Η Toyota προειδοποιεί ότι η Κίνα να είναι έτοιμη να αναλάβει ηγετικό ρόλο και σε μια άλλη αναδυόμενη τεχνολογία μετά τα ηλεκτρικά οχήματα. Τα οχήματα υδρογόνου είναι το νέο μεγάλο στοίχημα που έχει βάλει το Πεκίνο, προκαλώντας έναν ακόμα πονοκέφαλο στις παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες που έχουν βρεθεί απλά να παρακολουθούν τις εξελίξεις.

H Κίνα ηγείται, με διαφορά, της μετάβασης στην ηλεκτρική ενέργεια. Πέρυσι, πωλήθηκαν παγκοσμίως πάνω από 17 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα. Σύμφωνα με την Rho Motion , η Κίνα αντιπροσώπευε 11 εκατομμύρια πωλήσεις, ή πάνω από 60%.

Ακόμα και καθώς λανσάρονται νέα μοντέλα από κορυφαίους παραδοσιακούς κατασκευαστές όπως η Volkswagen, η Hyundai και η Kia, η Κίνα συνεχίζει να ξεπερνά κάθε άλλη χώρα. Κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2025, πωλήθηκαν στην Κίνα πάνω από 2,4 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σχεδόν το 60% των 4,1 εκατομμυρίων που πωλήθηκαν παγκοσμίως.

Και δεν πρόκειται μόνο για ηλεκτρικά οχήματα. Οι περισσότερες μπαταρίες που τα τροφοδοτούν προέρχονται επίσης από την Κίνα, με εταιρείες όπως η CATL και η BYD να κυριαρχούν στην αγορά.

Τα δεδομένα από την SNE Research δείχνουν ότι οι CATL και BYD από μόνες τους αντιπροσώπευαν πάνω από το 55% της παγκόσμιας αγοράς μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων το 2024. Με τις πωλήσεις στο εξωτερικό να αυξάνονται σε βασικές αγορές όπως η Νοτιοανατολική Ασία, η Ευρώπη και η Κεντρική και Νότια Αμερική, η BYD όχι μόνο πουλάει περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα αλλά και τις μπαταρίες που απαιτούνται για την τροφοδότησή τους.

Τον Μάρτιο, η BYD κυκλοφόρησε τη νέα της πλατφόρμα Super e-platform με μπαταρίες εξαιρετικά γρήγορης φόρτισης που μπορούν να προσθέσουν αυτονομία 400 χιλιομέτρων σε μόλις πέντε λεπτά. Το πρώτο μοντέλο που βασίζεται στην πλατφόρμα, το Han L, ξεκινά από μόλις 219.800 γιουάν (30.000 δολάρια).

Και έπειτα υπάρχει η τεχνολογία έξυπνης οδήγησης. Νωρίτερα φέτος, η BYD επιβεβαίωσε ότι τα περισσότερα από τα οχήματά της, συμπεριλαμβανομένου του εξαιρετικά χαμηλού κόστους Seagull, θα περιλαμβάνουν πλέον το νέο σύστημα υποβοήθησης οδηγού "Gods Eye". Άλλες εταιρείες, όπως η Huawei και η Momenta, αγωνίζονται με νεότερα, πιο προηγμένα συστήματα ADAS.

Τώρα, η Toyota προειδοποιεί ότι η Κίνα πρόκειται να αναλάβει ηγετικό ρόλο και σε μια ακόμη αναδυόμενη βιομηχανία, μετά τα ηλεκτρικά οχήματα. Ο Misumasa Yamagata, πρόεδρος του τμήματος υδρογόνου της Toyota, προειδοποίησε ότι τα οχήματα υδρογόνου οδεύουν προς την ίδια μοίρα με τα ηλεκτρικά οχήματα.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Yamagata δήλωσε: «Δεν μας έχει απομείνει πολύς χρόνος — είναι σημαντικό να επιταχύνουμε γρήγορα».

Η Toyota αναπτύσσει οχήματα υδρογόνου εδώ και πάνω από 30 χρόνια. Ωστόσο, όπως και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η Κίνα κερδίζει γρήγορα μερίδιο αγοράς.

Η Κίνα ήδη αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των πωλήσεων επαγγελματικών οχημάτων υδρογόνου. Ο επικεφαλής της Toyota για την υδρογόνο εξήγησε: «Η Κίνα είναι η πιο προηγμένη στον κόσμο για φορτηγά υδρογόνου». Γιατί; ο Yamagata δηλώνει ότι είναι «επειδή η κινεζική κυβέρνηση διέταξε τη μετατροπή των μεγάλων οδών εφοδιαστικής σε αυτοκινητόδρομους υδρογόνου».

Η Κίνα επεκτείνει ραγδαία τους σταθμούς ανεφοδιασμού, μειώνοντας παράλληλα το κόστος, το οποίο πλέον ανέρχεται μόλις στο ένα τρίτο του αντίστοιχου της Ιαπωνίας. Οι πωλήσεις λεωφορείων και φορτηγών με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου στην Κίνα ήταν υψηλότερες από ό,τι σε κάθε άλλη αγορά μαζί, στα 7.069.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr