Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές είχαν προειδοποιήσει ότι η επιβολή των στόχων φέτος θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα ύψους έως και 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, δεδομένου ότι οι στόχοι βασίζονται στην πώληση περισσότερων ηλεκτρικών οχημάτων, ένα τμήμα στο οποίο υστερούν έναντι των κινεζικών και αμερικανικών αντιπάλων.
Μετά από έντονες πιέσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να επιτραπεί στις αυτοκινητοβιομηχανίες να επιτύχουν τους στόχους με βάση τις μέσες εκπομπές τους κατά την περίοδο 2025-2027 και όχι μόνο φέτος. Οι νομοθέτες της ΕΕ ψήφισαν με 458 ψήφους έναντι 101 υπέρ της αλλαγής. Υπήρξαν 14 αποχές.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η αλλαγή θα δώσει «ανάσα» στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες. Η Volkswagen δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η μεγαλύτερη περίοδος συμμόρφωσης θα εξακολουθούσε να οδηγεί σε επιβάρυνση το 2025.
Οι επικριτές λένε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία είχε επτά χρόνια για να προετοιμαστεί για τους στόχους του 2025 και ότι η εκτίμηση των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα πρόστιμα είναι υπερβολικά διογκωμένη.