κατά μέσο όρο, ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος διαπιστώνει ότι η διαφορά έχει μειωθεί σημαντικά. Σημειώνεται επίσης ότι μόνο ένα κλάσμα της τιμής που καταβάλλεται στην αντλία συμβάλλει στα έσοδα των διυλιστηρίων, ενώ το υπόλοιπο διοχετεύεται στα κράτη -μέλη και στην αγορά αργού πετρελαίου.
Ακόμη, στην έκθεση τονίζεται ότι οι τιμές της βενζίνης και του ντίζελ κίνησης, οι οποίες μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 το 2020, αυξήθηκαν το 2021 χάρη στην οικονομική ανάκαμψη, την υψηλότερη ζήτηση και την περιορισμένη προσφορά πετρελαίου. Οι τιμές κορυφώθηκαν το 2022 εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και των δυτικών κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο.
Αναφέρεται παράλληλα, ότι τον Φεβρουάριο του 2023, η Ε.Ε. απαγόρευσε τις ρωσικές εισαγωγές καυσίμων ντίζελ και άλλων πετρελαιοειδών, ωστόσο οι τιμές μειώθηκαν ελαφρώς λόγω των εισαγωγών διυλισμένων πετρελαιοειδών από τη Μέση Ανατολή και την Ασία, αλλά και χάρη στα φορτία εισαγωγών από την Ρωσία που είχαν εξασφαλιστεί πριν από την επιβολή του εμπάργκο.
Η φετινή έκδοση χωρίζεται σε επτά ενότητες:

(Συνολικό μερίδιο φόρων στην τιμή του τελικού καταναλωτή. Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή)
1.Τιμές & περιθώρια κέρδους
Η τιμή στην αντλία καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τους δασμούς και τους φόρους που συμβάλλουν σημαντικά στα έσοδα των κρατών μελών. Κατά μέσο όρο, περίπου το ήμισυ του κόστους των καυσίμων στην αντλία αντιπροσωπεύει φόρους. Μετά την ακραία αύξηση των τιμών των καυσίμων λόγω της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία και τις επακόλουθες μειώσεις φόρων που αποφάσισαν τα κράτη μέλη το 2021, το επίπεδο της φορολογίας αυξήθηκε εκ νέου.
2. Ενέργεια
Το πετρέλαιο εξακολουθεί να είναι ο κυρίαρχος τύπος καυσίμου στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 32% της κατανάλωσης ενέργειας το 2023, σημειώνοντας αύξηση 1% σε σύγκριση με το 2022. Η κατανάλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει επίσης αυξηθεί κατά 1% παγκοσμίως και κατά 2% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
3. Προϊόντα
Από το 2013 έως το 2019, παρατηρείται μικρή αύξηση της ζήτησης πετρελαιοειδών στην ΕΕ κυρίως λόγω της αύξησης της ζήτησης προϊόντων ντίζελ/αερίου και κηροζίνης. Το 2020, η συνολική ζήτηση προϊόντων πετρελαίου μειώθηκε κατά 11% σε σύγκριση με το 2019 λόγω της πανδημίας Covid-19. Η ζήτηση από το 2021 έως το 2024 είναι ισχυρότερη, αλλά δεν φτάνει το επίπεδο του 2019.
4. Εξάρτηση από τις εισαγωγές
Η υπερπαραγωγή βενζίνης στην ΕΕ αυξάνεται με την πάροδο των ετών, παρά την ήπια μείωση του συνολικού όγκου παραγωγής , λόγω της μείωσης της εγχώριας κατανάλωσης. Ωστόσο, αυτή η τάση μείωσης της εγχώριας κατανάλωσης έχει σταθεροποιηθεί από το 2013 και μετά. Αυτό μπορεί εν μέρει να οφείλεται σε μια αλλαγή στις προτιμήσεις των καταναλωτών προς τη βενζίνη , μετά το Diesel-Gate του 2015 και τις μακροχρόνιες συνέπειές του.
