τη διάρκεια συνάντησης στην Αγία Πετρούπολη νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Μόσχα θα μπορούσε να παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις της σε περιοχές τεσσάρων εν μέρει κατεχόμενων ουκρανικών περιοχών που παραμένουν υπό τον έλεγχο του Κιέβου, ανέφεραν τρεις από τους ανθρώπους αυτούς.
Οι ΗΠΑ έχουν έκτοτε διατυπώσει ιδέες για μια πιθανή διευθέτηση που περιλαμβάνει την αναγνώριση από την Ουάσινγκτον της ρωσικής ιδιοκτησίας της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας, πρόσθεσαν οι άνθρωποι, καθώς και την αναγνώριση τουλάχιστον του de facto ελέγχου του Κρεμλίνου στα τμήματα των τεσσάρων περιοχών που κατέχει σήμερα.
Η πρόταση είναι η πρώτη επίσημη ένδειξη που έχει δώσει ο Πούτιν από τους πρώτους μήνες του πολέμου πριν από τρία χρόνια ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει πίσω από τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της για τον τερματισμό της εισβολής.
Όμως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που έχουν ενημερωθεί για τις προσπάθειες των ΗΠΑ να τερματίσουν τον πόλεμο προειδοποίησαν ότι ο Πούτιν πιθανόν να χρησιμοποιήσει την προφανή παραχώρηση ως δόλωμα για να δελεάσει τον Τραμπ να αποδεχθεί τις άλλες απαιτήσεις της Ρωσίας και να τις επιβάλει στην Ουκρανία ως τετελεσμένο γεγονός.
«Υπάρχει μεγάλη πίεση στο Κίεβο αυτή τη στιγμή να παραιτηθεί από κάποια πράγματα ώστε ο Τραμπ να μπορεί να διεκδικήσει τη νίκη», δήλωσε ένας αξιωματούχος.
Ουκρανοί αξιωματούχοι πρόκειται να συναντηθούν με Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους στο Λονδίνο την Τετάρτη για να συζητήσουν τις τελευταίες προτάσεις.
Ωστόσο, ο Witkoff και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Marco Rubio αποσύρθηκαν από τη συνάντηση, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ο απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία Κιθ Κέλογκ αναμένεται ακόμη να παραστεί.
Ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι ο Βίτκοφ θα επισκεφθεί τη Μόσχα αργότερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Πούτιν, δήλωσε στους FT: «Οι εντατικές εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Μιλάμε με τους Αμερικανούς. Η δουλειά είναι δύσκολη και απαιτεί πολύ χρόνο, οπότε είναι δύσκολο να περιμένουμε άμεσα αποτελέσματα και η δουλειά δεν μπορεί να γίνει δημόσια».
Ο Τραμπ ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή ότι ελπίζει η Ουκρανία και η Ρωσία «να κάνουν μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα» και στη συνέχεια «να αρχίσουν να κάνουν επιχειρήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι οποίες ευημερούν, και να κάνουν μια περιουσία!»
Οι ΗΠΑ εξέφρασαν ιδέες που ο Λευκός Οίκος ελπίζει ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν το περίγραμμα μιας πιθανής συμφωνίας σε μια συνάντηση στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα με Ευρωπαίους και Ουκρανούς αξιωματούχους.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη ότι δεν είχε λάβει πρόταση από τον Τραμπ που να περιγράφει συγκεκριμένα βήματα για τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας. Είπε όμως ότι μόλις υπάρξει κατάπαυση του πυρός, θα είναι έτοιμος για απευθείας συνομιλίες με τον Πούτιν.
«Υπάρχουν μηνύματα, ιδέες, συζητήσεις, αλλά δεν πρόκειται για επίσημη πρόταση», δήλωσε ο Zelenskyy. Εάν έρθει μια τέτοια επίσημη πρόταση, πρόσθεσε, «θα απαντήσουμε».
Ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους FT ότι ήταν δεκτικοί σε ορισμένες από τις ιδέες που διατυπώθηκαν από τον Τραμπ και την ομάδα του, χωρίς να διευκρινίσουν ποιες συγκεκριμένα.
Οι προτάσεις των ΗΠΑ περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού ειρηνευτικού αποσπάσματος στην Ουκρανία, καθώς και μιας ξεχωριστής, μη νατοϊκής στρατιωτικής δύναμης που θα βοηθήσει στην παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός κατά μήκος μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης που θα καλύπτει το σύνολο της μετωπικής γραμμής μήκους άνω των 1.000 χιλιομέτρων.
Η δύναμη αυτή θα συνεργάζεται από κοινού με τις ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις που παρακολουθούν την εκεχειρία στις αντίστοιχες πλευρές της λεγόμενης γραμμής επαφής.
