γιατί, όπως είπε ο πρώην Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, οδεύουμε ανεπιστρεπτί να γίνουμε προτεκτοράτο της Τουρκίας.
Για την επίλυση των διαφορών μας με τη γείτονα διεξάγονται ατέρμονες συνομιλίες, στις οποίες η γείτονα προσθέτει διαρκώς νέες διεκδικήσεις, ενώ εμείς εμμένουμε ότι δεν διεκδικούμε τίποτα και η μόνη προς επίλυση διαφορά είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ στο Αιγαίο σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), που η Τουρκία δεν αποδέχεται, ενώ με χάρτες διχοτομεί το Αιγαίο. Μέχρι τώρα όλες οι πολιτικές κυβερνήσεις της χώρας βάζουν την επίλυση των διαφορών με τη γείτονα κάτω από το χαλί, προσπαθώντας να κερδίσουν χρόνο, ενώ ο χρόνος δουλεύει υπέρ της γείτονα, με τη δημιουργία σε βάρος μας τετελεσμένων γεγονότων και γκριζάρισμα ζωνών, που ανεχόμαστε με τη φρούδη ελπίδα να μην διαταραχθούν "τα ήρεμα νερά" (Divina Simplicitas).
Έτσι όμως, με ευθύνη κυρίως της τελευταίας κυβέρνησης, δώσαμε στη γείτονα το δικαίωμα να ασκεί επικυριαρχία στο Αιγαίο και Λιβυκό πέλαγος με την αυθαίρετη εκδοχή ότι τα νησιά μας δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει αβίαστα με την προσβολή του μη νόμιμου Τουρκολιβυκού μνημονίου, που καθόρισε την ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών σε βάρος της δικής μας ΑΟΖ, με κάθε μέσο στα διεθνή fora, ενώ στην πράξη το αναγνωρίσαμε με τη μη αντίδρασή μας, όταν η Τουρκία παρεμπόδισε την υποθαλάσσια έρευνα μεταξύ Κάσου και Καρπάθου για την ηλεκτρική σύνδεση Κύπρου - Κρήτης και ανοικτά της Κρήτης. Και όταν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα νότια της Κρήτης, όπου δεν ισχύει το casus belli, προσπαθούμε να επιλύσουμε το πρόβλημα καθυστερημένα με διαπραγματεύσεις.
Ανοικτή και χωρίς προοπτική άμεσης επίλυσης παραμένει η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ της χώρας μας και της Λιβύης, γιατί αφενός η Λιβύη στερείται κεντρικής κυβέρνησης, οι δε δύο προσωρινές κυβερνήσεις στερούνται νομιμοποίησης για τη σύναψη διεθνών συμβάσεων, αφετέρου γιατί η οριοθέτηση ΑΟΖ προϋποθέτει την κατάργηση του παρανόμου Τουρκολιβυκού μνημονίου, στην οποία η Τουρκία αντιδρά. Και με δεδομένο ότι άρχισαν ήδη οι σεισμικές έρευνες για την ανεύρεση υδρογονανθράκων στην περιοχή, ο Χαφτάρ τα βρήκε με την Τουρκία και η Λιβυκή Βουλή θα επικυρώσει το μνημόνιο. Πολύ θετικά για τη χώρα μας αποτελούν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ότι το μνημόνιο παραβιάζει δικαιώματα τρίτων χωρών, δηλαδή της χώρας μας. Η αναφορά αυτή ενισχύει τη θέση μας ότι το μνημόνιο είναι μη νόμιμο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η Ε.Ε. θα επιβάλλει κυρώσεις στους παραβάτες του Διεθνούς Δικαίου. Θετική κίνηση συνιστά η αποστολή πολεμικών πλοίων έξω από τα χωρικά ύδατα της Λιβύης, γιατί έτσι δηλώνουμε τη παρουσία μας στην περιοχή, αλλά τα πολεμικά πλοία χωρίς χρήση βίας, παρά μόνο με τη ντουντούκα "Γυρίστε πίσω", δεν πρόκειται να σταματήσουν τη παράνομη διακίνηση των μεταναστών.
Επειδή "κυβερνάν εστί προβλέπειν", οι αρμόδιοι στη περίπτωση του Τουρκολιβυκού μνημονίου, καθότι προσβάλλει την ΑΟΖ της χώρας μας και ασχέτως αν το μνημόνιο ήταν μη νόμιμο, έπρεπε να το προσβάλλουν εγκαίρως με κάθε δυνατό ένδικο μέσο στα διεθνή fora πριν δημιουργηθούν τετελεσμένες καταστάσεις. Σαφώς η αδράνεια αυτή οφείλεται στην έλλειψη πρόβλεψης και στο έλλειμμα ορθής διοίκησης, που δημιουργεί πολιτικές ευθύνες. Οι κυβερνώντες, για να μπορούν να επιτελούν το καθήκον τους, πρέπει να έχουν άριστη πληροφόρηση από την ιεραρχία των υπηρεσιών, που και αυτά συλλέγουν πληροφορίες από τα κατώτερα κλιμάκια. Δεν γνωρίζω εάν η παραπάνω αδράνεια των αρμοδίων ήταν ηθελημένη πολιτική πράξη ή οφείλεται στην έλλειψη πληροφόρησής τους.
Η εποχή των ψευδαισθήσεων πέρασε, γιατί με την εκλογή του Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ αναπτύχθηκε μια καινούργια κοσμοθεωρία στη παγκόσμια διακυβέρνηση και στις σχέσεις μεταξύ των κρατών, με κυρίαρχο στοιχείο τη βούληση του πλανητάρχη και την ισχύ κάθε κράτους και των συμμάχων του να επιβάλλει την άποψή του και να υπερασπιστεί τον εαυτό του με κάθε μέσο. Διεθνείς Συνθήκες, Διεθνείς Οργανισμοί και συμμαχίες μεταξύ κρατών φαίνεται ότι βρίσκονται σε αποδρομή. Το άρθρο 5 του συμφώνου του ΝΑΤΟ δεν ισχύει σε περίπτωση σύρραξης μεταξύ μελών. Πιθανόν το ίδιο θα ισχύσει στην Ευρωπαϊκή άμυνα, που ετοιμάζεται με συμμετοχή της Τουρκίας.
Επομένως, εφόσον μπλέξαμε με την Τουρκία και τη Λιβύη, πρέπει μόνοι μας να ξεμπλέξουμε, χωρίς να περιμένουμε βοήθεια από κανένα, και αυτό θα επιτύχουμε μόνο με εσωτερική συνοχή και αποφασιστικότητα και τη σύναψη κατάλληλων συμμαχιών.
*Αρεοπαγίτης ε.τ.
(από Capital.gr)