian Agricultural Bank σε σημείωμά τους.
Η ΕΕ προχωρά στην επιβολή κυμαινόμενου πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού πετρελαίου, το οποίο διαμορφώνεται στο 15% κάτω από τον μέσο όρο της αγοράς. Ωστόσο, η Ρωσία καταφέρνει μέχρι στιγμής να πωλεί την πλειονότητα του πετρελαίου της πάνω από το προηγούμενο πλαφόν, καθώς η ισχύουσα διαδικασία δεν καθορίζει σαφώς ποιος φορέας είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή του μέτρου.
Το ρούβλι δέχθηκε το τελευταίο μεγάλο πλήγμα από κυρώσεις τον Νοέμβριο του 2024, όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν περιορισμούς στη Gazprombank, που διαχειρίζεται τις ρωσικές ενεργειακές συναλλαγές. Από τις αρχές του 2025, το ρούβλι σημειώνει άνοδο έναντι όλων των βασικών νομισμάτων, κυρίως λόγω των αρχικών ελπίδων για μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας – ελπίδες που έκτοτε έχουν εξασθενίσει.
Έναντι του κινεζικού γουάν, του πλέον διαπραγματευόμενου ξένου νομίσματος στη Ρωσία, το ρούβλι υποχωρεί επίσης κατά 0,8%, στα 10,94 ρούβλια.