Σύμφωνα με μια πιθανή συμφωνία, η Ουκρανία θα δεσμευτεί να μην ανακαταλάβει με τη βία ρωσικά κατεχόμενα εδάφη, ενώ η Ρωσία θα συμφωνήσει να σταματήσει την αργή προέλαση του στρατού της.
Δεν είναι σαφές αν ο Τραμπ έχει ζητήσει από την Ουκρανία να αναγνωρίσει επισήμως την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Αλλά ο Ζελένσκι επανέλαβε τη θέση του για τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας την Τρίτη, λέγοντας: «Η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει την κατοχή της Κριμαίας. Είναι το έδαφός μας, το έδαφος του λαού της Ουκρανίας, δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε εδώ».
Η Ρωσία απέρριψε επίσης ορισμένες από τις προτάσεις των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής παρουσίας των χωρών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
Ωστόσο, άτομα που γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν ότι ο Πούτιν θα ήταν ενδεχομένως διατεθειμένος να υποχωρήσει στην προηγούμενη απαίτησή του για πλήρη έλεγχο των τεσσάρων μετωπικών ουκρανικών περιοχών - Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια - εάν οι ΗΠΑ έκαναν ευρύτερες γεωπολιτικές παραχωρήσεις στη Μόσχα, όπως η αναγνώριση του ελέγχου της Κριμαίας και η αποτροπή της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Αν και ο Πούτιν εισήγαγε συνταγματικές τροποποιήσεις το 2020 που απαγορεύουν στη Ρωσία να παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις οποιουδήποτε εδάφους της, ο Konstantin Remchukov, εκδότης εφημερίδας που πρόσκειται στο Κρεμλίνο, υποστήριξε σε στήλη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή ότι η Μόσχα θα μπορούσε να τερματίσει τις μάχες μόλις εκδιώξει τις δυνάμεις της Ουκρανίας από τη ρωσική περιοχή του Κουρσκ.
Το Κίεβο εξαπέλυσε εισβολή στο Κουρσκ πέρυσι, αλλά το Κρεμλίνο δήλωσε το Σάββατο ότι η περιοχή βρίσκεται πλέον «κατά 99,5%» και πάλι υπό τον έλεγχό του.
«Όταν απελευθερώσουν το τελευταίο μισό τοις εκατό, τότε τα στρατεύματα μπορούν να σταματήσουν όπου κι αν βρίσκονται όταν φτάσει η είδηση», έγραψε ο Ρεμτσούκοφ στη Nezavisimaya Gazeta.
«Πιστεύεται ότι ο Τραμπ το καταλαβαίνει αυτό, χάρη στον Βίτκοφ. Και ελπίζεται ότι όλα αυτά θα συμβούν μέχρι τις 30 Απριλίου, ώστε να μπορεί να δηλώσει με υπερηφάνεια ότι έφερε εις πέρας την ειρηνευτική αποστολή του στις πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας του».
Ο Πούτιν κήρυξε την προσάρτηση των τεσσάρων νοτιοανατολικών ουκρανικών επαρχιών σε μια πολυτελή τελετή στο Κρεμλίνο τον Σεπτέμβριο του 2022, παρόλο που η Ρωσία δεν ήλεγχε καμία από αυτές πλήρως εκείνη τη στιγμή.
Η Ρωσία εξακολουθεί να μην ελέγχει πλήρως καμία από τις τέσσερις περιοχές, αν και κατέχει τις περιφερειακές πρωτεύουσες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ από την πρώτη μυστική εισβολή της στην ανατολική Ουκρανία με τη χρήση τοπικών δυνάμεων πληρεξουσίων το 2014.
Αν και η Ρωσία υποχώρησε από ορισμένα από τα εδάφη που κατέλαβε το φθινόπωρο του 2022, ο Πούτιν δήλωσε πέρυσι ότι δεν θα δεχόταν καμία ειρηνευτική συμφωνία εκτός εάν η Ουκρανία απέσυρε τα στρατεύματά της από τις γραμμές του μετώπου και έδινε στη Μόσχα τον πλήρη έλεγχο των τεσσάρων επαρχιών - συμπεριλαμβανομένης της πόλης Ζαπορίζια, μιας βιομηχανικής πόλης με 700.000 κατοίκους, την οποία ποτέ δεν κράτησε, αλλά επιτίθεται τακτικά.
Οι προηγούμενες απαιτήσεις της Μόσχας για μια ειρηνευτική συμφωνία περιλάμβαναν την υπόσχεση της Ουκρανίας να παραμείνει ουδέτερη και να εγκαταλείψει τις νατοϊκές της φιλοδοξίες, την αναγνώριση των ρωσικών διεκδικήσεων επί των προσαρτημένων εδαφών, την ελάφρυνση των δυτικών κυρώσεων και τη μείωση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα κράτη μέλη που βρίσκονται κοντά στη Ρωσία.
Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν μπορούν να σχολιάσουν την «ουσία των διαπραγματεύσεων».