Το θέμα έφτασε στη Βουλή, όπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, κ. Αναστάσιος Μάνος, επεσήμανε ότι για την ενεργοποίηση των 57 σταθμών απαιτείται εκτεταμένη αναδιάρθρωση του δικτύου μέσης τάσης, με την κατασκευή νέων γραμμών από γειτονικούς υποσταθμούς υψηλής και μέσης τάσης και ενίσχυση των υφιστάμενων υποδομών.
Ειδικά στην περιοχή των Ιωαννίνων, απαιτείται η κατασκευή τριών νέων γραμμών μέσης τάσης συνολικού μήκους 53 χλμ. εκ των οποίων 37 χλμ. αφορούν εναέριο δίκτυο και 15 χλμ. υπόγειο, καθώς και εκτεταμένες παρεμβάσεις στο τοπικό δίκτυο μήκους 23,5 χλμ. Σύμφωνα με τον κ. Μάνο, η υλοποίηση αυτών των έργων συνέπεσε χρονικά με άλλα σημαντικά έργα υποδομής τρίτων φορέων, δημιουργώντας περιορισμούς στη χάραξη των νέων γραμμών και καθιστώντας αναγκαία την αναθεώρηση εγκεκριμένων μελετών. Οι διαδικασίες αυτές επιβράδυναν κυρίως την αδειοδότηση των υπόγειων τμημάτων.
Είναι αξιοσημείωτο ότι, κατά την περίοδο υπογραφής των σχετικών συμβάσεων σύνδεσης, στα τέλη του 2022, ο ΔΕΔΔΗΕ είχε ήδη επωμιστεί την υλοποίηση μεγάλου όγκου έργων από προγενέστερες συμβάσεις. Παρά τη συσσώρευση υποχρεώσεων και την τεχνική πολυπλοκότητα, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει την υπέρβαση του ανώτατου ορίου των 18 μηνών για την υλοποίηση συνδέσεων που αφορούν έργα σε υποσταθμούς υψηλής και μέσης τάσης.
Για την αποσυμφόρηση της κατάστασης σε Γιάννενα και Θεσπρωτία, ο ΔΕΔΔΗΕ έκανε ανακατανομή σε ανθρώπινο δυναμικό και εργολαβικές δυνάμεις, προκειμένου να επισπεύσει τη μελετητική και κατασκευαστική διαδικασία. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Μάνος, παρά τις εντατικές προσπάθειες, η φύση των έργων και οι αντικειμενικές δυσκολίες δεν επέτρεψαν την πλήρη τήρηση των προβλεπόμενων συμβατικών προθεσμιών. Υπενθύμισε, επιπλέον, ότι αντίστοιχα σύνθετα έργα εκτελούνται σε όλη την επικράτεια, υπό παρόμοια χρονικά και τεχνικά πλαίσια.
Τέλος, ο επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ υπογράμμισε ότι οι συμβατικές προθεσμίες δεν απορρέουν από τεχνική ή επιχειρησιακή εκτίμηση, αλλά έχουν τεθεί αυστηρά με βάση τις ανώτατες προθεσμίες που ορίζει η νομοθεσία, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη η κλίμακα, η πολυπλοκότητα ή οι ιδιαιτερότητες κάθε έργου. Συγκεκριμένα, η νομοθεσία προβλέπει 18 μήνες για έργα που απαιτούν επεμβάσεις σε υποσταθμούς υψηλής/μέσης τάσης, ενώ για τις υπόλοιπες περιπτώσεις το χρονικό περιθώριο κυμαίνεται από 6 έως 9 μήνες.