Ειδικότερα, στη νέα του μηνιαία έκθεση που δημοσίευσε σήμερα, Τρίτη, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγών Κρατών διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις του όσον αφορά την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου για το 2025 και το 2026 μετά τις μειώσεις του Απριλίου, επισημαίνοντας ότι οι οικονομικές προοπτικές ήταν ισχυρές. «Η Ινδία, η Κίνα και η Βραζιλία ξεπερνούν τις προσδοκίες μέχρι στιγμής, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωζώνη βιώνουν μια συνεχή ανάκαμψη από πέρυσι», ανέφερε ο OPEC στην έκθεση.
«Με αυτά, η οικονομική ανάπτυξη κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2025 μπορεί να αποδειχθεί καλύτερη από την αναμενόμενη σήμερα». Μια σταθερή οικονομία που θα αγνοεί τις εμπορικές συγκρούσεις θα διευκόλυνε τον OPEC+ - ο οποίος αποτελείται από τα μέλη του OPEC συν τη Ρωσία και άλλους συμμάχους - να προχωρήσει με το σχέδιό του να αυξήσει την παραγωγή του ώστε να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς μετά από χρόνια περικοπών που αποσκοπούσαν στην στήριξη των τιμών στην αγορά πετρελαίου.
Εξάλλου, ο OPEC+ συμφώνησε στις 5 Ιουλίου να αυξήσει την παραγωγή κατά 548.000 βαρέλια την ημέρα για τον Αύγουστο, επιταχύνοντας περαιτέρω τις αυξήσεις της παραγωγής στην πρώτη του συνάντηση από τότε που οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν έντονες διακυμάνσεις λόγω των επιθέσεων του Ισραήλ και των ΗΠΑ στο Ιράν.
Ας σημειωθεί ότι οι τιμές του πετρελαίου δεν έχουν μειωθεί σημαντικά παρά τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση παραγωγής του OPEC+ και την 50ήμερη προθεσμία που έθεσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Ρωσία για να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς παρατηρείται αυξανόμενη εποχιακή ζήτηση.
Η χρήση αργού πετρελαίου για τις ανάγκες της διύλισης παγκοσμίως σημείωσε απότομη αύξηση ύψους 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα τον Ιούνιο από τον Μάιο, καθώς τα διυλιστήρια επανήλθαν σε κανονική λειτουργία μετά από εργασίες συντήρησης, γεγονός ενδεικτικό ότι η αγορά είναι ισχυρότερη, ανέφερε ο OPEC στην έκθεση, προσθέτοντας ότι η διακίνηση είναι πιθανό να παραμείνει υψηλή.
«Η χρήση αργού από διυλιστήρια παγκοσμίως, και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, αναμένεται να διατηρήσει τη διακίνηση σε υψηλά επίπεδα ώστε να καλυφθεί η εποχιακή αύξηση της ζήτησης καυσίμων για τις μεταφορές, ιδίως της βενζίνης, της κηροζίνης και του βαρέος μαζούτ», ανέφερε ο OPEC.
Οι προβλέψεις του OPEC όσον αφορά τη ζήτηση είναι υψηλότερες σχετικά με άλλους φορείς και οργανισμούς του κλάδου, καθώς το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών αναμένει πιο αργούς ρυθμούς όσον αφορά την ενεργειακή μετάβαση σε σχέση με τις προβλέψεις των υπολοίπων.
Ας σημειωθεί ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας την περασμένη εβδομάδα περιέκοψε τις προβλέψεις του σχετικά με τη ζήτηση, αλλά δήλωσε ότι η αγορά μπορεί να είναι πιο σφιχτή από ό,τι φαίνεται, καθώς τα διυλιστήρια εντείνουν τις εργασίες τους για να καλύψουν τη ζήτηση για ταξίδια κατά τη θερινή περίοδο. Το αργό πετρέλαιο Brent παρέμεινε σταθερό μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του OPEC, καθώς διαπραγματευόταν κοντά στα 69 δολάρια το βαρέλι.
Αύξηση παραγωγής
Επίσης, η έκθεση του OPEC σημειώνει ότι τον Ιούνιο υπήρξε αύξηση της παραγωγής του OPEC+ κατά 41,56 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ποσότητα αυξημένη κατά 349.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τον Μάιο. Το επίπεδο αυτό της αύξησης είναι ελαφρώς χαμηλότερο των 411.000 βαρελιών την ημέρα που προέβλεπε ο OPEC+ στο πρόγραμμα ποσοστώσεων του Ιουνίου.
Η πραγματική αύξηση ήταν μικρότερη από την αύξηση που προβλεπόταν βάσει των ποσοστώσεων, εν μέρει επειδή ορισμένα κράτη, όπως το Ιράκ, ελάττωσαν την παραγωγή ως μέρος της δέσμευσής τους να προχωρήσουν σε περαιτέρω μειώσεις ώστε να αντισταθμίσουν προηγούμενες υπερβάσεις στην παραγωγή τους σε σχέση με τους στόχους.
Ωστόσο, η παραγωγή στο Καζακστάν, το οποίο βρίσκεται υπό πίεση να συμμορφωθεί με τις ποσοστώσεις του OPEC+, αυξήθηκε τον περασμένο μήνα μετά από ελαφρά πτώση που είχε εμφανίσει τον Μάιο και παρέμεινε πάνω από την ποσόστωση της χώρας.
Σύμφωνα με τον OPEC, η παραγωγή πετρελαίου του Καζακστάν αυξήθηκε κατά 64.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούνιο, αγγίζοντας τα 1,847 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.