από τον άνθρακα, σε εγχώρια βάση, θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλο το φάσμα των τομέων της οικονομίας που υπάγονται στο σύστημα εμπορίας εκπομπών (ΕΤS). Η βιομηχανία παραγωγής καυσίμων (FuelsEurope) δεσμεύεται να συμβάλει στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, αλλά αισθάνεται την υποχρέωση να εκφράσει τη λύπη της για το γεγονός ότι απουσιάζουν οι προϋποθέσεις που θα επέτρεπαν την πρόσβαση σε όλες τις δυνατές λύσεις.
Ζητά δε να υπάρξει ένα υποστηρικτικό ρυθμιστικό πλαίσιο που να επιτρέπει τη δημιουργία ενός σαφούς και σταθερού επιχειρηματικού μοντέλου που θα είναι φιλικό στις επενδύσεις. Ως εκ τούτου, τονίζει η FuelsEurope, απαιτείται να ξεκινήσει επειγόντως ένας στρατηγικός διάλογος και να προωθεί ένα σχέδιο δράσης για τη βιομηχανία διύλισης και παραγωγής καυσίμων της Ε.Ε., προκειμένου να διασφαλιστεί η ηγετική θέση της Ευρώπης για το Κλίμα και την Ενεργειακή Μετάβαση.
Καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάλλει την πρόταση για τον κλιματικό στόχο ενόψει του 2040, σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα στην πορεία της Ευρώπης προς την κλιματική ουδετερότητα. Αλλά πρέπει να είμαστε σαφείς, τονίζει η FuelsEurope: δεν είναι ο στόχος που θα μειώσει τις εκπομπές, αλλά οι πολιτικές, οι τεχνολογίες και οι επενδύσεις που θα εφαρμοστούν που θα καθορίσουν την ευόδωσή του. Η Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Διύλισης και Παραγωγής Καυσίμων επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της να αποτελέσει αξιόπιστο εταίρο στον ενεργειακό μετασχηματισμό.
Ως πυλώνας του βιομηχανικού ιστού της Ευρώπης, διαδραματίζει καίριο ρόλο στην απαλλαγή από τον άνθρακα της βιομηχανικής αλυσίδας αξίας και όλων των μέσων μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών, εμπορικών και στρατιωτικών, ενώ παράλληλα τροφοδοτεί την κινητικότητα των ανθρώπων, των αγαθών και των υπηρεσιών και διασφαλίζει την ενεργειακή ανθεκτικότητα της Ευρώπης.
Ωστόσο, η φιλοδοξία αυτή πρέπει να συνδυάζεται εξίσου με τον ρεαλισμό. Οι ηγέτες της Ε.Ε. πρέπει να καθορίσουν τώρα ένα συνεκτικό ρυθμιστικό πλαίσιο που να υποστηρίζει τόσο τους κλιματικούς στόχους όσο και τη βιομηχανική ευρωστία της Ευρώπης. Δίχως ένα τέτοιο πλαίσιο, ο στόχος για το 2040 κινδυνεύει να αποκτήσει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα παρά μετασχηματιστικό.
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία χρειάζεται μακροπρόθεσμο όραμα. Χρειάζεται επενδυτική βεβαιότητα και επίσης, δίκαιη μεταχείριση. Αυτό περιλαμβάνει ισχυρές και αποτελεσματικές εγγυήσεις κατά του φαινομένου της «διαρροής άνθρακα» και, κατά συνέπεια, της μετεγκατάστασης θέσεων εργασίας. Η επιχειρηματική υπόθεση της απαλλαγής από τις εκπομπές CO2 πρέπει να είναι πειστική, ειδάλλως οι επενδύσεις θα στραφούν σε άλλα σημεία του πλανήτη.
Ο τομέας της διύλισης και παραγωγής καυσίμων είναι στενά συνδεδεμένος με άλλες στρατηγικές βιομηχανίες, ιδίως με τις χημικές. Οι πρώτες ύλες μας είναι απαραίτητες και για την απαλλαγή τους από τον άνθρακα. Αυτό καθιστά συστημικό το ρόλο των επιχειρήσεων που απαρτίζουν την FuelsEurope. Ο κλάδος έχει ήδη ξεκινήσει τον μετασχηματισμό του, υποκαθιστώντας σταδιακά τα προϊόντα ορυκτής προέλευσης με ανανεώσιμα και χαμηλών εκπομπών άνθρακα καύσιμα.
