Είναι προφανές ότι ο Ιρανός υποστράτηγος αναφερόταν στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που έχουν πραγματοποιήσει τα δύο κράτη του Eλληνισμού στον εναέριο χώρο τους με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, οι οποίες παρουσιάζονταν ευθέως από τα ισραηλινά ΜΜΕ ως προσομοιώσεις επίθεσης εναντίον του Ιράν και των πυρηνικών εγκαταστάσεών του. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είχε παραδοσιακά καλές σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.
Ενδεικτικά, επιζητώντας παλαιότερα τη θέση του προνομιακού συνομιλητή του Ιράν, η χώρα μας φιλοδοξούσε να επιτελέσει τον ρόλο της γέφυρας μεταξύ του Ιράν και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της επικοινωνίας/συνεννόησης και της ενέργειας. Επίσης, στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ), το Ιράν έχει κατά το παρελθόν διαφωνήσει με τουρκικές προσπάθειες να αναβαθμιστεί το status του ψευδοκράτους. Συνεκδοχικά, το Ιράν είναι ενάντια στη διχοτόμηση της Κύπρου, ήτοι, είναι υπέρ της εδαφικής ακεραιότητάς της.
Μάλιστα, ένας Ιρανός πρώην αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στο περιβάλλον του Ανώτατου Ηγέτη επισήμανε στον γράφοντα ότι η χώρα του υποστηρίζει τις ελληνικές θέσεις στο Κυπριακό. Κατά την εκτίμηση του γράφοντος, αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η Τεχεράνη είναι από θέση αρχής αντίθετη στις αποσχίσεις και παράνομες κατοχές εδαφών, γενικότερα ένεκα των δικών της σχετικών ανησυχιών. Παλαιότερα, κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ελλάδας και της Κύπρου, μεταξύ των οποίων ο Κωστής Στεφανόπουλος κι ο Ιωάννης Κασουλίδης, είχαν ευχαριστήσει το Ιράν για τη στάση που έχει τηρήσει στον ΟΙΣ υπέρ των ελληνικών θέσεων στο Κυπριακό ζήτημα.
Πέραν τούτου, στις αρχές της ελληνικής οικονομικής κρίσης, το Ιράν παρείχε πετρέλαιο επί πιστώσει στην Ελλάδα, όταν η χώρα είχε μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας, και δεν μπορούσε να αγοράσει από άλλους προμηθευτές, διότι οι τελευταίοι ήθελαν να πληρωθούν αμέσως με την παράδοση.
(η συνέχεια στο slpress.gr)
*Ο Αλέξης Λεκάκης-Κερκυραίος είναι υποψήφιος διδάκτωρ Ιρανικής Εξωτερικής Πολιτικής στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Στο πλαίσιο της υπό εκπόνηση διατριβής του, έχει πραγματοποιήσει επιτόπια έρευνα στην Τεχεράνη. Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά.