ΒΡ και Shell Μελετούν τις Προοπτικές Ερευνών Πετρελαίου της Λιβύης – Υπογραφή Συμφωνιών με τη NOC

ΒΡ και Shell Μελετούν τις Προοπτικές Ερευνών Πετρελαίου της Λιβύης – Υπογραφή Συμφωνιών με τη NOC
επιμέλεια: Δημήτρης Φάρος
Τρι, 8 Ιουλίου 2025 - 16:06

Οι πετρελαϊκές εταιρείες BP και Shell έχουν συνάψει συμφωνίες με την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) της Λιβύης για τη διεξαγωγή μελετών για την έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων σε τρία πετρελαϊκά πεδία στη χώρα, όπως ανακοίνωσε η NOC τη Δευτέρα

Η Λιβύη, η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στην Αφρική και μέλος του OPEC, του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, έχει πληγεί από διαταραχές στις πετρελαϊκές της δραστηριότητες λόγω διενέξεων μεταξύ ένοπλων αντίπαλων παρατάξεων για τα έσοδα από το πετρέλαιο, οι οποίες συχνά οδηγούν σε διακοπή λειτουργίας πετρελαιοπηγών.

Η NOC επιδιώκει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης από τα σημερινά επίπεδα των 1,3 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα σε 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ένας μακροχρόνιος στόχος που θα ξεπεράσει την κορύφωση της παραγωγής στα 1,75 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, που είχε επιτευχθεί το 2006. Αυτή τη στιγμή διεξάγει τον πρώτο διαγωνισμό για νέα δικαιώματα ερευνών από το 2011. Αρκετές διεθνείς εταιρείες αναφέρουν ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, αν και οι ξένοι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί ως προς την επένδυση χρημάτων στη Λιβύη, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση χάους μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011. Ωστόσο, πετρελαϊκοί κολοσσοί όπως η Eni, η OMV, η BP και η Repsol επανέλαβαν τις ερευνητικές τους δραστηριότητες στη Λιβύη πέρυσι, τις οποίες είχαν αναστείλει επί μια δεκαετία.

Η BP θα ανοίξει ξανά το γραφείο της στην πρωτεύουσα της χώρας, Τρίπολη, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2025, ανέφερε η NOC σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα.

Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Λιβύης υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με τον βρετανικό πετρελαϊκό κολοσσό για τη διεξαγωγή μελετών για την αξιολόγηση των δυνατοτήτων εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων στα πετρελαϊκά πεδία Messla και Sarir, στη Λεκάνη της Σύρτης, καθώς και σε ορισμένες παρακείμενες περιοχές εξερεύνησης.

Η BP θα διεξαγάγει επίσης μελέτες πάνω στο ευρύτερο «μη συμβατικό» δυναμικό πετρελαίου και φυσικού αερίου εντός της χώρας, το οποίο αφορά στην εξόρυξη υδρογονανθράκων παγιδευμένων σε πορώδεις σχηματισμούς πετρωμάτων, και η οποία απαιτεί εξειδικευμένες τεχνολογίες εξόρυξης όπως η υδραυλική ρωγμάτωση, το γνωστό fracking. Η βρετανική πετρελαϊκή είχε επανεισέλθει στη Λιβύη το 2007 με συμφωνία έρευνας και κατανομής παραγωγής που κάλυπτε τις περιοχές εξερεύνησης A και B (χερσαίες) και την περιοχή C (υπεράκτια) με την NOC, η οποία αργότερα ανεστάλη λόγω ανωτέρας βίας. Ως γνωστόν, η BP βοήθησε τη Λιβύη να ανακαλύψει μερικά από τα πρώτα της πετρελαϊκά κοιτάσματα τη δεκαετία του 1950, ωστόσο τα περιουσιακά της στοιχεία κρατικοποιήθηκαν το 1971, αφού ο Καντάφι κατέλαβε την εξουσία με ανατρέποντας τον βασιλιά Ίντρις.

Το 2022, η ιταλική Eni απέκτησε μερίδιο 42,5%, εξαγοράζοντας τα μισά δικαιώματα της ΒΡ< και ανέλαβε τη λειτουργία της συμφωνίας, με την βρετανική εταιρεία να διατηρεί το 42,5% και την Λιβυκή Αρχή Επενδύσεων να κατέχει το υπόλοιπο 15%. Η ανωτέρα βία ήρθη επίσημα το 2023, γεγονός που επέτρεψε την επανέναρξη των χερσαίων ερευνών.

Η BP υπέγραψε παρόμοια συμφωνία στο Ιράκ τον Μάρτιο, όπου συνεργάζεται με την κυβέρνηση για την ανάπτυξη αρκετών ώριμων πετρελαιοπηγών στο Κιρκούκ. Οι κινήσεις αυτές έρχονται καθώς η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου πετρελαϊκή εταιρεία δέχεται πιέσεις από επενδυτές να ενισχύσει την απόδοσή της μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια στροφής προς πιο πράσινες μορφές ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, η NOC ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τη Shell να αξιολογήσει τις προοπτικές του τομέα υδρογονανθράκων και να διεξαγάγει μια ολοκληρωμένη τεχνική και οικονομική μελέτη σκοπιμότητας για την ανάπτυξη του πετρελαϊκού κοιτάσματος Atshan και άλλων κοιτασμάτων που ανήκουν εξ ολοκλήρου στην κρατική λιβυκή εταιρεία.

Τα δύο μνημόνια κατανόησης αποσκοπούν στην «προώθηση του πετρελαϊκού τομέα της Λιβύης και στην αύξηση της παραγωγικότητας, οδηγώντας έτσι σε διαρκή οικονομική σταθερότητα» τη χώρα, όπως ανέφερε η NOC.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr