η ανησυχία για τους δασμούς και η αυξανόμενη παραγωγή του OPEC+ περιόρισαν τα κέρδη. Τις τελευταίες ημέρες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει εκφράσει επανειλημμένα τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.
«Νομίζω πως θα έχω μια σημαντική ανακοίνωση να κάνω για τη Ρωσία τη Δευτέρα», είπε ο κ. Τραμπ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News χθες Πέμπτη, αποφεύγοντας να γίνει πιο συγκεκριμένος.
Ειδικότερα, τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου τύπου Brent σημείωναν αύξηση κατά 52 σεντς, ή 0,76%, φτάνοντας στα 69,16 δολάρια το βαρέλι στις 09:20 ώρα Ελλάδος. Το αμερικανικό WTI αυξανόταν κατά 52 σεντς, ή 0,78%, στα 67,09 δολάρια το βαρέλι στις 08:49 ώρα Ελλάδος. Μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, το Brent έχει αυξηθεί κατά περίπου 1,1% και το WTI κατά 0,1%. Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι και τα δύο συμβόλαια έχασαν περισσότερο από 2% την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για τον αντίκτυπο της εξελισσόμενης δασμολογικής πολιτικής του Τραμπ στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση πετρελαίου.


«Σήμερα το πρωί, οι τιμές έχουν ανακτήσει μέρος αυτής της πτώσης, αφού ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι σχεδιάζει να κάνει μια "σημαντική" δήλωση για τη Ρωσία τη Δευτέρα. Αυτό θα μπορούσε να κάνει την αγορά νευρική για την πιθανότητα περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας», έγραψαν οι αναλυτές της ING σε σημείωμα προς τους πελάτες της την Παρασκευή.
Ο Τραμπ εξέφρασε την απογοήτευσή του για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν λόγω της έλλειψης προόδου στην ειρήνευση με την Ουκρανία και του εντεινόμενου βομβαρδισμού ουκρανικών πόλεων από τη Ρωσία.
Τα σφιχτά θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς σε συνδυασμό με τη βελτίωση της εποχικής ζήτησης έχουν επίσης αυξήσει σε κάποιο βαθμό τις τιμές του πετρελαίου, όπως και οι νέες επιθέσεις των Χούθι σε πλοία που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα, ανέφεραν οι αναλυτές της BMI σε εβδομαδιαία έκθεση.
Ένα σημάδι βελτίωσης της ζήτησης ήταν η προοπτική η Σαουδική Αραβία να στείλει περίπου 51 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου τον Αύγουστο στην Κίνα, η μεγαλύτερη αποστολή αυτού του είδους εδώ και πάνω από δύο χρόνια.
Από την άλλη, πίεση στις τιμές αυτή την εβδομάδα άσκησε η συμφωνία του Σαββάτου του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων του, του γνωστού σχήματος OPEC+, για αύξηση της παραγωγής κατά 548.000 βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο. Οι αναλυτές της ING ανέφεραν ότι μπορεί να υπάρξει μία ακόμη αύξηση για τον Σεπτέμβριο πριν προχωρήσουν σε παύση των αυξήσεων.
Αυτές οι αυξήσεις θα οδηγήσουν λογικά την παγκόσμια αγορά σε μεγάλο πλεόνασμα το τέταρτο τρίμηνο, εντείνοντας την καθοδική πίεση στις τιμές, ανέφεραν οι αναλυτές της ING.
Υπενθυμίζεται ότι ο OPEC αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου από το 2026 έως το 2029 λόγω της επιβράδυνσης της κινεζικής ζήτησης, στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Προοπτικές Πετρελαίου, “World Oil Outlook 2025”, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Η παγκόσμια ζήτηση είναι πιθανό να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 106,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2026, ανέφερε ο OPEC, έναντι 108 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα σύμφωνα με την περυσινή πρόβλεψη.