Με αιχμή την ενέργεια, τις υποδομές και τις τεχνολογίες έξυπνης πόλης, η διεθνής επιχειρηματική κοινότητα βλέπει στο Ιράκ και στην Περιφέρεια του Κουρδιστάν ένα νέο πεδίο επενδύσεων και συνεργασιών. 

Το Delphi Forum Slemani, που διεξάγεται στις 18–19 Μαΐου στη Σουλεϊμανίγια, συγκέντρωσε ηγετικά στελέχη από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ινδία, το Κατάρ και το Ιράκ, σηματοδοτώντας το αυξανόμενο γεωπολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον για την περιοχή.

Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Σκάλκος, στάθηκε στις μακροχρόνιες φιλικές σχέσεις Ελλάδας-Ιράκ, τονίζοντας πως το Ιράκ είναι «κρίσιμη χώρα για την περιοχή» και πως «παρά τις δυσκολίες, έχετε καταφέρει να προχωρήσετε». Επισήμανε τις «μεγάλες δυνατότητες» της Σουλεϊμανίγια, ενώ χαρακτήρισε το Ιράκ σημαντικό εταίρο της Ελλάδας, ειδικά στον ενεργειακό τομέα.

Παρουσιάζοντας βασικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε ότι «αντανακλούν τη σταθερότητα και την υγεία της οικονομίας μας, δημιουργώντας ιδανικό περιβάλλον για διεθνείς επενδύσεις». Ολοκληρώνοντας, υπογράμμισε τη δυνατότητα εμβάθυνσης της συνεργασίας σε τομείς όπως οι κατασκευές, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η φαρμακευτική βιομηχανία, η υγειονομική περίθαλψη και ο τουρισμός. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη σύνδεση Αθήνας–Ερμπίλ, η οποία «διευκολύνει σημαντικά την επιχειρηματική δραστηριότητα».

Ακολούθησε το πάνελ με τίτλο Business Beyond Borders: Creating Strategic Alliances, το οποίο ανέδειξε ευκαιρίες σε καιριους τομείς όπως το εμπόριο, η ενέργεια και οι υποδομές.

Ο Markus Jerger, Πρόεδρος του Συμβουλίου Διεθνούς Συνεργασίας της Γερμανίας, επισήμανε ότι αρκετές γερμανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται ήδη στο Ιράκ, θέτοντας ωστόσο ως κρίσιμο το «πώς θα προσελκύσουμε νέες». Εξήγησε ότι πολλές επιχειρήσεις στη Γερμανία αντιμετωπίζουν προκλήσεις λόγω διεθνών αναταράξεων, γεγονός που, όπως είπε, «ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιριών για το Ιράκ», ειδικά στην περιφερειακή παραγωγή, την οποία χαρακτήρισε «κλειδί».

«Η γραφειοκρατία περιορίζεται, η πρόοδος είναι ορατή και το έδαφος πρόσφορο για επενδύσεις», δήλωσε ο κ. Jerger, χαρακτηρίζοντας το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών «εξαιρετική πρωτοβουλία που γεφυρώνει ανθρώπους και πολιτισμούς». Συμπλήρωσε: «Μέχρι πρότινος, το Ιράκ και το Κουρδιστάν δεν ήταν στην ατζέντα μου. Τώρα βλέπω πολύ μεγάλες ευκαιρίες. Είναι η ιδανική στιγμή για συνέργειες». Εξήρε την τοπική ηγεσία και τόνισε πως «τίποτα δεν υπερβαίνει την αξία της ποιότητας», θέτοντας ως προτεραιότητα τις επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα. Κάλεσε επιχειρηματίες να εξερευνήσουν περαιτέρω τη σχέση με την περιοχή, λέγοντας: «Υπάρχει μια άψογη σύνδεση μεταξύ των Κούρδων και της Γερμανίας – σας καλώ να έρθετε και να συνεχίσουμε τις επαφές».

Ο Dhaval Desai, Αντιπρόεδρος του ινδικού think tank ORF, μίλησε για τις προοπτικές εφαρμογής τεχνολογιών έξυπνης πόλης (smart cities) και ιδιαίτερα στην Περιφέρεια του Κουρδιστάν, ως μέσο βελτίωσης της ποιότητας ζωής. Αναφέρθηκε στις πολιτιστικές σχέσεις της Ινδίας με την περιοχή και έθεσε ως κεντρικό ζητούμενο τη βιώσιμη ανάπτυξη: «Ο στόχος είναι να γίνει η καθημερινότητα των πολιτών καλύτερη και πιο βιώσιμη».

Εντόπισε ευκαιρίες σε τομείς όπως η ενέργεια, η οικοδόμηση και η αξιοποίηση γης – ακόμη και στις ταράτσες, όπως είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε επίσης τη σημασία της εκπαίδευσης των νέων και κατέληξε: «Υπάρχει μια ευρεία παλέτα λύσεων – από τη διαχείριση νερού μέχρι την εκπαίδευση. Η παγκόσμια συνεργασία μπορεί να μας ενδυναμώσει όλους».

Η Villy Filippopoulou, CEO της Commercial Mediation (Qatar), συνεχάρη τον Qubad Talabani, «που ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο για το Κουρδιστάν και προωθεί τον διάλογο». Υπογράμμισε ότι, πέρα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σημαντικό ρόλο στην πρόοδο της χώρας μπορούν να παίξουν τομείς όπως ο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή και η εκπαίδευση. Επισήμανε ότι «οι επιτυχημένες συνεργασίες προϋποθέτουν γνώση της κουλτούρας και οικοδόμηση σχέσεων – άρα πρόσωπο με πρόσωπο επαφή και πλέγμα γνωριμιών». Παρά τις προκλήσεις, εξέφρασε αισιοδοξία: «Με την εναρμόνιση των πολιτικών και ένα ισχυρό όραμα, βλέπω σημαντικό μέλλον για την περιοχή».

Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης οι:

Kovan Jalal, Διευθυντής Βιομηχανικής Ανάπτυξης, Περιφέρεια Κουρδιστάν
Amanj Fayaq, Γενικός Διευθυντής Επενδύσεων, Σουλεϊμανίγια
Layla Omer, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Σουλεϊμανίγια
Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Φάνης Παπαθανασίου.

Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και του Enterprise Greece.

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr