Η Γαλλία κατάφερε να αυξήσει τα αποθέματα ασφαλείας φυσικού αερίου που ελέγχει πολύ ταχύτερα σε σχέση με τις άλλες μεγάλες αγορές. Η επιτυχία αυτή έρχεται καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε φάση διαπραγματεύσεων σχετικά με το μέλλον του συστήματος αποθήκευσης, και λίγες ημέρες μετά τη διαφοροποίηση της Γερμανίας

Μία εντυπωσιακή αντιστροφή πέτυχε η Γαλλία καθώς δημοπράτησε το 100% των μονάδων αποθήκευσης φυσικού αερίου, ενώ έχει ήδη φτάσει στο 43% της πληρότητας για την ενδιάμεση διορία της 1ης Μαΐου, υπερδιπλάσια από τις ποσότητες που υπήρχαν τον Μάρτιο. Η πανευρωπαϊκή πρωτιά δεν ήταν προϊόν τύχης, αλλά συντονισμένης πολιτικής από τη γαλλική κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, οι γαλλικές αρχές καθιέρωσαν ένα ελάχιστο κέρδος που καλύπτεται από τα έσοδα διασύνδεσης στο δίκτυο αν χρειαστεί.

 
Η αύξηση στα αποθέματα φυσικού αερίου ανά χώρα. Πηγή: Bloomberg.

 

Η γαλλική επιτυχία ξεχωρίζει συγκριτικά με τις άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Γερμανία και η Ιταλία. Η Γερμανία έχει δημοπρατήσει το 70% των μονάδων αποθήκευσης, με την πληρότητα να φτάνει το 33% την 1η Μαΐου έναντι 29% στο τέλος Μαρτίου. Η γερμανική κυβέρνηση έχει απορρίψει οποιαδήποτε μέτρα στήριξης για την αναπλήρωση των αποθεμάτων, προχωρώντας σε μία ξαφνική μεταρρύθμιση για τις ποσοστώσεις χωρίς να ενημερώσει τους εταίρους της.

Η Ιταλία έχει δημοπρατήσει το 90% των μονάδων αποθήκευσης, χάρη στην παροχή επιδοτήσεων, με τα αποθέματά της να βρίσκονται στο 48% της πληρότητας. Ευρύτερα, τα αποθέματα της ΕΕ συνολικά είναι σχεδόν 40% πλήρη. Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι 27 συζητούν μία σειρά αλλαγών για το σύστημα αποθήκευσης, μεταξύ αυτών η μείωση των ποσοστώσεων και η χαλάρωση των διοριών.

Στόχος όλων είναι η καταπολέμηση της αισχροκέρδειας στις αγορές φυσικού αερίου, με πρωτοφανείς στρεβλώσεις να καταγράφονται τους προηγούμενους μήνες. Χαρακτηριστικά, τα καλοκαιρινά συμβόλαια είχαν ξεπεράσει κατά πολύ τις τιμές των φθινοπωρινών συμβολαίων, με τους προμηθευτές να ποντάρουν στην υποχρέωση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους. Εντούτοις, προς το παρόν δεν έχει υπάρξει συναίνεση για τη μεταρρύθμιση, με τα κράτη-μέλη να πιέζουν προς ελαστικότερα κριτήρια.  

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr