Ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος συμμετείχε στην οικονομική σύνοδο της G7 που πραγματοποιήθηκε στο Banff του Καναδά, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι τα στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών πιστεύουν ότι οι δυνάμεις της αγοράς κάνουν ήδη τη δύσκολη δουλειά! Με τις προθεσμιακές τιμές του Brent, του διεθνούς benchmark, να κινούνται στη ζώνη διακύμανσης μεταξύ 63,5 και 64,5 δολάρια ανά βαρέλι, για παραδόσεις επόμενου μήνα, και την ποικιλία Urals, της Ρωσίας να προσφέρεται με έκπτωση 10 δολάρια, η λογική της Ουάσινγκτον είναι ότι δεν υπάρχει άμεσος λόγος να καταφερθεί περαιτέρω πλήγμα στην Μόσχα.
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι ΗΠΑ αμφιταλαντεύονται, ή ότι έχουν κάποιου είδους προτίμηση για το ποια εξέλιξη θα ήταν πιο ευνοϊκή για τα δικά τους συμφέροντα. Το ανώτατο όριο τιμών που θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 2022, αποσκοπεί στον περιορισμό των εσόδων της Ρωσίας από το πετρέλαιο, με το να απαγορεύει στις δυτικές εταιρείες να ασφαλίζουν ή να χρηματοδοτούν φορτία αργού που πωλούνται πάνω από το ανώτατο τεθέν όριο. Στην πράξη, αυτό σήμαινε ότι η Μόσχα προχώρησε στη δημιουργία ενός στόλου -φάντασμα από δεξαμενόπλοια που παρακάμπτουν τους διεθνείς κανόνες.
Η Ε.Ε. σφίγγει, από την πλευρά της, τα λουριά στην Μόσχα. Παρουσίασε το 17ο πακέτο κυρώσεων, που στοχεύει στους συνήθεις ύποπτους, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού σκιώδους στόλου και της Surgutneftegaz.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις επιβεβαίωσε ότι έρχονται και άλλες κυρώσεις στον τομέα της ενέργειας που μελετώνται, αν και επέλεξε να δηλώσει τα γνωστά όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ήτοι, το κλασικό «ουδέν σχόλιο.»
Έτσι, προς το παρόν, το πλαφόν στις τιμές διάθεσης του ρωσικού αργού παραμένει ως έχει. Αλλά με τις αγορές πετρελαίου να είναι νευρικές εξαιτίας των απειλών για την επιβολή δασμών και τις προβλέψεις για φρενάρισμα του ρυθμού ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ, να μοιάζουν ολοένα και πιο επισφαλείς είναι απίθανο να είναι αυτή η τελευταία λέξη της Ευρώπης στο ρωσικό «δράμα.»
(Το ανώτατο όριο τιμών επιβλήθηκε στο ρωσικό αργό πετρέλαιο και σε ορισμένα προϊόντα πετρελαίου που μεταφέρονται από τη θάλασσα από την G7, την Ε.Ε. και την Αυστραλία, ως αντίποινα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το υφιστάμενο πλαφόν τιμών για το ρωσικής προέλευσης αργό πετρέλαιο είναι 60 δολάρια ανά βαρέλι. Επιπλέον, υπάρχουν ανώτατα όρια τιμών για τα προϊόντα πετρελαίου, ήτοι, 100 δολάρια ανά βαρέλι για το «premium to crude» και 45 δολάρια ανά βαρέλι για το «discount to crude». Συνοπτικά, πρόκειται για ένα όριο στο πόσο μπορούν να πληρώσουν οι αγοραστές για το ρωσικό πετρέλαιο και τα συναφή προϊόντα όταν αυτά μεταφέρονται δια θαλάσσης, κυρίως για να περιοριστούν τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές ενέργειας όσο διαρκεί ο πόλεμος).