Ωστόσο, είναι αναντίρρητες και ήδη ορατές οι σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τη βιομηχανία. Οι επιπτώσεις δεν αφορούν μόνο τις τιμές στο φυσικό αέριο και στο ηλεκτρικό ρεύμα, οι οποίες έχουν ανατιμηθεί σημαντικά την τελευταία πενταετία. Οι υψηλοί περιβαλλοντικοί φόροι και οι αυξήσεις στις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών CO₂ αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγους αυτών των αυξήσεων.
Παρά την πτώση των διεθνών τιμών, η εξαναγκαστική στροφή της ΕΕ σε πράσινες ενεργειακές λύσεις για πολίτες και βιομηχανία σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες επιμένουν ουσιαστικά σε μια πολιτική ακριβών καυσίμων. Ήδη είναι φανερές οι κοινωνικές αλλά και οι πολιτικές επιπτώσεις της συνεχιζόμενης επιμονής της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας σε φιλόδοξους κλιματικούς στόχους και, μάλιστα, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Φυσικά, η ΕΕ και οι υποστηρικτές της ακολουθούμενης πολιτικής επιμένουν ότι το μακροπρόθεσμο όφελος είναι μεγαλύτερο από αυτές τις αρνητικές συνέπειες. Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν, το κόστος από την κλιματική αλλαγή είναι πολύ βαρύτερο και μόνιμο από τα μέτρα αυτά.
Ωστόσο, οι επικριτές της επίμονης αυτής στάσης υπογραμμίζουν την αυξανόμενη επιβάρυνση των πολιτών των ευρωπαϊκών κρατών, και ιδιαίτερα των χωρών με χαμηλότερα εισοδήματα, οι οποίοι απειλούνται με ενεργειακή φτώχεια και, γενικότερα, φτωχοποίηση.
Παράλληλα, όπως τονίζουν, πολλές ευρωπαϊκές βιομηχανίες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την ΕΕ για χώρες με λιγότερο αυστηρό πλαίσιο περιβαλλοντικών κανόνων, γεγονός που καταδικάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ραγδαία αποβιομηχάνιση.
Συχνά προτείνεται, ως αντιστάθμισμα στο κόστος της πράσινης μετάβασης, η συνέχιση της πολιτικής των επιδοτήσεων της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Ωστόσο, το δημοσιονομικό κόστος μιας τέτοιας πολιτικής είναι δυσβάστακτο και αναγκαστικά θα καταλήξει στην πριμοδότηση λίγων μόνο εταιρειών αλλά και σε φορολογική επιβάρυνση πολιτών και επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή, οι ανταγωνιστές των ευρωπαϊκών εταιρειών έχουν τη δυνατότητα να παράγουν φθηνότερα, καθώς δεν υποχρεούνται να τηρούν ανάλογα αυστηρές περιβαλλοντικές νόρμες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, ακόμη και όσες ευρωπαϊκές εταιρείες καταφέρουν, τελικά, να μην κλείσουν, να βρεθούν αντιμέτωπες με το φάσμα του περιβαλλοντικού dumping και, άρα, να χάσουν μερίδιο όχι μόνο της παγκόσμιας, αλλά και της ευρωπαϊκής αγοράς από χώρες εκτός ΕΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, το Energia.gr καλεί τους αναγνώστες του να απαντήσουν στο παρακάτω ερώτημα:
Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το πιο σημαντικό αποτέλεσμα (θετικό ή αρνητικό) των πράσινων πολιτικών της ΕΕ;
- Η προοδευτική φτωχοποίηση μεγάλου τμήματος των Ευρωπαίων πολιτών λόγω συνεχούς αύξησης σε λογαριασμούς ρεύματος και καύσιμα
- Η αποβιομηχάνιση, η φυγή των επενδύσεων εκτός ΕΕ και η ύφεση
- Η επικράτηση προϊόντων με προέλευση εκτός ΕΕ που θα είναι πιο ανταγωνιστικά από τα ευρωπαϊκά λόγω περιβαλλοντικού dumping
- Η μακροπρόθεσμα επιτυχής αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ταυτόχρονα η διατήρηση υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής για τους Ευρωπαίους πολίτες