Όμως, προκειμένου να κλιμακωθεί η μετάβαση του τομέα απαιτούνται να υπάρξουν: Τεχνολογικά ουδέτεροι κανόνες για τα καύσιμα και τα προϊόντα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως και σαφής ρόλος για τα ανανεώσιμα και χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα καύσιμα, σε όλους τους τομείς των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών, θαλάσσιων και στρατιωτικού χαρακτήρα, καθώς και ως συμπληρωματική επιλογή για τις οδικές μεταφορές.
Ακόμη, απαιτείται η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αλυσίδας αξίας για την συμπερίληψη της βιώσιμης βιομάζας και την εκκίνηση της εγχώριας παραγωγής, καθώς και μια μη ιδεολογική, επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση στη ρύθμιση των χημικών ουσιών και του ζητήματος των εκπομπών ρύπων.

Η κα Λιάνα Γούτα, Γενική Διευθύντρια της FuelsEurope, δήλωσε σχετικά: «Ο καθορισμός στόχων είναι το ευκολότερο μέρος. Η πραγματική πρόκληση είναι η υλοποίησή τους. Χωρίς τις κατάλληλες ευνοϊκές συνθήκες, όπως επενδυτικά σήματα, κανονιστική ασφάλεια και στρατηγικό σχεδιασμό, κινδυνεύουμε να μετατρέψουμε τη φιλοδοξία σε απογοήτευση. Ο κλάδος μας είναι έτοιμος να υλοποιήσει τους στόχους, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Γι' αυτό ζητάμε τη διεξαγωγή στρατηγικού διαλόγου και ενός σχεδίου δράσης της ΕΕ για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητάς μας και την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης.»
Για πρώτη φορά, η πρόταση της Κομισιόν περιλαμβάνει επίσης τις διεθνείς πιστώσεις άνθρακα. Η FuelsEurope τάσσεται υπέρ του μέτρου, επισημαίνει όμως ότι το υφιστάμενο ανώτατο όριο του 3%, από το 2036, είναι πολύ περιοριστικό και έρχεται καθυστερημένα. Επιπλέον, θα πρέπει να είναι δυνατή η χρήση διεθνών πιστώσεων άνθρακα για τη συμμόρφωση στους κανόνες της σχετικής ευρωπαϊκής αγοράς.
Εάν ο στόχος είναι η ανταγωνιστική απαλλαγή από τις εκπομπές CO2, τότε τα εργαλεία προς χρήση θα πρέπει να ανταποκρίνονται στην πρόκληση. Οι διεθνείς πιστώσεις άνθρακα υψηλής ενσωμάτωσης θα πρέπει να αποτελέσουν ήδη μέρος της αγοράς άνθρακα της Ε.Ε. μετά το 2030.
Η σύνδεση των αγορών άνθρακα μπορεί να μειώσει το κόστος, να ενισχύσει τις συνθήκες για μια πιο δίκαιη και βιώσιμη προσέγγιση στην οικονομική ανάπτυξη, καθώς επίσης και να προσελκύσει τις επενδύσεις που απαιτούνται γι’ αυτό το σκοπό. Αυτό όμως μπορεί να αποφέρει καρπούς μόνο εφόσον θα διέπεται από ισχυρούς κανόνες που θα ευνοούν τη διαφάνεια και θα διασφαλίζουν την περιβαλλοντική ακεραιότητα και την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης.
Και η FuelsEurope καταλήγει με την έκφραση του αιτήματος να αναγνωριστεί η μόνιμη απαλλαγή από τον άνθρακα, σε εγχώρια βάση, ως εργαλείο συμμόρφωσης για όλους τους τομείς της οικονομίας που υπάγονται στο σύστημα εμπορίας εκπομπών (ΕΤS). Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους χωρίς αυτές, συμπεραίνει.
Η αναγνώριση της ανάγκης για απαλλαγή από τον άνθρακα σε διεθνές επίπεδο, βάσει προτύπων ισοτιμίας, θα ενισχύσει περαιτέρω την ευελιξία καθώς και τη σχέση κόστους-οφέλους. Η FuelsEurope παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην υποστήριξη των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. για τον σχεδιασμό μιας ρεαλιστικής, περιεκτικής και αποτελεσματικής πορείας προς το 2040, που θα αναφέρεται στους πολίτες, τη βιομηχανία και συνολικά, τον πλανήτη.