και την προσθήκη τριών επόμενων περιοχών. Ο ΙΜΟ έχει τρεις επιπλέον περιοχές που έχουν προγραμματιστεί να ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Η προσπάθεια δημιουργίας μιας περιοχής ελέγχου εκπομπών στη Μεσόγειο αποτελούσε προτεραιότητα για τους ακτιβιστές και συζητήθηκε τα τελευταία χρόνια πριν υιοθετηθεί το 2021 στη Σύμβαση της Βαρκελώνης του ΟΗΕ και έλαβε τον χαρακτηρισμό του από τον ΙΜΟ το 2022. Ο ΙΜΟ υπογραμμίζει τη σημασία της περιοχής για τη ναυτιλία, σημειώνοντας ότι η Μεσόγειος φιλοξενεί μερικές από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες διαδρομές στον κόσμο. Ο ΙΜΟ αναφέρει ότι η Μεσόγειος υποστηρίζει το 20% του θαλάσσιου εμπορίου. Εκτιμά ότι περισσότερο από το 17% των κρουαζιερόπλοιων και το 24% του παγκόσμιου στόλου πλέουν στη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις, τα πλοία πρέπει να μειώσουν την περιεκτικότητα σε θείο στα καύσιμα πλοίων στο 0,1% από το παγκόσμιο πρότυπο του 0,5%. Τα μέτρα έγιναν υποχρεωτικά από την 1η Μαΐου.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ επισημαίνουν δεδομένα που δείχνουν ότι οι εκπομπές οξειδίων του θείου στην ΕΕ μειώθηκαν κατά περίπου 70% από το 2024. Το αποδίδουν στην ίδρυση της ECA στη Βόρεια Ευρώπη. Ωστόσο, σημειώνουν ότι οι εκπομπές οξειδίων του αζώτου (NOx) στην ΕΕ έχουν αυξηθεί κατά 10% μεταξύ 2015 και 2023. Τα δεδομένα, ωστόσο, δείχνουν ότι οι εκπομπές NOx, ειδικά στη Μεσόγειο, έχουν αυξηθεί κατά 8%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη της Μεσογείου αναφέρεται ότι συζητούν επί του παρόντος τα βήματα της επόμενης φάσης για τα πιο αποτελεσματικά μέσα μείωσης των εκπομπών NOx.
Η πρώτη ECA εγκρίθηκε το 1997 και τέθηκε σε ισχύ το 2005 για τη Βαλτική. Έκτοτε, το πρόγραμμα έχει επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει τη Βόρεια Θάλασσα, τη Βόρεια Αμερική και την περιοχή της Καραϊβικής γύρω από τα αμερικανικά εδάφη του Πουέρτο Ρίκο και των Παρθένων Νήσων. Το IMP αναφέρει ότι από την εισαγωγή του ορίου περιεκτικότητας σε θείο το 2020, έχει επιτευχθεί συνολική μείωση 70% στις συνολικές εκπομπές οξειδίων του θείου από τη ναυτιλία λόγω του παγκόσμιου προτύπου 0,5% για τα ναυτιλιακά καύσιμα.
Το 2024, ο ΙΜΟ όρισε δύο ακόμη Περιφερειακές Περιοχές (ECA) για την Αρκτική του Καναδά και τη Νορβηγική Θάλασσα. Τον Απρίλιο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της MEPC, ο ΔΝΟ ενέκρινε επίσης την ECA του Βορειοανατολικού Ατλαντικού. Η υιοθέτησή της αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος και να τεθεί σε ισχύ το 2027. Καλύπτει τις περιοχές κοντά στη Γροιλανδία, τις Νήσους Φερόε, την Ισλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.