Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Ρόσεν Ζελιάζκοφ επιβεβαίωσε επίσης τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με αμερικανικό hedge fund Elliott, αλλά δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν είναι ακόμη έτοιμη να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες. «Δεν υπάρχει συζήτηση για πώληση [του αγωγού φυσικού αερίου], αλλά μάλλον για επενδύσεις και επέκταση της χωρητικότητάς του», δήλωσε ο Μπορίσοφ την Τετάρτη το βράδυ.
Την περασμένη εβδομάδα, η Wall Street Journal ανέφερε ότι το αμερικανικό hedge fund Elliott Management, με επικεφαλής τον δισεκατομμυριούχο Paul Singer, ο οποίος είναι προσκείμενος στους Ρεπουμπλικάνους, επιδιώκει μια συμφωνία για την απόκτηση μεριδίου στο βουλγαρικό τμήμα του αγωγού TurkStream.
Ενώ η υποδομή του αγωγού μέσω Τουρκίας και Βουλγαρίας αντιπροσωπεύει το μόνο τρέχον σημείο πρόσβασης της Gazprom στην ευρωπαϊκή αγορά, νομικά χαρακτηρίζεται ως αποκλειστική κρατική ιδιοκτησία στη Βουλγαρία και δεν μπορεί να πωληθεί, όπως επιβεβαίωσε η Euractiv.
Η Βουλγαρία κερδίζει περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Σερβία και την Ουγγαρία. Μιλώντας στην Euractiv, ο Ruslan Stefanov, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Μελέτης της Δημοκρατίας (CSD), προειδοποίησε ότι χωρίς επίσημη απαγόρευση από την ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, μια τέτοια συμφωνία θα ήταν αντίθετη με τα ευρωπαϊκά στρατηγικά συμφέροντα.
«Μια αμερικανική επένδυση αυτού του είδους θα είχε νόημα μόνο εάν επιβληθούν κυρώσεις στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ. Σε αυτή την περίπτωση, η επέκταση των υποδομών φυσικού αερίου στη Βουλγαρία θα μπορούσε να διευκολύνει την αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού LNG, στην Κεντρική Ευρώπη», δήλωσε ο Στεφάνοφ. Εάν δεν επιβληθούν τέτοιες κυρώσεις, προειδοποίησε, η επένδυση θα υποστηρίξει αποτελεσματικά την επέκταση της διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου - υπονομεύοντας άμεσα τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα και την ασφάλεια, καθώς και τη δηλωμένη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου έως το 2027.
Turkstream ή αναβίωση του Northstream 2;
Σύμφωνα με τον Στεφάνοφ, οι συνομιλίες μεταξύ των βουλγαρικών αρχών και των Αμερικανών επενδυτών έρχονται εν μέσω ευρύτερων εικασιών στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με πιθανές επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ Ουάσινγκτον και Κρεμλίνου, συμπεριλαμβανομένων πιθανολογήσεων για πιθανή αναβίωση του έργου Nord Stream.
«Αυτή η εικασία πιθανότατα αποτελεί προσπάθεια Ρώσων μεσαζόντων να παρουσιάσουν τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ρωσίας για την Ουκρανία ως τελειωμένη υπόθεση - κάτι που σαφώς δεν ισχύει», όπως επισημαίνει.
«Η πρωτοβουλία TurkStream μπορεί να αποτελεί μέρος του ίδιου αφηγήματος, χρησιμοποιώντας την προθυμία της Βουλγαρίας να κερδίσει την εύνοια ισχυρών παραγόντων στην Ουάσινγκτον. Ωστόσο, μια συμφωνία παραμένει απίθανη, καθώς θα μπορούσε να απειλήσει άμεσα τα στρατηγικά συμφέροντα τόσο των ΗΠΑ όσο και της ΕΕ», κατέληξε ο Στεφάνοφ.
Σύμφωνα με στοιχεία του CSD, στον κρατικό προϋπολογισμό της Ρωσίας εισρέουν πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη - έσοδα που χρησιμοποιούνται, όπως προειδοποιεί, για τη χρηματοδότηση του απρόκλητου πολέμου της κατά της Ουκρανίας.