5. Παραγωγή καυσίμων
Η διύλιση εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο και είναι πραγματικά μια παγκόσμια επιχείρηση. Το μερίδιο της Ευρώπης, με 14,4%, μειώθηκε ελαφρώς κατά 0,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αλλά εξακολουθεί να παραμένει η τρίτη μεγαλύτερη περιοχή διύλισης, πίσω από την Ασία και τον Ειρηνικό με 36,2% και τη Βόρεια Αμερική με 21,2%.
6. Εκπομπές
Οι εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων μειώνονται συνεχώς ως αποτέλεσμα καθαρότερου καυσίμου ντίζελ, προηγμένων κινητήρων και αποτελεσματικής τεχνολογίας ελέγχου των εκπομπών. Από την εισαγωγή του προτύπου Euro 6, τα σύγχρονα οδικά οχήματα με κινητήρες ντίζελ χρησιμοποιούν φίλτρα υψηλής απόδοσης που απομακρύνουν το 99,9% των σωματιδίων. Παρά τη μικρή αύξηση των τιμών των ΑΣ μεταξύ 2020 και 2022 λόγω του τέλους των περιορισμών COVID στις μετακινήσεις, οι εκπομπές ΑΣ συνεχίζουν να μειώνονται και είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σύγκριση με τις εκπομπές πριν από την πανδημία και
7. Υποδομές λιανικής πώλησης και εμπορίας
Τα υβριδικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα (HEV) καθιερώθηκαν ως η δεύτερη πιο δημοφιλής επιλογή για τους αγοραστές το 2024, σημειώνοντας αύξηση 20,9% σε σύγκριση με το 2023. Στην αντίθετη τάση, οι ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων με ηλεκτρική μπαταρία, plug-in υδραυλικά, ντίζελ και βενζίνη σημείωσαν μείωση, για παράδειγμα τα BEV αντιπροσώπευαν το 13,7% των ταξινομήσεων νέων επιβατικών αυτοκινήτων και τα βενζινοκίνητα οχήματα διατήρησαν το προβάδισμά τους στο 33,3% του μεριδίου αγοράς.

Όπως αναφέρει στο εισαγωγικό της σημείωμα η κα Λιάνα Γούτα, γενική διευθύντρια της FuelsEurope, τα αξιόπιστα, ανεξάρτητα και αξιόπιστα δεδομένα αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της τεκμηριωμένης λήψης οικονομικών και πολιτικών αποφάσεων.
Σύμφωνα με τη μακροχρόνια δέσμευση του Συνδέσμου για διαφάνεια και διάλογο που θα βασίζονται σε στοιχεία, η Στατιστική Έκθεση 2025 παρέχει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της βιομηχανίας παραγωγής καυσίμων, προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους μια σταθερή βάση για τη χάραξη στρατηγικών με προοπτική για το μέλλον.
Η έκθεση περιλαμβάνει στοιχεία σχετικά με τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, τη ζήτηση προϊόντων και τις διεθνείς εμπορικές ροές, τις προδιαγραφές καυσίμων, τις τιμές και τα περιθώρια κέρδους, τη φορολογία, την ολοκλήρωση με τον πετροχημικό τομέα, καθώς και τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της βιομηχανίας παραγωγής καυσίμων στην ΕΕ.
Η έκδοση 2025 παρουσιάζει τις πιο πρόσφατες διαθέσιμες πληροφορίες για τον τομέα, βασιζόμενη στα πιο πρόσφατα προσβάσιμα δεδομένα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένα σύνολα δεδομένων επικαιροποιούνται ανά δύο ή τέσσερα χρόνια.
Στη φετινή έκδοση, προστέθηκαν νέα γραφήματα για να αναδειχθεί η αυξανόμενη κατανάλωση βιοκαυσίμων στην ΕΕ και για να καταδειχθεί η υστέρηση της Ευρώπης στην ανάπτυξη της τεχνολογίας δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCUS) σε σύγκριση με άλλες περιοχές του κόσμου. Αποφασίστηκε επίσης να διατηρηθούν τα γραφήματα που σχετίζονται με την εξάρτηση της Ε.Ε. από τις εισαγωγές υπό το πρίσμα των μακροχρόνιων συνεπειών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Μπορείτε να δείτε ολόκλήρη την στατιστική έκθεση της FuelsEurope στον ακόλουθο σύνδεσμο