Άλλο ένα ταμπού έσπασε από μια κυβέρνηση που αντιλαμβάνεται τα κελεύσματα των καιρών.
«Κλιματική ουδετερότητα»
Ήταν τον περασμένο Μάρτιο όταν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επεσήμανε μιλώντας στις Βρυξέλλες ότι «η πυρηνική ενέργεια παγκοσμίως είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών μετά την υδροηλεκτρική ενέργεια. Για να δια-σφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια, οι χώρες επιδιώκουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Και για να διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητά τους, η πυρηνική ενέργεια μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο σημείο αναφοράς για τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας».
Στη συνέχεια η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόσθεσε: «Για να συμβάλει ουσιαστικά η πυρηνική ενέργεια στον στόχο μας για κλιματική ουδετερότητα, βλέπω μερικά βασικά καθήκοντα μπροστά μας. Το κύριο, είναι η διασφάλιση νέων επενδύσεων. Η ανάλυση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας μας λέει ότι οι επενδύσεις πρέπει να επιταχυνθούν από αυτήν τη δεκαετία και να φτάσουν σε νέα ύψη τη δεκαετία του 2030 για να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού. Αυτό απαιτεί υποστήριξη από τις κυβερνήσεις για να διασφαλιστεί ότι η χρηματοδότηση είναι διαθέσιμη και πως η συμβολή της πυρηνικής ενέργειας στην ασφάλεια της ηλεκτρικής ενέργειας αποτιμάται και αμείβεται σωστά».
«Να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα»
Το σύνθημα για αλλαγή πολιτικής είχε δοθεί και η συνέχεια αναμένεται συναρπαστική. Πλέον όλα οδηγούν προς μια νέα κατεύθυνση. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στις εκδόσεις της είναι σαφής: «Διερευνούμε την επιτακτική ανάγκη για ισχυρά χρηματοοικονομικά πλαίσια που θα προωθήσουν την υιοθέτηση της πυρηνικής ενέργειας ως ακρογωνιαίου λίθου των παγκόσμιων προσπαθειών απαλλαγής από τον άνθρακα». Σε κείμενο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD) με τίτλο «Νέες προοπτικές για τη χρηματοδότηση νέων πυρηνικών σταθμών» (του δρα Ζον Χορστ Κέπλερ, ανώτερου οικονομικού σύμβουλου στο Τμήμα Ανάπτυξης Πυρηνικής Τεχνολογίας και Οικονομικών) διαβάζουμε ότι «η επίτευξη φιλόδοξων στόχων μηδενικών καθαρών εκπομπών απαιτεί μεγάλες ποσότητες νέων δυνατοτήτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα… Η πυρηνική ενέργεια είναι έτοιμη να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό το πλαίσιο. Λύσεις για οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά βιώσιμη χρηματοδότηση νέων πυρηνικών κατασκευών διαμορφώνονται επομένως στα υψηλότερα επίπεδα χάραξης πολιτικής».
Η χώρα μας έχει αρχίσει να προσανατολίζεται προς την «πυρηνική συμμαχία», σε μια προσπάθεια μείωσης της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα
Η δε Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση (World Nuclear Association) χαιρέτισε προ ημερών την απόφαση της Παγκόσμιας Τράπεζας να χρηματοδοτήσει projects πυρηνικής ενέργειας. Οι εξελίξεις αυτές όμως θα προκαλέσουν κραδασμούς. Η πυρηνική ενέργεια, κατά της οποίας στράφηκε και η -φυσικός ως προς τις σπουδές της- Άνγκελα Μέρκελ στα χρόνια της παντοδυναμίας της, και μετά το δυστύχημα στις 11 Μαρτίου 2011 στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, έχει και άλλους ορκισμένους εχθρούς. Και άλλη μια μεγάλης κλίμακας αντιπαράθεση με τις οικολογικές οργανώσεις είναι θέμα χρόνου να ξεσπάσει.
«Ανάγκη να πειστεί η ελληνική κοινή γνώμη»
Στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών τον περασμένο Απρίλιο ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Χρήστος Χουσιάδας τόνισε ότι στο θέμα της ανάπτυξης μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων υπάρχουν προκλήσεις κυρίως όσον αφορά τη ρυθμιστική αδειοδότηση. Επίσης, αναφέρθηκε στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας στη ναυτιλία, που έχει πολλούς υποστηρικτές στην Ελλάδα. Από την πλευρά του, ο διευθυντής στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών «Δημόκριτος» Γιώργος Νούνεσης εξέφρασε την ανάγκη να πειστεί η ελληνική κοινή γνώμη για την ανάγκη χρήσης της πυρηνικής ενέργειας.
Σήμερα, 13 ευρωπαϊκές χώρες διατηρούν αντιδραστήρες και τάσσονται ανοικτά υπέρ της χρήσης τής «καθαρής» πυρηνικής ενέργειας. Πρόκειται για το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία (πρωτοστατεί, τροχοδρομεί την κατασκευή μικρών πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής), το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, τη Σουηδία, την Τσεχία και τη Φινλανδία. Τον Ιανουάριο του 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με προσχέδιο πρότασης πρότεινε την ταξινόμηση της πυρηνικής ενέργειας ως φιλικής προς το κλίμα. Ο κύβος ερρίφθη.
(από political.gr, 01/07/2025)