θα μείνει χωρίς τα εξαιρετικά σημαντικά ορυκτά που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων. Μία σειρά από κινεζικές εταιρείες φαίνονται να εμπλέκονται στο διεθνές δίκτυο παράτυπου εμπορίου κρίσιμων ορυκτών με στόχο να προμηθεύουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις με τα μέταλλα που χρειάζονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, οι ύποπτες εταιρείες στην Κίνα δηλώνουν πως θα εξάγουν διάφορες κρίσιμες πρώτες ύλες προς τρίτες χώρες όπως η Ταϊλάνδη ή το Μεξικό. Τα μέταλλα αυτά, όπως το αντιμόνιο, το γάλλιο, και το γερμάνιο— τα οποία η Κίνα έχει σταματήσει να εξάγει προς τις ΗΠΑ— καταγράφονται ως διαφορετικά προϊόντα που δεν βρίσκονται υπό εποπτεία, όπως σίδηρος και ψευδάργυρος, και εξάγονται από την τρίτη χώρα προς τις ΗΠΑ. Αυτό έχει επιτρέψει στους Αμερικανούς εισαγωγείς να αγοράσουν τεράστιες ποσότητες πρώτων υλών που κανονικά δεν θα έπρεπε να έχουν.
Χαρακτηριστικά, οι ΗΠΑ εισήγαγαν περισσότερους από 3.800 τόνους αντιμονίου από το Μεξικό και την Ταϊλάνδη κατά το πεντάμηνο Δεκέμβριος 2024- Απρίλιος 2025, ποσότητα μεγαλύτερη από τις συνολικές εισαγωγές των τριών προηγούμενων ετών. Ωστόσο, ούτε το Μεξικό, ούτε η Ταϊλάνδη αποτελούν σημαντικούς παραγωγούς του μετάλλου, ενώ η καθεμία έχει μόνο ένα χυτήριο αντιμονίου, με την υποδομή στο Μεξικό να τίθεται σε λειτουργία μόλις τον Απρίλιο. Όμως και οι δύο χώρες βρέθηκαν ξαφνικά να είναι δύο από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς αντιμονίου από την Κίνα, μία δραματική εκτίναξη των αγορών τους μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να αντιληφθεί κανείς τι συμβαίνει με το αντιμόνιο.

Οι εξαγωγές αντιμονίου από την Κίνα προς το Μεξικό και την Ταϊλάνδη. Πηγή: Reuters.
Η συγκεκριμένη πρακτική έχει εξοργίσει το Πεκίνο, το οποίο βλέπει όχι απλώς να υπονομεύονται τα αντίμετρα που έχει λάβει στον εμπορικό πόλεμο κατά των ΗΠΑ, αλλά και να αμφισβητείται η εξουσία του ουσιαστικά. Αν εντοπισθούν οι εμπλεκόμενοι που βρίσκονται στην Κίνα, αναπόφευκτα θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατες κατηγορίες. Καμία από τις άλλες τρεις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις δεν έχει προχωρήσει σε δηλώσεις. Στην πραγματικότητα, με βάση την αμερικανική νομοθεσία, οι αμερικανικές επιχειρήσεις δεν απαγορεύονται από το να αγοράσουν αυτά τις κρίσιμες πρώτες ύλες. Βέβαια, η συνεχιζόμενη εξάρτηση της αμερικανικής αγοράς από τις κινεζικές εισαγωγές και η απουσία οποιασδήποτε προσπάθειας για διασφάλιση εναλλακτικού εφοδιασμού αναδεικνύει την αδυναμία της σημερινής πολιτικής της Ουάσιγκτον για το συγκεκριμένο θέμα.
Μία από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των κινεζικών αρχών είναι η εγχώρια παραγωγός αντιμονίου Youngsun Chemicals. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η θυγατρική της Youngsun Chemicals στην Ταϊλάνδη με την επωνυμία Unipet Industries έχει προχωρήσει σε μεγάλες συμφωνίες με την Youngsun & Essen που εδρεύει στο Τέξας. Η Youngsun & Essen αποτελεί ουσιαστικά μία κοινοπραξία μεταξύ της προαναφερθείσας Youngsun Chemicals και της αμερικανικής Essen Corporation. Πριν επιβληθούν οι περιορισμοί από τις κινεζικές αρχές, η Youngsun & Essen προμηθευόταν τα παράγωγα αντιμονίου που χρειάζεται απευθείας από τη μητρική Youngsun Chemicals. Με το νέο ρυθμιστικό καθεστώς, η Youngsun & Essen έχει εισάγει πάνω από 3.300 τόνους παραγώγων αντιμονίου από την Unipet Industries μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαΐου, ποσότητα που είναι 27 φορές μεγαλύτερη από τις προηγούμενες εξαγωγές της Unipet.