Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός θα εισέλθει με όλες του τις δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας. Την Κυριακή (18.05.2025) ξεκίνησε μεγάλης κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη βόρεια και νότια Λωρίδα της Γάζας, με την κωδική ονομασία “Το Άρμα του Γεδεών”

Η τελευταία εξέλιξη του συνεχιζόμενου κατά κύματα πολέμου στη Γάζα, “εξανάγκασε” την ανεκτική διεθνή κοινότητα να εντείνει τις πιέσεις στο Ισραήλ. Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι θα αναστείλει τις εμπορικές συνομιλίες, λόγω της “ηθικά αδικαιολόγητης” στρατιωτικής κλιμάκωσης του Ισραήλ στη Γάζα. Εν τω μεταξύ, η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, δήλωσε ότι το μπλοκ θα επανεξετάσει την εμπορική του συμφωνία με το Ισραήλ, εξ’ αιτίας των ενεργειών του στη Γάζα.

Επί πλέον οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας και του Καναδά προειδοποίησαν ότι οι χώρες τους “δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια” απέναντι στις “σκανδαλώδεις ενέργειες” της κυβέρνησης του Νετανιάχου και θα αναλάβουν δράση, εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει τη νέα στρατιωτική επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας και δεν άρει τους περιορισμούς στην είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι τρεις χώρες χαρακτηρίζουν “απεχθή” την φρασεολογία μελών της κυβέρνησης του Ισραήλ και επισημαίνουν ότι η δια της βίας μετακίνηση των πληθυσμών, που βρίσκονται στην περιοχή της Γάζας, συνιστά παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Κανείς δεν μιλάει όμως για το πιο αποτελεσματικό μέτρο: Το εμπάργκο όπλων! Η διεθνής κοινότητα ανέχτηκε την εγκληματική πολιτική του Ισραήλ, με κυνική γεωπολιτική προσέγγιση. Όταν δολοφονούνται παιδιά και βρέφη, δεν υπάρχει “ανοχή”. Η ιστορία θα στιγματίσει και θα καταλογίσει συνενοχή, σε όσους υποκριτικά αρκούνται σε “ανέξοδες” δηλώσεις για την αιματοχυσία στη Γάζα.

Ίσες αποστάσεις από το Μαξίμου

Στα καθ’ ημάς, το Μαξίμου επέλεξε να διατηρήσει ίσες αποστάσεις και να μην καταδικάσει ευθέως το καθεστώς Νετανιάχου. Ενδεικτικό είναι πως η Αθήνα δεν στήριξε την πρόταση αναθεώρησης της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, την οποία ενέκριναν 17 υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών. Παράλληλα, η Ελλάδα δεν συνυπέγραψε την πρόσφατη κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (EEAS), με την οποία 24 χώρες – ανάμεσά τους ισχυρά κράτη της Δύσης, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Βρετανία – καλούν σε άμεση αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

*Ο Γiώργος Βενέτης σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες. Είναι και απόφοιτος του Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Paul Valery Montpellier III - Arts et Lettres-Langues et Sciences Humaines. Ομιλεί Γαλλικά και Αγγλικά. Στα ενδιαφέροντά του είναι η Γεωπολιτική και η Ιστορία.

(η συνέχεια στο slpress.gr)

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr