Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Επιβατηγών Αυτοκινήτων της Κίνας που δημοσιεύτηκαν νωρίτερα σήμερα, για τον μήνα Ιούνιο, οι συνολικές πωλήσεις αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 18,6% σε ετήσια βάση, υψηλότερα από την αύξηση 13,9% που είχε καταγραφεί τον Μάιο. Συνολικά, πωλήθηκαν 2,1 εκατομμύρια οχήματα τον Ιούνιο, ανεβάζοντας τις πωλήσεις του α’ εξαμήνου σε 11,1 εκατομμύρια οχήματα, αυξημένες κατά 11,2%. Εντός αυτού του πλαισίου, η ηλεκτροκίνηση συνέχισε να είναι δυναμική, με τα EV και plug-in υβριδικά να αποτελούν το 52,7% των συνολικών πωλήσεων, έχοντας αυξηθεί 29,7% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, ελαφρώς ενισχυμένα το από 28,2% τον Μάιο. Ισχυρές ήταν και οι εξαγωγές, έχοντας αυξηθεί κατά 23,8% τον Ιούνιο συγκριτικά με πέρσι και με την αύξηση 13,5% που σημειώθηκε τον Μάιο.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα. Πηγή: Reuters.
Ωστόσο, οι ανησυχίες στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης παραμένουν καθώς πολλές μεγάλες κατασκευάστριες βλέπουν τη ζήτηση να επιβραδύνεται. Χαρακτηριστικά, ο παγκόσμιος κυρίαρχος της βιομηχανίας, BYD, κατέγραψε μία μικρή συρρίκνωση του ρυθμού ανάπτυξης για τον Ιούνιου στο 11% από 14,1% τον Μάιο. Αντίστοιχα, ο ρυθμός ανάπτυξης της Geely μειώθηκε στο 42% τον Ιούνιο από 46% τον Μάιο. Χειρότερα, η Li Auto πέρασε σε μείωση των πωλήσεων κατά 24,1% για τον Ιούνιο, έναντι σε αύξηση κατά 16,7% τον Μάιο.
Η μόνη κινεζική κατασκευάστρια που φαίνεται να ξεχωρίζει είναι η Xiaomi, οι πωλήσεις της οποίας ενισχύθηκαν χάρη στην κυκλοφορία ενός νέου δημοφιλούς μοντέλου. Όσο για την αμερικανική Tesla, πάλαι ποτέ ηγέτιδα στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης, οι πωλήσεις του Ιουνίου αυξήθηκαν κατά 3,7%, αντιστρέφοντας την πτωτική τάση 30% του Μαΐου, κυρίως λόγω της ενίσχυσης της παραγωγής στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Σαγκάη.
Οι δυσκολίες του κλάδου δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από το Πεκίνο, με τους επικεφαλής ορισμένων αυτοκινητοβιομηχανιών να προσελκύουν αρνητική προσοχή προχωρώντας σε προσωπικές επιθέσεις ο ένας εναντίον του άλλου. Ως εκ τούτου, η κινεζική ηγεσία έχει προειδοποιήσει τις επιχειρήσεις να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να σταματήσουν το ράλι τιμών προς τα κάτω, το οποίο έχει δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο. Εντούτοις, όπως και στην παρόμοια περίπτωση των φωτοβολταϊκών, η κεντρική κυβέρνηση δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να παρέμβει ουσιαστικά επί του παρόντος, παρά τα αιτήματα των εταιρειών.
Ένα βασικό πρόβλημα είναι η επιβραδυνόμενη εγχώρια ζήτηση έπειτα από πολλούς μήνες ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τους εντεινόμενους περιορισμούς στις ξένες αγορές. Καθώς οι κινεζικές επιχειρήσεις δεν μειώνουν την παραγωγή τους, τα πλεονάζοντα οχήματα δεν μπορούν να απορροφηθούν, με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός να φτάνει το επίπεδο της αυτοκαταστροφής.