παρουσία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και λειτουργεί ο Ντόναλντ Τραμπ.
Όπως υποστήριξε, αυτή η πολιτική στον τομέα του εμπορίου «δημιουργεί ζητήματα στην υλοποίηση επενδύσεων καθώς οι επενδυτές δεν γνωρίζουν ποια θα είναι η συνθήκη ούτε καν στους επόμενους μήνες.»
Άριστη η προσέγγιση του κορυφαίου οικονομικού σχολιαστή, με τη διαφορά ότι περιγράφει μια πραγματικότητα, χωρίς να εμβαθύνει στα αίτια.
Τα τελευταία 24ωρα ο προσωποπαγής Λευκός Οίκος με μια δήλωση του κ. Τραμπ, δημιούργησε αχανείς υπεραξίες στην Γουόλ Στριτ, στην Ευρώπη και στην Ασία, για τις μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών, όταν εξαίρεσε τα smartphones και τους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές από τους λεγόμενους αμοιβαίους αμερικανικούς δασμούς.
Αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ, πήγε την υπόθεση ένα βήμα παραπέρα, όταν κάλεσε τους Αμερικανούς καταναλωτές να σπεύσουν να αγοράσουν «τώρα, όσο προφταίνουν», στις χαμηλότερες τιμές διάθεσης των “gadgets”, κάτι που δημιουργεί εκ των πραγμάτων συνθήκες δημιουργίας άντλησης υπερεσόδων στην αγορά λιανικής.
Που σημαίνει ότι όλη αυτή η αναταραχή προκαλείται, εκτός από τα α αμιγώς βαθύτερα αίτια (εμπορικά πλεονάσματα τρίτων χωρών έναντι των ΗΠΑ, δημόσιο χρέος των ΗΠΑ), από μια ισχυρή τάση ορισμένων «παραγόντων» στο εσωτερικό της χώρας οι οποίοι, σε αγαστή συμπορεία και υπό την καιοδήγηση του προέδρου, να αντλήσουν βραχυχρόνια –αλλά πολύ μεγάλα – κέρδη στην αγορά λιανικής.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αυτό, μπορεί να ενταχθεί και μία ακόμη ερμηνεία των –φαινομενικά- αλλοπρόσαλλων αποφάσεων του Ντόναλντ Τραμπ. Εκείνη που αφορά στο επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο που θα αντικαταστήσει το προηγούμενο το οποίο είχε ψηφιστεί το 2017.
Όπως υποστήριξε το πρωί, στην δημόσια τηλεόραση, ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Virgina Tech, Γιάννης Στιβαχτής, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο δημιουργεί προβλήματα στον κ. Τραμπ, καθώς η φορολογία εισοδημάτων δεν ακουμπά τους εύπορους Αμερικανούς (το μεγάλο κεφάλαιο) που απολαμβάνουν της προεδρικής προστασίας. Καθώς η μεσαία τάξη στις ΗΠΑ έχει πάρει σχεδόν όλο το βάρος στους ώμους της, θα πρέπει τα χρήματα που χρειάζονται για να τρέξουν οι ομοσπονδιακές πολιτικές να αναζητούν αλλού.
Και αυτό το «αλλού» είναι οι δασμοί, αν και δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση, εξήγησε, καθώς κανείς δεν γνωρίζει σήμερα, αν θα επαρκούν τα χρήματα που θα αποφέρουν για να χρηματοδοτηθεί το φιλόδοξο πρόγραμμα για την Άμυνα των ΗΠΑ, συνολικού ύψους 1 τρισ. δολαρίων ο μεγαλύτερος στα χρονικά!
Τούτο σημαίνει, πρόσθεσε ο κ. Στιβαχτής, ότι η χώρα πρέπει να δανειστεί τουλάχιστον 2 τρισ. δολάρια για να ορθοποδήσει, με δεδομένη και την άνοδο των επιτοκίων.
Επί του παρόντος, oι δείκτες παραμένουν στο «πράσινο» σε όλα τα μήκη και τα πλάτη των αγορών. Στην Νέα Υόρκη, ο δείκτης S&P 500 ενισχύεται, ενδοσυνεδριακά, κατά +1,81%, στις 5,363,36 μονάδες με την ετήσια μεταβολή του να φθάνει στο +3, 16%. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύεται κατά 1,91%, στις 8, 116,42 μονάδες, με την ετήσια μεταβολή του να φθάνει στο +1,51% και στην Σαγκάη, σύνθετος δείκτης ενισχύθηκε κατά +0,76%, στις 3,261,81 μονάδες, με την ετήσια μεταβολή του να φθάνει στο 8,06%!
Στην Αθήνα, ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών καταγράφει κέρδη +2,40%, στις 1,62057 μονάδες.
Παράλληλα, η τιμή του χρυσού υποχωρεί κατά 1,09%, στα 3,203,72 δολάρια η ουγκιά, ενώ στις αγορές πετρελαίου, το Brent, το διεθνές benchmark κερδίζει, ενδοσυνεδριακά, 1,19% στα 65, 44 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή των futures φυσικού αερίου, για παραδόσεις επόμενου μήνα στον ολλανδικό κόμβο, TTF, καταγράφει μεν ισχυρά κέρδη, +3,50%, όμως έχει υποχωρήσει στην περιοχή των 34,640 (16:30 ώρα Ελλάδας).