Εντούτοις, οι προτάσεις της σημερινής κυβέρνησης των Εργατικών δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματικές, επιδεινώνοντας τα προβλήματα σε ορισμένες περιπτώσεις.
Τα ευρήματα μίας νέας έρευνας από τη δεξαμενή σκέψης ‘Energy and Climate Intelligence Unit’ έχουν φέρει τους υποστηρικτές της κλιματικής δράσης αντιμέτωπους με τον λόμπι των κατασκευαστών ακινήτων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα βρετανικά νοικοκυριά αναγκάζονται να πληρώνουν 1000 λίρες παραπάνω για το κόστος ενέργειας καθώς οι νεόδμητες κατοικίες δεν είναι ενεργειακά αποδοτικές. Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, αυτό συνδέεται με την κατάργηση των κατασκευαστικών κριτηρίων που είχαν θεσπίσει οι Εργατικοί το 2006, αλλά ακύρωσαν οι Συντηρητικοί το 2016, πριν προλάβει να εφαρμοστεί ουσιαστικά.
Ως εκ τούτου, η πλειοψηφία των ακινήτων που κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια δεν έχουν μόνωση υψηλής ποιότητας, αντλίες θερμότητας, ή φωτοβολταϊκά πάνελ. Με βάση τους υπολογισμούς, η εγκατάσταση αυτών των συστημάτων κατά τη διάρκεια της κατασκευής θα κόστιζε συνολικά μεταξύ 5000-8500 λιρών. Αντιθέτως, η προσθήκη τέτοιου είδους εξοπλισμού μετά την κατασκευή των ακινήτων μπορεί να κοστίσει ακόμα και 20.000 λίρες, μία επιβάρυνση που αναγκαστικά θα επωμιστούν οι ιδιοκτήτες. Συνολικά, τα νοικοκυριά έχουν πληρώσει 5 δισεκατομμύρια λίρες παραπάνω εξαιτίας αυτών των παραλήψεων.

Η αποδοτικότητα των αντλίων θερμότητας ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Πηγή: The Guardian.
Η δημοσίευση της έρευνας προκάλεσε την οργή του κατασκευαστικού κλάδου. Οι εκπρόσωποι του κατασκευαστικού λόμπι ανέφεραν πως τα συμπεράσματα της μελέτης είναι αβάσιμα, ενώ σημείωσαν πως τα νεόδμητα ακίνητα στη Βρετανία γίνονται όλο και πιο ενεργειακά αποδοτικά, καθώς οι εργολάβοι υιοθετούν τους επικαιροποιημένους κανονισμούς των αρχών.
Ωστόσο, αυτοί οι κανονισμοί μπορεί να μην γίνονται ευρέως σεβαστοί. Για παράδειγμα, μία διαφορετική έρευνα από το Royal Town Planning Institute βρήκε ότι οι περισσότερες νέες κατοικίες δεν εξυπηρετούνται από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι μισές από αυτές δεν έχουν τα καλλωπιστικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά που απαιτεί η νομοθεσία, όπως δέντρα και σπίτια για νυχτερίδες. Τα συμπεράσματα αυτών των ερευνών εντείνουν τις πιέσεις προς την κυβέρνηση των Εργατικών. Η Ντάουνινγκ Στριτ έχει ήδη υποχωρήσει σε αρκετές από τις κλιματικές δεσμεύσεις της, ενώ έχει συμβιβαστεί και στον κλάδο των κατασκευών, επιτρέποντας απαρχαιωμένες τεχνολογίες όπως οι ξυλόσομπες για τις νέες κατοικίες.
Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί πως το ζήτημα της ενεργειακής αποδοτικότητας δεν αφορά μόνο τους μεμονωμένους ιδιοκτήτες. Η ανάπτυξη τομέων της αγοράς όπως οι αντλίες θερμότητας θα μπορούσαν να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας και νέες επενδύσεις στη Βρετανία. Παράλληλα, με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη Βόρεια Θάλασσα να μειώνονται δραματικά, οι βρετανικές εταιρείες θα αναγκάζονται να εισάγουν όλο και περισσότερα ορυκτά καύσιμα, με το κόστος λειτουργίας των λεβήτων αερίου να πολλαπλασιάζεται για το μέσο νοικοκυριό.