Η Κίνα πρόσθεσε ένα νέο σκάφος στον ταχέως αναπτυσσόμενο στόλο πολιτικών ερευνητικών πλοίων της. Την Κυριακή, ένα κινεζικό ερευνητικό ινστιτούτο παρέλαβε το ερευνητικό σκάφος Tongji, το οποίο ο κατασκευαστής του αποκαλεί το πρώτο «έξυπνο ερευνητικό πλοίο βαθέων υδάτων» για τη χώρα. Το σκάφος βρισκόταν υπό

κατασκευή από πέρυσι στο ναυπηγείο Huangpu Wenchong στην Γκουανγκτζόνγκ και ολοκλήρωσε τις θαλάσσιες δοκιμές τον Μάιο.

Το πλοίο θα λειτουργεί από το Πανεπιστήμιο Tongji με έδρα τη Σαγκάη και θα γίνει η κορυφαία πλατφόρμα επιστημονικής έρευνας της Κίνας στην Ανατολική Σινική Θάλασσα. Το Tongji  έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την πρώτη του αποστολή στη Νότια Σινική Θάλασσα τον Αύγουστο, η οποία θα διαρκέσει ένα μήνα, σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Το Tongji, βάρους 2.000 τόνων, διαθέτει εγχώριας κατασκευής σύστημα πρόωσης ντίζελ-ηλεκτρικού κινητήρα. Είναι το πρώτο ερευνητικό σκάφος στην Κίνα που ταξινομείται ως Έξυπνο Πλοίο (I-ship) σύμφωνα με τα πρότυπα της Κινεζικής Εταιρείας Ταξινόμησης. Μερικά από τα «έξυπνα» χαρακτηριστικά του σκάφους περιλαμβάνουν τηλεχειρισμό από την ξηρά, αυτόνομη πλοήγηση σε ανοιχτά νερά, έξυπνη διαχείριση ενεργειακής απόδοσης και έξυπνη πλατφόρμα ολοκλήρωσης. (Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί βασική προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία της Κίνας.)

Το Tongji έχει μήκος 81,5 μέτρα και βύθισμα 6,9 μέτρα. Μπορεί να φτάσει σε ταχύτητα 15 κόμβων και έχει χωρητικότητα 45 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 30 επιστημόνων. Επιπλέον, το σκάφος διαθέτει εργαστηριακό χώρο 320 τετραγωνικών μέτρων και μπορεί να υποστηρίξει μια σειρά από εργασίες θαλάσσιας μηχανικής, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης καλωδίων και της συντήρησης.

Τα κινεζικά ερευνητικά σκάφη έχουν προσελκύσει ελέγχους σε όλο τον κόσμο λόγω υποψιών για διπλή πολιτικοστρατιωτική αποστολή. Ιστορικά, η Κίνα χρησιμοποιούσε τα ερευνητικά της σκάφη για την έρευνα των υδάτων εντός της ΑΟΖ της. Αλλά αυτό έχει αλλάξει τα τελευταία τρία χρόνια, με τα κινεζικά ερευνητικά σκάφη να δραστηριοποιούνται περισσότερο στον Δυτικό Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό, εστιάζοντας σε περιοχές που πιθανόν να ενδιαφέρουν τον στρατό της Κίνας. Έχουν επίσης προσελκύσει την προσοχή στη Νότια Σινική Θάλασσα, ιδιαίτερα στη δυτική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των Φιλιππίνων, όπου τα κινεζικά κυβερνητικά σκάφη παρακολουθούνται στενά από την Ακτοφυλακή των Φιλιππίνων.   

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr