Η BW ESS και η Ibersun υπέγραψαν συμφωνία κοινής επιχείρησης για την ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρίες (BESS) σε κλίμακα κοινής ωφέλειας σε ολόκληρη την Ισπανία. Στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, οι δύο εταιρείες αποθήκευσης ενέργειας θα αναπτύξουν οκτώ έργα BESS συνολικής χωρητικότητας 2,2 GW.

Η ισπανική αγορά αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρίες αναπτύσσεται και γίνεται μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη και το Εθνικό Ολοκληρωμένο Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα της χώρας θέτει τον στόχο στα 22,5 GW έως το 2030.

Η αυξανόμενη ανάγκη της Ισπανίας για χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας οφείλεται στην αύξηση της ηλιακής και αιολικής παραγωγής ενέργειας και εντείνεται από την περιορισμένη διασύνδεση μεταξύ της Ιβηρικής χερσονήσου και των Ευρωπαίων γειτόνων της.

Εκτός από τη σταθεροποίηση του ενεργειακού δικτύου, η επέκταση του στόλου BESS της Ισπανίας θα αποτρέψει επίσης τη σπατάλη ενέργειας, όταν η προσφορά υπερβαίνει τη ζήτηση.

Η κοινοπραξία, η οποία στοχεύει σε ακίνητα σε νέες εγκαταστάσεις, διάρκειας τεσσάρων ωρών, θα προχωρήσει σε έναν αρχικό project οκτώ έργων ισχύος 2,2 GW σε όλη την Ισπανία. Αυτά τα έργα θα ανήκουν εξίσου στην BW ESS και την Ibersun.

Οι εταίροι αναμένουν ότι κάθε έργο θα είναι έτοιμο προς κατασκευή εντός δύο ετών και προβλέπουν την επιδίωξη ενός ευρέος φάσματος στρατηγικών δημιουργίας εσόδων.

Με έδρα τη Χώρα των Βάσκων ιδρύθηκκε από στελέχη με περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας στον ενεργειακό τομέα στην Ισπανία και παγκοσμίως, η Ibersun αναπτύσσει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ισπανία από την ίδρυσή της το 2019.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr