Χρειάστηκε η επέμβαση προ μηνός κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντος, για να πεισθεί ο διοικητής της ΕΘΝΙΚΗΣ Τραπέζης κ.Π. Μυλωνάς, να πωλήσει την ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ (Ε.Α) στην Τράπεζα Πειραιώς (Τ.Π). Τώρα, «διετύπωσε ερωτήματα» στην Επιτροπή Ανταγωνισμού , αν η συμφωνία είναι σύννομος και δεν κινδυνεύει το πελατολόγιο της

αρχαιοτέρας Ελληνικής Τραπέζης ,της Εθνικής (έτος ιδρύσεως 1834) από μία μικρή Τράπεζα που ιδρύθη μόλις το 2016 ως αποτέλεσμα της Τραπεζικής κρίσεως.

-Το ερώτημα είναι τόσον ενδιαφέρον όσο και παλαιό .

Εν πρώτοις, ν’ αναφερθεί το  χαμηλό τίμημα της πωλήσεως: Κάτι παραπάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ- όσο το είχε υπολογίσει η αποτυχούσα ασφαλιστική  ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ , να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Ε.Α. (όχι όμως τα ασφαλιστήρια Υγείας που είχαν κεφαλαιοποιηθεί από την εξαγορά του ICI). Μόνο η ακίνητη περιουσία της ΕΑ υπερβαίνει το ένα δισ. ευρώ.

Η «διαδικασία εξέτασης» του ερωτήματος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν αφορά στην υπόθεση του πελατολογίου της ΕΑ , καθ’όσον είναι λίγοι οι πελάτες της ΕΘΝΙΚΗΣ  που θα την εγκαταλείψουν κατόπιν της εξαγοράς , ως άμεσα εξαρτημένοι από την σχέση τους με την μεγάλη Τράπεζα.

Αλλού πρέπει να αναζητηθεί η μετανόηση της πωλήσεως της ΕΑ - κυρίως στην ευθύνη της διοικήσεως της. Χάνει το σκέλος των ασφαλίσεων πιστώσεων και όχι των πελατών της η Εθνική.

Η ιστορία είναι παλαιά. Οι Τράπεζες είχαν πάντα συστήσει ασφαλιστικές εταιρίες στις οποίες παρέπεμπαν τους χρηματοδοτουμένους ακόμη και για αγοράοικοπέδου για τον κίνδυνο… πυρκαγιάς.’ Όταν ήλθε η χούντα στα πράγματα, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών απεφάσισε να διακόψει τις συμμετοχές Τραπεζών στις ασφαλιστικές εταιρίες με τον ΑΝ 400/1970. Η εφημερίς ΕΣΤΙΑ είχε άλλην άποψη και παρά την λογοκρισία επέκρινε την απόφαση της κυβερνήσεως. Προς ειρωνεία του πράγματος , όταν ο υφυπουργός έγινε διοικητής από τον Γ. Παπαδόπλουλο, ανεκάλυψε ότι η Τράπεζα έχει υποχρέωση να διασφαλίζει την πίστωση προς τον πελάτη με την διαμεσολάβηση μιας σοβαράς ασφαλιστικής εταιρίας .Αργότερα επί κοινοβουλευτισμού , ο νόμος 400 κατηργήθη.

Αλλού είναι το πρόβλημα για την Επιτροπή Ανταγωνισμού πώς «κάτω από τη μύτη της» ένα ξένο αμοιβαίο κεφάλαιο εξαγόρασε όλα τα ιδιωτικά νοσοκομείο της χώρας και μετά εκτόξευσε τα νοσήλεια στα ύψη οπότε τα συμβόλαια Υγείας να καταστούν ζημιογόνα.

Η νοσοφοβία ελπίζεται να μην επηρεάσει την εξαγορά της ΕΑ όσο την κοινή γνώμη το νέο σκάνδαλο των 20 δισ. ευρώ που δόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση του Κινεζοϊού το 2020.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr