Ένα νεόκτιστο πλοίο εσωτερικής μεταφοράς ξηρών φορτίων, το Blue Marlin, καθελκύστηκε την περασμένη εβδομάδα στο Αμβούργο και έγινε το πρώτο υβριδικό πλοίο εσωτερικής ναυτιλίας με ηλιακή ενέργεια στον κόσμο, ενώ παράλληλα έλαβε και την έγκριση για τηλεχειριζόμενες λειτουργίες. Το ηλιακό σύστημα στο πλοίο προηγείται των προηγούμενων συστημάτων

χαμηλής τάσης που παρέχουν ενέργεια στα συστήματα επί του πλοίου και παρέχει την πρώτη δυνατότητα συνεισφοράς ηλιακής ενέργειας στην πρόωση.

Το πλοίο διαθέτει αρκετές μοναδικές δυνατότητες, ξεκινώντας από τα 192 ηλιακά πάνελ του, τα οποία αναμένεται να παράγουν έως και 37.500 κιλοβατώρες ετησίως. Το σύστημα που αναπτύχθηκε από την ολλανδική Wattlab είναι πιο προηγμένο από ένα σύστημα που αναπτύχθηκε μόλις πριν από ένα χρόνο και είναι πλήρως ενσωματωμένο, δίνοντάς του τη δυνατότητα να συνεισφέρει ισχύ απευθείας στην ηλεκτρική πρόωση υψηλής τάσης του πλοίου. 

Η Wattlab αναφέρει ότι το ηλιακό σύστημα ενέργειας του Blue Marlin θα λειτουργεί σε συνδυασμό με τέσσερις γεννήτριες ντίζελ που τροφοδοτούν το ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης. Αυτή η πλήρως ενσωματωμένη διάταξη επιτρέπει την «εξοικονόμηση αιχμής», όπου ο συνδυασμός ηλιακής ενέργειας και μπαταριών θα αποτρέψει την ανάγκη ενεργοποίησης μιας επιπλέον γεννήτριας κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλής ζήτησης. Η αυτοματοποιημένη διαχείριση ενέργειας του συστήματος θα κατανέμει την ηλεκτρική ενέργεια όπου και όποτε απαιτείται, αυξάνοντας την απόδοση και μειώνοντας την κατανάλωση καυσίμου.

«Επιπλέον, σε περιπτώσεις όπου το πλοίο είναι ελαφρώς φορτωμένο και ταξιδεύει σε κοντινές αποστάσεις, αναμένουμε ότι μπορεί ακόμη και να πλεύσει χρησιμοποιώντας μόνο ηλιακή ενέργεια για περιορισμένα χρονικά διαστήματα - ένα πρωτοφανές επίτευγμα στον τομέα της εσωτερικής ναυτιλίας», δήλωσε ο συνιδρυτής και COO της Wattlab, David Kester. 

 

Το κύτος του πλοίου κατασκευάστηκε στη Ρουμανία στο ναυπηγείο Orsova και εξοπλίστηκε στην Ολλανδία στο De Gerlien van Tiemm. Το πλοίο έχει ως βάση του το λιμάνι της Κολωνίας στη Γερμανία και θα πλέει για την HGK Shipping, μια ευρωπαϊκή εταιρεία εσωτερικής ναυτιλίας με έδρα τη Γερμανία και στόλο 350 πλοίων. Θα χρησιμοποιηθεί για τη γερμανική χαλυβουργική εταιρεία Salzgitter, μεταφέροντας κυρίως χάλυβα και χύδην υλικά κατά μήκος του δικτύου καναλιών στη βορειοδυτική Γερμανία.

Η SEAFAR ανέπτυξε τεχνολογία για την τηλεχειριζόμενη λειτουργία του σκάφους. Επειτα από αρκετά δοκιμαστικά ταξίδια, η Γερμανική Γενική Διεύθυνση Υδάτινων Οδών και Ναυτιλίας (GDWS) εξέδωσε άδεια για τηλεχειριζόμενη πλοήγηση στη διώρυγα μεταξύ Salzgitter και Friedrichsfeld. 

Εκτός από τις προηγμένες δυνατότητες ηλιακής ενέργειας, το σκάφος διαθέτει μια ισχυρή ντιζελοηλεκτρική, μελλοντικά έτοιμη για καύσιμα σχεδίαση κίνησης. Οι διαστάσεις του (μήκος 86 μέτρα, πλάτος 9,5 μέτρα και δυνατότητα πλοήγησης με βύθισμα 1,1 μέτρα) βελτιστοποιήθηκαν για τα κανάλια. Χρησιμοποιεί δύο προπέλες πηδαλίου Veth και διαθέτει πρωραίο πηδάλιο. Μπορεί επίσης να συνδεθεί με μια φορτηγίδα ώθησης για τη μεταφορά βαρών έως 3.110 τόνων.

«Το Blue Marlin αποτελεί ισχυρό σύμβολο του τι μπορούν να επιτύχουν η βιομηχανία και η εφοδιαστική αλυσίδα όταν συνεργάζονται», δήλωσε ο Florian Bleikamp, ​​Διευθύνων Σύμβουλος της HGK Dry Shipping. «Καθώς συνεργαζόμαστε, είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε καινοτόμες ιδέες στην πράξη: από την ηλιακή τεχνολογία χωρίς εκπομπές έως την τηλεχειριζόμενη πλοήγηση για τα πλοία, ακόμη και συστήματα κίνησης που εξοικονομούν πόρους στον στόλο μας».

Οι εταιρείες τονίζουν ότι το ηλιακό σύστημα αποτελεί πρόοδο σε σχέση με τα 312 ηλιακά πάνελ που εγκαταστάθηκαν πέρυσι σε ένα άλλο πλοίο εσωτερικής μεταφοράς εμπορευμάτων της HGK, το Helios. Το πλοίο έχει μήκος 135 μέτρα και χωρητικότητα 5.570 κυβικών μέτρων, και τα 27 καλύμματα στομίων του είναι εξοπλισμένα με ηλιακούς συλλέκτες. Παράγουν έως και 90 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, με την ενέργεια να τροφοδοτεί τα συστήματα χαμηλής τάσης που είναι ενσωματωμένα στο πλοίο. Αναγνωρίστηκε ως το μεγαλύτερο σύστημα του είδους του από το Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες.

Η Wattlab, η οποία ιδρύθηκε το 2017 ως εταιρεία που ειδικεύεται στην ηλιακή ενέργεια στη θάλασσα, τονίζει ότι έχει ολοκληρώσει εγκαταστάσεις σε περισσότερα από 30 πλοία. Στόχος της είναι η μείωση της κατανάλωσης καυσίμων, η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η βελτίωση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επιτάχυνση της μετάβασης του ναυτιλιακού τομέα σε καθαρή, πιο βιώσιμη ενέργεια.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr