Π. Μαρινάκης: Η Πρόταση της Euronext για το ΧΑ, είναι Ψήφος Εμπιστοσύνης στην Ελληνική Οικονομία

Π. Μαρινάκης: Η Πρόταση της Euronext για το ΧΑ, είναι Ψήφος Εμπιστοσύνης στην Ελληνική Οικονομία
energia.gr
Τετ, 2 Ιουλίου 2025 - 13:18

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στο ραδιόφωνο του  ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο ενδιαφέρον της Euronext για το ΧΑ. Συγκεκριμένα τόνισε ότι 10 χρόναα μετά το κλείσιμο των τραπεζών και του Χρηματιστηρίου, η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα και ο μεγαλύτερος φορέας χρηματιστηριακών αγορών

 στην Ευρώπη, η Euronext, έρχεται και κάνει πρόταση εξαγοράς ή σύμπραξης με το ελληνικό χρηματιστήριο, δηλαδή ουσιαστικά προτείνει το ελληνικό χρηματιστήριο να γίνει το όγδοο χρηματιστήριο στην Ευρώπη, στο πιο ισχυρό κλαμπ χρηματιστηρίων μαζί με της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, του Βελγίου και της Ιρλανδίας.

Συγκεκρίμενα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε τα εξής:

Όπως πολύ σωστά είπατε, επειδή μιλάμε για μια ιδιωτική εταιρεία, το Χρηματιστήριο Αθηνών, πολυμετοχική, όπου θα πάρει τις δικές της αποφάσεις. Αυτό το οποίο μπορώ να επισημάνω εγώ, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση είναι ότι το 2025, δέκα χρόνια μετά, η Ελλάδα ζει την απόλυτη αντίφαση με τη θετική της έκφανση. Πριν από ακριβώς δέκα χρόνια είχε κλείσει -κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ ξανά- το ελληνικό χρηματιστήριο. Μετά τις τράπεζες έκλεισε και το χρηματιστήριο. Αυτό το κλείσιμο παρατάθηκε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Τότε είχε καταταγεί σε ένα από τα χειρότερα. Δεν θυμάμαι άλλο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο να έχει κλείσει. 10 χρόνια μετά λοιπόν, έρχεται ο μεγαλύτερος φορέας χρηματιστηριακών αγορών στην Ευρώπη, η Euronext, και κάνει πρόταση εξαγοράς ή σύμπραξης με το ελληνικό χρηματιστήριο και ουσιαστικά προτείνει το ελληνικό χρηματιστήριο να γίνει το όγδοο χρηματιστήριο στην Ευρώπη, στο πιο ισχυρό κλαμπ χρηματιστηρίων μαζί με της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, του Βελγίου και της Ιρλανδίας.

Να μπει, δηλαδή, η ελληνική αγορά σε ένα πανευρωπαϊκό οικοσύστημα με πάνω από 1800 εισηγμένες εταιρίες και μια αγορά δηλαδή για να καταλαβαινόμαστε πάνω από 6 τρισεκατομμύρια ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι -να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, ποια θα είναι η διαπραγμάτευση, τι θα αποφασίσει το Χρηματιστήριο Αθηνών- γιατί το ξαναλέω είναι μια ιδιωτική εταιρεία, αλλά είναι η απόλυτη ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Οι εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο εταιρείες θα έχουν μια πρόσβαση σε μία αγορά 6 τρισεκατομμυρίων. Αυτό τι σημαίνει; Αυτό σημαίνει ρευστότητα. Όλες αυτές οι εταιρείες θα μπουν μέσα στον μεγαλύτερο και σημαντικότερο ανταγωνισμό. Επειδή πάντοτε πρέπει να λέμε αυτό, σε τι μπορεί να ωφελήσει αυτούς που μας ακούνε, τους πολίτες. Θέσεις εργασίας, περισσότεροι πόροι σε εταιρείες, άρα καλύτεροι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, περισσότερες επενδύσεις για τη χώρα. Που δεν θα έρθουν από λεφτόδεντρα. Και επειδή σε λίγους μήνες θα συζητήσουμε με το καλό και αυτά τα οποία θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια με την εξειδίκευση που θα κάνει το υπουργείο Οικονομικών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης -αν και δεν θεωρώ ότι είναι μόνο η ΔΕΘ η περίοδος, προσπαθούμε να κάνουμε συνεχώς ό, τι καλύτερο μπορούμε για τους πολίτες που έχουν περάσει δύσκολα-τα λεφτά αυτά, τα όποια λεφτά προκύπτουν από τρεις πόρους: από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που πλέον δεν είναι ανέκδοτο, είναι μια πραγματικότητα. Το δεύτερο είναι από τη μείωση της ανεργίας, όπου όποιος δουλεύει, είναι πάνω από μισό εκατομμύριο αυτοί, 500.000 νέοι εργαζόμενοι, εκεί που πληρωνόταν με το επίδομα ανεργίας από το κράτος, πλέον πληρώνει φόρους και εισφορές και όχι αυξημένους και αυξημένες, μειωμένους και μειωμένους. Και ο τρίτος πόρος είναι η ανάπτυξη. Όσο αναπτύσσεται η οικονομία τόσο παράγεται περισσότερος πλούτος και αυτό επιστρέφεται στην υγεία, στην παιδεία.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr