social media ότι: «Η γερμανική κυβέρνηση άσκησε βέτο στην πώληση των Eurofighter στην Τουρκία, τα οποία οι αεροπορικές μας δυνάμεις έχουν απεγνωσμένα ανάγκη και τα περιμέναμε πολύ καιρό». Ο ίδιος πρόσθεσε στην συνέχεια: «Θα ήθελα να απευθυνθώ στη νέα κυβέρνηση που ετοιμάζεται να αναλάβει τη Γερμανία. Η Τουρκία δεν αφορά μόνο τον Ερντογάν, η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από τον Ερντογάν. Οι κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν. Τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας είναι πιο πολύτιμα είτε από τον Ερντογάν είτε από τον Ιμαμόγλου. Σας προτρέπω να ανακαλέσετε αυτήν την απόφαση».
Λίγες ημέρες νωρίτερα η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» αποκάλυψε σε δημοσίευμά της ότι η Γερμανία «μπλοκάρει» την πώληση μαχητικών αεροσκαφών τύπου Eurofighter στην Τουρκία, με αφορμή σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με αποκορύφωμα την υπόθεση του Εκρέμ Ιμάμογλου. Ανέφερε ότι «η δίωξη του Ιμάμογλου ανέτρεψε τις προσπάθειες που είχε κάνει ο καγκελάριος Σολτς να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Άγκυρα». Η Άγκυρα βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία και την Ισπανία για να αγοράσει 40 Eurofighter και η Γερμανία φαινόταν κοντά στο να δίνει εν τέλει το “πράσινο φως”, παραμερίζοντας τις αρχικές ενστάσεις της. Η Handelsblatt επισημαίνει μάλιστα ότι τα τελευταία χρόνια ο απερχόμενος καγκελάριος Όλαφ Σολτς "είχε προσωπικά προσπαθήσει να διαλύσει τις ανησυχίες για την εξαγωγή των Εurofighter" και ότι στις κατ' ιδίαν συνομιλίες του με τον Τούρκο πρόεδρο είχε σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Πριν από λίγους μήνες μάλιστα ο κ. Σολτς, σε επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, είχε δηλώσει ότι "η Τουρκία, ως εταίρος του ΝΑΤΟ, είναι αυτονόητο ότι θα λάβει γερμανικά όπλα". Στη συνέχεια όμως ο Τούρκος Πρόεδρος "ακύρωσε αυτές τις προσπάθειες με τις ενέργειές του κατά του Εκρέμ Ιμάμογλου", γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.
Και όμως ο Ιμάμογλου επιθυμεί να δείξει ότι βάζει την Τουρκία πάνω από όλα, παίζοντας με άνεση το εθνικιστικό χαρτί. Κάτι που έχει πράξει και στο παρελθόν όσο κι αν θέλουν να το αγνοήσουν οι Έλληνες υποστηρικτές του, όπως ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, που είχε πει το περίφημο «Εκρέμ, δεν είσαι μόνος». Και αν η φυλάκιση του Ιμάμογλου είναι αναμφίβολα ένα ακόμη δείγμα της τουρκικής αυθαιρεσίας και κατάλυσης κάθε έννοιας κράτους δικαίου, αυτό δεν σημαίνει ότι ο Ιμάμογλου θα ασκήσει διαφορετική εξωτερική πολιτική από τον Ερντογάν ή έστω θα είναι πιο φιλικά διακείμενος απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Παρά το φιλοδυτικό και μετριοπαθές προφίλ που επιχειρεί να προβάλλει προς τα έξω, ο κεμαλιστής Εκρέμ Ιμάμογλου έχει εκφράσει κατά καιρούς ακραίες εθνικιστικές απόψεις τόσο για τον ποντιακό Ελληνισμό όσο και για το κυπριακό. Οι δεσμοί του με τα κατεχόμενα είναι άλλωστε πολύ παλιοί και πολύ στενοί. Μετακόμισε στα κατεχόμενα σε ηλικία 18 ετών, στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο εκεί για δύο χρόνια και έπαιξε ποδόσφαιρο για την ομάδα «Turkish Hearths Limassol». Τον Μάιο του 2019, επισκεπτόμενος το μνημείο του Ραούφ Ντενκτάς στα κατεχόμενα, λίγο πριν από τις επαναληπτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου, ο Ιμάμογλου είπε ότι είναι τιμή του που τον γνώρισε προσωπικά και ανέφερε με νόημα «Όταν εκλεγείς σε οποιοδήποτε κυβερνητικό γραφείο, θα πρέπει να κάνεις την πρώτη σου κρατική επίσκεψη στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος). Γι’ αυτό είμαι εδώ». Και προσέθεσε: «Ο αγώνας της ανεξαρτησίας εδώ είναι πολύ σημαντικός. Για μένα, ο αγώνας της ΤΔΒΚ (ψευδοκράτος) είναι μια υπερπολιτική εθνική υπόθεση, έτσι σε όλες τις προσπάθειές μου από εδώ και στο εξής, θα είμαι πάντα υπερασπιστής και προστάτης της ΤΔΒΚ. Η Τουρκία, η μητέρα πατρίδα, θα πρέπει να διατηρήσει την ιδιότητα της εγγυήτριας στον οδικό χάρτη της ΤΔΒΚ στο υψηλότερο επίπεδο και θα πρέπει να παραμείνει εμπλεκόμενη στην πολιτική διαδικασία. Αυτή είναι η υπέρτατη ευθύνη της Τουρκίας».
.
Αλλά, ο επίδοξος αντίπαλος του Ερντογάν- αν τελικά καταφέρει να κατέβει στις εκλογές- δεν είναι μόνο υπερασπιστής του ψευδοκράτους, είναι λάτρης και του «σφαγέα των Ποντίων», Τοπάλ Οσμάν, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι είναι «υπερήφανος εγγονός του». Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2019, ο Εκρέμ Ιμάμογλου σε ομιλία του στην Κερασούντα επικαλέστηκε τον Τοπάλ Οσμάν, στενό συνεργάτη του Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος έμεινε στην ιστορία για τη βαρβαρότητα του ως «ο σφαγέας των Ποντίων» ή «η ύαινα του Πόντου». Ο Ιμάμογλου είχε πει τότε: «Υπάρχουν αξίες τις οποίες τηρώ (…) είμαι πιστός στους διοικητές, στους στρατιώτες, στον παππού μου Τοπάλ Οσμάν,τους παππούδες σας, σε όλους αυτούς». Σημειωτέον ότι ο Τοπάλ Οσμάν χρημάτισε και δήμαρχος της Κερασούντας και λέγεται ότι όποιον Έλληνα καλούσε στο δημαρχείο, δεν έβγαινε ζωντανός.
Σοκαριστική είναι και η ιστορία της μπάντας της Κερασούντας, η οποία έγινε δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ από τον Νίκο Ασλανίδη. Το σενάριο βασίζεται στο βιβλίο που έγραψε ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος ήταν μέλος της φιλαρμονικής ορχήστρας της πόλης, η οποία «επιστρατεύτηκε» από τον Τοπάλ Οσμάν. Οι μουσικοί (13 Έλληνες και 3 Τούρκοι) ήταν αναγκασμένοι να παίζουν τουρκικά εμβατήρια την ώρα που οι τσέτες έσφαζαν, βίαζαν και λήστευαν. Μόλις η ορχήστρα σταμάτησε να είναι επιτελεί το… καθήκον της, τα μέλη της σφαγιάστηκαν – γλίτωσε μόνο ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος κατάφερε να φτάσει στην Ελλάδα. Δεν έπαιξε ποτέ ξανά μουσική.
Και το ερώτημα που εξακολουθεί να πλανάται είναι αν ο Ιμάμογλου ταυτίζεται ή όχι με τις προκλητικές θέσεις του κόμματος του, το οποίο, μάλιστα, κατηγορεί τον Ερντογάν ότι είναι… υποχωρητικός απέναντι στους Έλληνες. Και αν εν τέλει υπάρχει κάποιος λογικός άνθρωπος που πιστεύει ότι οι πάγιες θέσεις της Τουρκίας, που εξακολουθεί να απειλεί την Ελλάδα με casus belli και να κατέχει το 37% της Κύπρου , κάποτε θα αλλάξουν.