Τα πλοία που μεταφέρουν ρωσικό αργό καταφεύγουν σε όλο και περισσότερες τακτικές για να κρύψουν τις δραστηριότητές τους ενώ μεταφέρουν φορτία. Τα αυτοματοποιημένα σήματα θέσης γύρω από τους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής στη Βαλτική, τη Μαύρη Θάλασσα, και την Αρκτική εξαφανίζονται συχνότερα από ό,τι πέρσι ή δείχνουν πλοία σε αδύνατες θέσεις.
Δεκαέξι από τα 20 δεξαμενόπλοια που φόρτωσαν στο Πριμόρσκ τις πρώτες 18 ημέρες του Μαΐου έστειλαν σήματα όπως αυτά της παρακάτω εικόνας, τα οποία τα έδειχναν να βρίσκονται στη μέση του μεγαλύτερου από τα νησιά Beryozovye στα ανοικτά του Πριμόρσκ. Το μοτίβο των σημάτων φαίνεται πολύ παρόμοιο και πολύ συχνό για να είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από σκόπιμο.

Στα ανατολικά, δεν λαμβάνονται σήματα για αρκετές ημέρες από πλοία που πραγματοποιούν μεταφορές αργού πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο στον κόλπο της Ναχόντκα ή, πιο πρόσφατα, στα ανοικτά του ρωσικού λιμανιού του Ζαρουμπίνο. Οι δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν συχνά τη δραστηριότητά τους.
Οι συσκοτισμένες ροές συμπίπτουν με έναν τεράστιο αριθμό πλοίων που εμπίπτουν στις δυτικές κυρώσεις. Σε ένα στάδιο, οι ινδικές εταιρείες διύλισης— ζωτικής σημασίας αγοραστές ρωσικών βαρελιών— δήλωσαν ότι θα αποφύγουν τα φορτία που μετακινούνται με οποιονδήποτε τρόπο μυστικά για να παρακάμψουν τις κυρώσεις. Δεν είναι σαφές ότι έχουν επιμείνει σε αυτή την προσέγγιση.
Παρά τις τακτικές αυτές, είναι ακόμα δυνατό να παρακολουθεί κανείς καλά το σύνολο των φορτίων χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες, αναφορές ναυτιλίας, και παρατήρηση αυτοματοποιημένων σημάτων για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.
Αυτές οι μέθοδοι δείχνουν ότι οι συνολικές ροές αργού κατά την περίοδο των τεσσάρων εβδομάδων έως τις 18 Μαΐου ανήλθαν σε περίπου 3,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Σε εβδομαδιαία βάση, η οποία είναι πιο ευμετάβλητη, είναι επίσης ελαφρώς μειωμένες.
Συνολικά 32 δεξαμενόπλοια φόρτωσαν 23,79 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού την εβδομάδα έως τις 18 Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων και τις εκθέσεις των λιμενικών πρακτόρων. Ο όγκος ήταν μειωμένος από 24,39 εκατομμύρια βαρέλια με τον ίδιο αριθμό πλοίων την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι ροές αργού την περίοδο έως τις 18 Μαΐου ανήλθαν σε περίπου 3,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, χρησιμοποιώντας τόσο τις εβδομαδιαίες όσο και τις λιγότερο ευμετάβλητες μέσες ροές τεσσάρων εβδομάδων. Σε εβδομαδιαία βάση, ήταν μειωμένες κατά περίπου 90.000 βαρέλια από τις επτά ημέρες έως τις 11 Μαΐου, ενώ οι μέσες ροές τεσσάρων εβδομάδων μειώθηκαν κατά 10.000 βαρέλια ημερησίως. Υπήρξε μία αποστολή αργού της KEBCO του Καζακστάν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας από το λιμάνι του Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα.
Η ακαθάριστη αξία των εξαγωγών της Μόσχας αυξήθηκε κατά περίπου 50 εκατ. δολάρια, ή 4%, σε 1,28 δισ. δολάρια την εβδομάδα έως τις 12 Μαΐου, με την πτώση των ροών να υπεραντισταθμίζεται από την αύξηση των εβδομαδιαίων μέσων τιμών που είδε το αργό Urals να τιμολογείται πάνω από 50 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά σε τρεις εβδομάδες.
Οι τιμές εξαγωγής του ρωσικού αργού Urals από τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα αυξήθηκαν κατά περίπου 3 δολάρια το βαρέλι, σε μέσους όρους 51,50 και 52,20 δολάρια το βαρέλι αντίστοιχα. Η τιμή της βασικής ποιότητας ESPO του Ειρηνικού αυξήθηκε κατά περίπου 3,20 δολάρια στα 57,20 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές παράδοσης στην Ινδία ήταν περίπου 2,80 δολάρια υψηλότερες, στα 62,90 δολάρια το βαρέλι, όλα σύμφωνα με τους αριθμούς της Argus Media.
Σε μέσο όρο τεσσάρων εβδομάδων, η ακαθάριστη αξία των εξαγωγών αργού της Ρωσίας υποχώρησε. Χρησιμοποιώντας αυτό το μέτρο, η αξία των εξαγωγών μειώθηκε κατά 1% την περίοδο έως τις 18 Μαΐου σε περίπου 1,26 δισ. δολάρια την εβδομάδα.

Οι προορισμοί των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου. Πηγή: Bloomberg.
Οι παρατηρούμενες αποστολές προς τους πελάτες της Ρωσίας στην Ασία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν έχουν τελικό προορισμό, αυξήθηκαν σε υψηλό οκτώ εβδομάδων, στα 3,12 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τις 28 ημέρες έως τις 18 Μαΐου.
Τα στοιχεία περιλαμβάνουν περίπου 530.000 βαρέλια ημερησίως σε πλοία από δυτικά λιμάνια που εμφανίζουν ως προορισμό τους το Πορτ Σάιντ ή τη διώρυγα του Σουέζ, ή εκείνα από λιμάνια του Ειρηνικού χωρίς σαφές σημείο παράδοσης. Αυξάνονται επίσης από άλλα 80.000 βαρέλια ημερησίως σε πλοία που δεν έχουν ακόμη εμφανίσει κάποιον προορισμό.
Οι ροές προς την Τουρκία κατά τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 18 Μαΐου υποχώρησαν σε περίπου 290.000 βαρέλια ημερησίως, μειωμένες κατά περίπου 30.000 βαρέλια ημερησίως από τον αριθμό της προηγούμενης εβδομάδας.