Οι εγκαταστάσεις στο Σέλαφιλντ - οι οποίες στεγάζουν περισσότερα από 1000 κτίρια - είναι το μεγαλύτερο πυρηνικό συγκρότημα στη Δυτική Ευρώπη. Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Σέλαφιλντ περιλαμβάνουν εκείνες που συνδέονται με το πρόγραμμα επανεπεξεργασίας Magnox, το εργοστάσιο καυσίμου μικτών οξειδίων στο Σέλαφιλντ, το εργοστάσιο θερμικής επανεπεξεργασίας οξειδίων και μονάδες επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων. Φιλοξενεί επίσης εγκαταστάσεις που είχαν αποσυρθεί από αμυντικές εργασίες της δεκαετίας του 1950, οι οποίες περιελάμβαναν την κατασκευή πλουτωνίου για πυρηνικά όπλα.
Η Αρχή Παροπλισμού Πυρηνικών Εγκαταστάσεων (NDA) αναμένει ότι η πλήρης αποκατάσταση του χώρου στο Sellafield θα διαρκέσει έως το 2125, ενώ το προβλεπόμενο κόστος παροπλισμού του χώρου έχει αυξηθεί στα 136 δισεκατομμύρια λίρες Αγγλίας (176 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). Η NDA δαπάνησε 2,7 δισεκατομμύρια λίρες Αγγλίας στο Sellafield το 2023-24, ενώ ο χώρος είχε έσοδα 0,8 δισεκατομμυρίων λιρών Αγγλίας το ίδιο έτος.
Η έκθεση της Επιτροπής Δημόσιων Λογαριασμών διαπιστώνει ότι η Sellafield Ltd δεν έχει επιτύχει τους περισσότερους ετήσιους στόχους της για την ανάκτηση αποβλήτων από διάφορα κτίρια στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Σιλό Αποθήκευσης Αποβλήτων Magnox (MSSS). Η έρευνα της επιτροπής κατέληξε στο ότι το MSSS είναι το πιο επικίνδυνο κτίριο στο Ηνωμένο Βασίλειο και «ως αποτέλεσμα της χαμηλής απόδοσης της Sellafield Ltd, η Sellafield Ltd πιθανότατα θα παραμείνει εξαιρετικά επικίνδυνη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα». Η έκθεση ζητά απαντήσεις από την κυβέρνηση σχετικά με το πώς θα θέσει υπόλογους την NDA και την Sellafield Ltd για τον μετριασμό των μεγαλύτερων κινδύνων της περιοχής.
«Η απόδοση της Sellafield Ltd στην υλοποίηση μεγάλων έργων (όπως νέα κτίρια για την αποθήκευση αποβλήτων ή την ασφάλειά τους) ήταν ιστορικά πολύ κακή, με μεγάλες αυξήσεις κόστους και καθυστερήσεις που συμβαίνουν πολύ συχνά», αναφέρει η έκθεση. «Υπάρχουν σημάδια βελτίωσης - ωστόσο, δεδομένου του ιστορικού της Sellafield, δεν έχουμε ακόμη πειστεί πλήρως ότι δεν πρόκειται για άλλη μια ψευδή αυγή».
Η Επιτροπή Δημόσιων Λογαριασμών προειδοποιεί για τον αντίκτυπο που έχουν οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα στο κόστος. Μακροπρόθεσμα, τα απόβλητα θα πρέπει να αποθηκεύονται σε μια υπόγεια Εγκατάσταση Γεωλογικής Απόρριψης (GDF). Η επιτροπή διαπιστώνει ότι η ημερομηνία για την GDF έχει μετατεθεί από το 2040 στα τέλη της δεκαετίας του 2050, με κάθε δεκαετία καθυστέρησης να σημαίνει ότι το Sellafield θα μπορούσε να χρειαστεί να κατασκευάσει ένα ακόμη κτίριο αποθήκευσης, το καθένα από τα οποία θα κοστίζει 500-760 εκατομμύρια λίρες.
Η Επιτροπή Δημόσιων Λογαριασμών αναφέρει ότι το Υπουργείο Ενεργειακής Ασφάλειας και Μηδενικών Εκπομπών (DESNZ) «πρέπει να κάνει περισσότερα για να διασφαλίσει ότι ο χώρος θα παροπλιστεί με τρόπο που να αντιπροσωπεύει την σχέση ποιότητας-τιμής για τον φορολογούμενο». Αναφέρει ότι το εκτιμώμενο κόστος παροπλισμού του χώρου θα αυξηθεί «εάν οι εργασίες αναβληθούν για βραχυπρόθεσμους λόγους οικονομικής προσιτότητας ή εάν το GDF καθυστερήσει. Αντίθετα, μπορεί να υπάρχουν ευκαιρίες για μείωση του κόστους παροπλισμού του Sellafield και των άλλων εγκαταστάσεων NDA». Η επιτροπή ανέφερε ότι το DESNZ «πρέπει επίσης να διασφαλίσει ότι η Sellafield Ltd και η NDA εφαρμόζουν μια εταιρική κουλτούρα στην οποία όλο το προσωπικό αισθάνεται ασφαλές και σίγουρο για να μιλήσει, ιδίως δεδομένης της κρίσιμης για την ασφάλεια φύσης του κλάδου».
Η Επιτροπή Δημόσιων Λογαριασμών εξετάζει την αξία των κυβερνητικών έργων, προγραμμάτων και παροχής υπηρεσιών για τα χρήματα. Βασιζόμενη στο έργο της Εθνικής Υπηρεσίας Ελέγχου, η επιτροπή ζητά από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να λογοδοτήσουν για την οικονομία, την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των δημόσιων δαπανών.