Σύμφωνα με το Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Ταϊβάν, η πρόταση εγκρίθηκε με 58 ψήφους υπέρ και 49 κατά και υποστηρίχθηκε από το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης Κουομιντάνγκ και το Λαϊκό Κόμμα της Ταϊβάν.
Η ψηφοφορία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος - η οποία θα πρέπει να παραπεμφθεί στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή προτού πραγματοποιηθεί - πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες αφότου η Μονάδα 2 του πυρηνικού σταθμού Maanshan, του τελευταίου εν λειτουργία αντιδραστήρα της Ταϊβάν, αποσυνδέθηκε από το δίκτυο. Η μονάδα πρόκειται να παροπλιστεί μετά τη λήξη της 40ετούς άδειας λειτουργίας της, σύμφωνα με την πολιτική σταδιακής κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας της Ταϊβάν.
Το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP) της Ταϊβάν εξελέγη στην κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2016 με πολιτική τη δημιουργία μιας Ταϊβάν «χωρίς πυρηνικά» έως το 2025. Σύμφωνα με αυτήν την πολιτική, οι έξι λειτουργικοί αντιδραστήρες της Ταϊβάν θα παροπλίζονταν καθώς λήγουν οι 40ετείς άδειες λειτουργίας τους. Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, η κυβέρνηση του DPP ψήφισε τροποποίηση του Νόμου περί Ηλεκτρικής Ενέργειας, καθιστώντας την πολιτική σταδιακής κατάργησης νόμο. Η κυβέρνηση στοχεύει σε ένα ενεργειακό μείγμα 20% από ανανεώσιμες πηγές, 50% από υγροποιημένο φυσικό αέριο και 30% από άνθρακα.
Ως ο τελευταίος εν λειτουργία αντιδραστήρας της Ταϊβάν, ο Maanshan 2 παρείχε περίπου το 3% της ηλεκτρικής της ενέργειας.
Την περασμένη εβδομάδα, το Νομοθετικό Κοινοβούλιο της Ταϊβάν ενέκρινε μια τροποποίηση του Νόμου περί Ρύθμισης Εγκαταστάσεων Πυρηνικών Αντιδραστήρων, η οποία επιτρέπει στους φορείς εκμετάλλευσης πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής να υποβάλουν αίτηση για ανανέωση άδειας 20 ετών πέραν του υφιστάμενου ορίου των 40 ετών, ενδεχομένως παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής ενός σταθμού σε 60 χρόνια, ανέφερε το Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων . Στην τελική ψηφοφορία, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης Κουομιντάνγκ και το Λαϊκό Κόμμα της Ταϊβάν προώθησαν την τροπολογία με 60 ψήφους υπέρ, νικώντας τις 51 ψήφους του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος.
Ξεχωριστά, η εφημερίδα Taipei Times ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Ατομικής Έρευνας (NARI) της Ταϊβάν ξεκίνησε ένα μεγάλης κλίμακας, τετραετές ερευνητικό έργο για μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια ταϊβανέζικα δολάρια (3,3 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). Ο πρόεδρος Γουίλιαμ Λάι δήλωσε ότι παραμένει ανοιχτός στη χρήση προηγμένων πυρηνικών τεχνολογιών, εφόσον πληρούνται τρεις προϋποθέσεις: πυρηνική ασφάλεια, σωστή διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων και κοινωνική συναίνεση. Αναμένοντας το πιθανό εμπορικό ντεμπούτο των SMR έως το 2030, το NARI δήλωσε ότι στόχος του είναι να παράσχει ένα σημείο αναφοράς για βιομηχανικές ή εθνικές πολιτικές.