της TaskForce, να αποτρέψει την αναβίωση ενός ενεργειακού "σιδηρού παραπετάσματος" το οποίο θα απομονώσει την Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη από τον κορμό της Ενεργειακής Ένωσης με αποτέλεσμα την εκτόξευση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά στην περιοχή μας. Βασικός στόχος της Ομάδας Κρούσης είναι η θεσμοθέτηση ενός στενότερου και ευφυέστερου συντονισμού μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ώστε να υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα για την άμεση διαχείριση ενδεχόμενων κρίσεων στα επιμέρους ηλεκτρικά τους δίκτυα.
Ηλεκτρικές «λεωφόροι» χωρίς... κατεύθυνση
Ένα από τα βασικά θέματα της ατζέντας θα είναι η δυσλειτουργία των διασυνοριακών ροών ενέργειας σε συνθήκες πίεσης. Παρότι υπάρχουν ηλεκτρικές «αρτηρίες» προς την Κεντρική Ευρώπη – όπως οι διασυνδέσεις Αυστρίας-Ουγγαρίας και Τσεχίας-Σλοβακίας – αυτές δεν ανταποκρίνονται αξιόπιστα στα οικονομικά σήματα της αγοράς, οδηγώντας τελικά σε αυξημένες ροές προς τα ανατολικά, αντί για εξισορρόπηση. Οι σχετικοί αλγόριθμοι κατανομής φορτίου αναμένεται να τεθούν πλέον υπό αυστηρό έλεγχο.
Η σύσκεψη έρχεται σε μία ιδιαίτερα φορτισμένη συγκυρία: η ΝΑ Ευρώπη υποδέχθηκε ήδη από χθες το πρώτο παρατεταμένο κύμα καύσωνα, με θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν αυτές τις μέρες τους 40 βαθμούς Κελσίου στην Ελλάδα. Αν και το ελληνικό σύστημα δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα επάρκειας – λόγω της ενίσχυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της νέας μονάδας φυσικού αερίου 877 MW στην Κομοτηνή – οι πιέσεις στις χονδρεμπορικές τιμές θεωρούνται αναπόφευκτες.Τα υδροηλεκτρικά αποθέματα παραμένουν χαμηλά, ενώ το φυσικό αέριο κυμαίνεται σε τιμές παρόμοιες με πέρυσι με τα forward συμβόλαια στην Ευρώπη να προεξοφλούν μεγάλη άνοδο στη χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα τον Ιούλιο. Ήδη μάλιστα τα «πράσινα» τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 10% κατά μέσο όρο ενώ αναμένεται να παρασυρθούν και τα ex-post κίτρινα τιμολόγια του Ιουλίου. Δεν είναι τυχαίο ότι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) εξετάζεται το ενδεχόμενο χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης για τα νοικοκυριά, αν και Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), το οποίο χρηματοδοτεί τις επιδοτήσεις, δεν διαθέτει απεριόριστους πόρους – γεγονός που καθιστά αναγκαία την συγκράτηση των επιχορηγήσεων για την περίπτωση εντονότερης κρίσης στο μέλλον.
Οι αυξημένες τιμές στα κυμαινόμενα τιμολόγια ενδέχεται πάντως να οδηγήσουν σε μεταστροφή των καταναλωτών προς τα σταθερά μπλε προϊόντατα οποία προσφέρουν προστασία από τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αν και η προοπτική επιδοτήσεων ενδέχεται να μειώσει το ενδιαφέρον για τα «ασφαλέστερα» συμβόλαια.