Τουλάχιστον 500 GW αιολικής και ηλιακής ενέργειας θα προστεθούν στο ηλεκτρικό δίκτυο της Κίνας εντός του 2025, με την πράσινη ενέργεια να φτάνει συνολικά το 48% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος. Το ποσοστό αυτό ξεπερνά τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με άνθρακα και φυσικό αέριο, αλλάζοντας τη δομή της κινεζικής αγοράς ενέργειας. Η αξιοποίηση των ΑΠΕ θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη από τους διαχειριστές του κινεζικού δικτύου, καθώς συχνά σκαμπανεβάσματα στη ζήτηση και ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν κατά τόπους διακοπές στην ηλεκτροδότηση.
Η προσέγγιση αυτή απέχει αρκετά από την πρόσφατη μεταστροφή που καταγράφεται στην Ευρώπη, κυρίως με αφορμή το ιστορικό μπλακάουτ στην Ιβηρική Χερσόνησο. Για αρκετούς αναλυτές, το βασικό πρόβλημα του ισπανικού δικτύου ήταν η απουσία συμβατικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ορυκτά καύσιμα ή πυρηνική ενέργεια. Οι υποδομές αυτές διαθέτουν τον εξοπλισμό ώστε να ισορροπήσουν το δίκτυο σε περίπτωση που η συχνότητα διαταραχθεί για κάποιον λόγο.
Εντούτοις, το πρόβλημα αυτό μπορεί να εξαλειφθεί ακόμα και σε δίκτυα όπου κυριαρχούν οι ΑΠΕ εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλοι μηχανισμοί ασφαλείας, μεταξύ αυτών και τα συστήματα αποθήκευσης. Σε αντίθεση με την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, η Κίνα έχει ήδη προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις ώστε να αναβαθμίσει το δίκτυό της για τη νέα εποχή της πράσινης ενέργειας και των ψηφιακών υποδομών.