ακριβώς στην ίδια νομική επιχειρηματολογία την οποία η κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει όταν χωρίς επεισόδια αντιμετώπισε τη μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020. Δημιουργείται επίσης σε μία σε πρώτη φάση μόνιμη κλειστή δομή στην Κρήτη για την αντιμετώπιση του φαινόμενου και τοπικά, κρατώντας αυτούς, οι οποίοι εισέρχονται παράνομα και των οποίων οι αιτήσεις ασύλου δεν θα μπορούν να εξετάζονται .
Όμως πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το προσφυγικό δεν είναι μια έκτακτη κατάσταση σε μια δύσκολη συγκυρία, δεν είναι είναι κάτι προσωρινό. Είναι ένα εθνικό θέμα. Είναι η πραγματικότητα των επόμενων δεκαετιών. Με εξάρσεις και υφέσεις, αλλά οριστική. Και ήρθε για να μείνει ότι υπάρχουν διεθνείς ανακατατάξεις στη γειτονιά μας και όσο η Ελλάδα λόγω γεωγραφικής θέσης βρίσκεται ήδη σε μια γεωπολιτική-γεωοικονομική συνθήκη, ως πρώτη χώρα υποδοχής των ανθρώπων που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους αναζητώντας διέξοδο στην Ευρώπη. Οι Βρυξέλλες δηλώνουν ενήμερες για το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, περί τρίμηνης αναστολής εξέτασης των αιτημάτων ασύλου για προερχόμενους από τη Βόρεια Αφρική, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια «εξαιρετική κατάσταση».
Όσο όμως και αν αυστηροποιηθεί η φύλαξη των συνόρων, όσα push back και να γίνονται, χιλιάδες άνθρωποι θα προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τη φτώχεια, τη δυστυχία και θα έρχονται στη χώρα μας αναζητώντας πρόσβαση στον ευρωπαϊκό παράδεισο. Αυτή είναι η αδυσώπητη αλήθεια και δεν έχει νόημα να την αρνείται κανείς συντηρώντας την άγνοια που εύκολα συνδυάζεται με το φόβο και το μίσος.
«Γνωρίζουμε τα σχέδια που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για μια εξαιρετική κατάσταση», δήλωσε πρόσφατα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Μάρκους Λάμερτ, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι στα πρόσφατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισημαίνεται η «ανησυχητική κατάσταση στη Λιβύη» και «οι πιθανές συνέπειές της, τόσο όσον αφορά την ευρωπαϊκή ασφάλεια όσο και τις μεταναστευτικές ροές».«Οποιαδήποτε μέτρα ληφθούν από την Ελλάδα πρέπει να γίνουν κατανοητά σε αυτό το πλαίσιο», συνέχισε ο Μ. Λαμέρτ, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές για να λάβει τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με αυτά τα μέτρα και την εφαρμογή τους στην πράξη. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι η Επιτροπή συνεχίζει να υποστηρίζει την Ελλάδα επιχειρησιακά και οικονομικά και με την υποστήριξη των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργανισμών και πως είναι έτοιμη να εντείνει την υποστήριξη αυτή. Παράλληλα, τόνισε ότι η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με την Ελλάδα «όσον αφορά την εντατικοποίηση του έργου με τις χώρες εταίρους».
Η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται χωρίς ευρωπαϊκή συνδρομή. Αυτό δεν σημαίνει μόνο οικονομική στήριξη. Σημαίνει πρωτίστως επιμερισμό των ευθυνών και δίκαιη κατανομή των βαρών με βάση την αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Tα πράγματα όμως δεν θα είχαν φθάσει στο σημερινό σημείο εάν δεν υπήρχε η ανοχή της παράνομης μετανάστευσης εκ μέρους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Αυτή η έμπρακτη ανοχή ξεκινά ακόμη και από την εποχή που αντιμετωπίσαμε το προσφυγικό στη Μυτιλήνη , στη Μόρια, από την υφέρπουσα αντίληψη ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα λύσουν το δημογραφικό τους πρόβλημα, μέσω της ενσωμάτωσης παράνομων μεταναστών. Πηγάζει, επίσης, από την έλλειψη εργατικών χεριών κυρίως για βαριές χειρωνακτικές εργασίες, τις οποίες αποφεύγουν οι Ευρωπαίοι.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση λοιπόν είναι υποχρεωμένη να διαπραγματευτεί και να συνεννοηθεί με τη Λιβύη και να μην μας αφήσουν αβοήθητους στο έλεος των ανέμων του μεταναστευτικού. Διότι ο γόρδιος δεσμός μπορεί να είναι ελληνική έκφραση, όμως ο γόρδιος δεσμός είναι πρωτίστως ευρωπαϊκός.