Η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός εταιρεία της Ρωσίας, η κρατική Rosneft, απέκτησε την εταιρεία που κατέχει την άδεια λειτουργίας και ανάπτυξης ενός γιγάντιου κοιτάσματος σπάνιων γαιών στη Σιβηρία, του μεγαλύτερου τέτοιου αποθέματος στη Ρωσία και ενός από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Η Rosneft ανέλαβε τον έλεγχο της Vostok Engineering, της εταιρείας που κατέχει

την άδεια για το κοίτασμα σπάνιων γαιών Tomtor στην Γιακουτία, σύμφωνα με το ρωσικό εθνικό μητρώο εταιρειών την Τετάρτη.

Στα τέλη του 2024, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προέτρεψε την αξιοποίηση του κοιτάσματος Tomtor, είτε από τον τότε κάτοχο των αδειών, είτε με τη βοήθεια τρίτων.

 
«Οι επιχειρήσεις που πήραν αυτές τις καταθέσεις πριν από πολλά χρόνια δεν επενδύουν. Πρέπει με κάποιο τρόπο να μιλήσουμε μαζί τους και να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα: είτε να επενδύσουν, είτε να οικοδομήσουν με κάποιο τρόπο σχέσεις με άλλες εταιρείες, με το κράτος», δήλωσε ο Πούτιν τον Νοέμβριο.«Πρόκειται για έναν στρατηγικό πόρο που χρειάζεται τώρα το κράτος», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Στα χέρια της κρατικής Rosneft, της οποίας ηγείται ο σύμμαχος του Πούτιν, Ιγκόρ Σέτσιν, το κοίτασμα σπάνιων γαιών θα μπορούσε να είναι ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη.

Το Tomtor πιστεύεται ότι είναι ένα από τα τρία μεγαλύτερα κοιτάσματα σπάνιων γαιών στον κόσμο, καθώς και ένα από τα πλουσιότερα όσον αφορά την περιεκτικότητα σε σπάνιες γαίες σε μεταλλεύματα. Το κοίτασμα νιοβίου, το οποίο χρησιμοποιείται στην αυτοκινητοβιομηχανία, την αεροδιαστημική και τη ναυπηγική βιομηχανία, θεωρείται το μεγαλύτερο στον κόσμο.

Νωρίτερα φέτος, το κοίτασμα Tomtor ήταν υποψήφιο για πιθανή συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας σε σπάνιες γαίες, εάν είχε επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία, δήλωσε στο Bloomberg τον περασμένο μήνα μια πηγή κοντά στη ρωσική κυβέρνηση.

Η Ρωσία, οι ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες επιδιώκουν να αναπτύξουν εγχώριους πόρους κρίσιμων και σπάνιων γαιών, σε μια προσπάθεια να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η διύλιση, όχι μόνο η εξόρυξη, είναι το κλειδί για να σπάσει ο έλεγχος της Κίνας σε κρίσιμα ορυκτά.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr