Το Ινστιτούτο Ενέργειας του University College London χρησιμοποιώντας λεπτομερή μοντελοποίηση για να αξιολογήσει την εξαιρετικά πολύπλοκη νέα δομή τιμών άνθρακα του IMO, κατέληξε σε ένα εκπληκτικό συμπέρασμα: εάν αποδειχθεί ασφαλής, η πρόωση αμμωνίας διπλού καυσίμου θα είναι η λιγότερο δαπανηρή εναλλακτική λύση για τους πλοιοκτήτες που θέλουν να συμμορφωθούν

με τους κανόνες τη δεκαετία του 2030 και μετά - και μειώνει επίσης τον κίνδυνο μη διαθεσιμότητας καυσίμων.

«Παρόλο που υπάρχουν σημαντικές πολυπλοκότητες και αβεβαιότητες σε ό,τι συμφωνήθηκε (στην MEPC 83 του IMO) τον Απρίλιο, ακόμη και οι συντηρητικές προβλέψεις για το πώς θα οριστικοποιηθούν οι υπόλοιπες λεπτομέρειες, όλα οδηγούν σε μια «προφανή» επιλογή για τους πλοιοκτήτες, στην αμμωνία διπλού καυσίμου», δήλωσε ο Δρ. Tristan Smith, Καθηγητής Ενέργειας και Μεταφορών στο Ινστιτούτο Ενέργειας του UCL. 

Η μελέτη 40 σελίδων του UCL καταδεικνύει αυτό που ανακαλύπτουν γρήγορα οι ιδιοκτήτες: μια επιτυχημένη επιχειρηματική στρατηγική για τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς άνθρακα θα απαιτήσει πολλά μαθηματικά.

Ο ΙΜΟ δεν σχεδιάζει έναν απλό ενιαίο φόρο στα καύσιμα πλοίων. Αντίθετα, τα πλοία θα αναμένεται να πληρούν ένα πρότυπο έντασης εκπομπών, το οποίο θα γίνεται αυστηρότερο με την πάροδο του χρόνου. Εάν οι ιδιοκτήτες πληρούν το πρότυπο, δεν πληρώνουν τίποτα στον ΙΜΟ. Εάν εκπέμπουν πάρα πολλά, μπορούν να συμμορφωθούν πληρώνοντας έναν φόρο (μονάδες επανόρθωσης) σε τιμές που θα αυξηθούν με ρυθμό που δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Εναλλακτικά, μπορούν να συμμορφωθούν υπερβολικά και να πουλήσουν τις πιστώσεις εκπομπών τους (μονάδες πλεονάσματος) σε άλλους ιδιοκτήτες και να εισπράξουν επιδοτήσεις (ανταμοιβές) που δεν έχουν ακόμη καθοριστεί για τη χρήση καυσίμων χαμηλών εκπομπών.

Οι λεπτομέρειες για αυτούς τους παράγοντες αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, επομένως ένα επιχειρηματικό σχέδιο για την 25ετή διάρκεια ζωής μιας νέας τεχνολογίας πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις διαφορετικές απαιτήσεις συμμόρφωσης και τις δομές κόστους στις δεκαετίες του 2020, του 2030 και του 2040. 

Αρχικά, το UCL διαπίστωσε ότι τα πλοία διπλού καυσίμου LNG θα έχουν πλεονέκτημα στο κόστος. Αλλά καθώς το πρότυπο έντασης εκπομπών γίνεται αυστηρότερο στα μέσα της δεκαετίας του 2030, το κόστος συμμόρφωσης για το LNG θα αυξηθεί. Τα πλοία διπλού καυσίμου αμμωνίας αρχίζουν να κερδίζουν επειδή μπορούν να καίνε μπλε αμμωνία, η οποία παράγεται από φθηνό φυσικό αέριο με το πρόσθετο πλεονέκτημα της δέσμευσης άνθρακα στην ξηρά. Η λειτουργία ενός πλοίου με μπλε αμμωνία θα δημιουργήσει πολλές πλεονάζουσες μονάδες IMO, οι οποίες μπορούν να πωληθούν σε άλλους πλοιοκτήτες για να αντισταθμίσουν το κόστος του καυσίμου. 

«Η μπλε αμμωνία, η οποία επωφελείται επίσης από τις προοπτικές χαμηλής τιμής φυσικού αερίου που μοντελοποιήθηκαν, είναι το μόνο καύσιμο με κόστος μείωσης χαμηλότερο από την αρχική τιμή (μονάδας αποκατάστασης) και το μόνο καύσιμο ικανό να δημιουργήσει σημαντικούς όγκους (πλεονάζοντων μονάδων) μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030», κατέληξε το UCL. 

Αυτό αρκεί για να καταστήσει τη στρατηγική για τη χρήση διπλού καυσίμου αμμωνίας ως τη νικηφόρα επιχειρηματική τακτική ακόμη και πριν ληφθούν υπόψη οι αναμενόμενες ανταμοιβές του ΙΜΟ για καύσιμα μηδενικών και σχεδόν μηδενικών εκπομπών, σύμφωνα με το UCL. 

Η προαιρετική δυνατότητα προσθέτει ένα ακόμη πλεονέκτημα σε ένα αβέβαιο τοπίο. Με ένα κύτος αμμωνίας διπλού καυσίμου, ο ναυλωτής μπορεί να καίει ορυκτά καύσιμα καυσίμων, βιοκαύσιμα, μπλε αμμωνία ή ηλεκτρονική αμμωνία, που παράγονται με πράσινη ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι ο μπορεί να επιλέξει από τις καλύτερες διαθέσιμες τιμές στις αγορές φυσικού αερίου, πετρελαίου, βιοκαυσίμων ή πράσινης ενέργειας, ανάλογα με το πώς κυμαίνεται η αγορά ενέργειας. 

Τα ευρήματα της μελέτης θα έθεταν το LNG σε δεύτερη μοίρα, και οι συγγραφείς συμπεριέλαβαν μια προειδοποίηση ότι οι επενδύσεις σε υποδομές ανεφοδιασμού LNG θα μπορούσαν να αποδειχθούν περιττές εάν η αμμωνία κυριαρχήσει (μια προειδοποιητική σημείωση που το UCL έχει εκδώσει στο παρελθόν). Οι συγγραφείς απέκλεισαν επίσης την πιθανότητα δέσμευσης άνθρακα επί του πλοίου, σημειώνοντας το κόστος και τις απαιτήσεις υποδομής. 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr