Ο Ινδονήσιος υπουργός εξορύξεων είχε δηλώσει στις 2 Ιουλίου ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει τη διάρκεια των ποσοστώσεων εξόρυξης, γνωστών ως RKAB, σε ένα έτος, για καλύτερο έλεγχο της προσφοράς και για τη στήριξη των τιμών βασικών προϊόντων όπως ο άνθρακας και το νικέλιο.
Η χώρα, η οποία είναι πλούσια σε πόρους, παρέτεινε την διάρκεια των ποσοστώσεων σε τρία χρόνια το 2023, για να μειώσει το γραφειοκρατικό βάρος της διαδικασίας έγκρισης τόσο για τις αρχές όσο και για τους αιτούντες, αν και οι εταιρείες μπορούν να προτείνουν αναθεωρήσεις των ποσοστώσεών τους κάθε χρόνο. Η APNI ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι, ενώ εκτιμά τις προσπάθειες για τη βιωσιμότητα του μεταλλευτικού τομέα, η μείωση της διάρκειας των ποσοστώσεων θα δημιουργήσει συμφόρηση στη διαδικασία έγκρισης, καθώς χιλιάδες ανθρακωρύχοι θα πρέπει να αναζητούν ποσοστώσεις κάθε χρόνο.
«Η κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει την εσωτερική ικανότητα αξιολόγησης και εποπτείας, και όχι να επιμηκύνει την γραφειοκρατική αλυσίδα με μικρότερες περιόδους αδειοδότησης», ανέφερε η APNI σε ανακοίνωσή της.
Η μεσοπρόθεσμη βεβαιότητα αποτελεί παράγοντα ζωτικής σημασίας για τον επενδυτικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό, σημειώνει η ένωση.
Ο υφυπουργός εξορύξεων Γιουλιότ Ταντζούνγκ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι λεπτομέρειες της αλλαγής «εξακολουθούν να διαμορφώνονται», αν και αρνήθηκε να αναφέρει ο, τιδήποτε περισότερο, ενώ δεν σχολίασε το αίτημα της ένωσης.
Το υπουργείο σε ανακοίνωσή του αργά την Πέμπτη. 3 Ιουλίου, επανέλαβε ότι το σχέδιο στοχεύει στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και στον μετριασμό των επιπτώσεων της πτώσης των τιμών στα κρατικά έσοδα.