Συρίγος για Συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν: «Συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο Ίσον Διανομή Κυριαρχικών Δικαιωμάτων»

Συρίγος για Συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν: «Συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο Ίσον Διανομή Κυριαρχικών Δικαιωμάτων»
energia.gr
Δευ, 11 Νοεμβρίου 2024 - 15:59

«Συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο θα σήμανε διανομή κυριαρχικών δικαιωμάτων». Αυτό υπογράμμισε χαρακτηριστικά στην αρχή της συνομιλίας του με τον Θάνο Σιαφάκα, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας», ο πρώην υπουργός, βουλευτής ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Άγγελος Συρίγος, σχολιάζοντας την συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν

Σύμφωνα με το ertnews.gr, ο πρώην υπουργός, βουλευτής ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου, τονίζοντας παράλληλα το εξής «Ως προς τα κυριαρχικά δικαιώματα, αν δεν υπάρξει οριοθέτηση, δεν μπορείς να ασκήσεις κυριαρχικά δικαιώματα. Η Τουρκία τι λέει; Λέει έλα να κάνουμε συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο. Δηλαδή έχουμε μια μεγάλη θάλασσα, έλα να τη μοιραστούμε και ότι βρεθεί μισό-μισό. Εκτός του ότι δεν μπορείς να κάνεις συνεκμετάλλευση με ένα κράτος το οποίο αμφισβητεί εδάφη σου-δεν είναι το αλιευτικό πεδίο επί της τραπέζης-είναι που αμφισβητεί εδάφη, δεν μπορείς να ασκήσεις το πλήθος των κυριαρχικών σου δικαιωμάτων, δηλαδή για παράδειγμα προστασία του περιβάλλοντος. Πώς θα προστατέψεις το περιβάλλον όταν το μοιράζεσαι με κάποιον άλλον; Ποιος θα βγάλει τις αποφάσεις για το τι θα γίνει; Η συνεκμετάλλευση παύει να αφορά μόνον τη συνεκμετάλλευση, αλλά γίνεται ένα είδος διανομής κυριαρχικών δικαιωμάτων (…)».

Εν συνεχεία, στο ερώτημα για τον αν υπάρχει μυστική διπλωματία ο κ. Συρίγος ανέφερε το εξής «Δεν μπορείς να υποθέσεις ότι υπάρχει κάτι κρυφό, κάτι από πίσω, όταν αναφέρεται κανείς σε τέτοια σημαντικά ζητήματα».

Όταν η Τουρκία βάζει «αλληλένδετα» θέματα, παλαιότερα, σχετικά ή συναφή ο διάλογος σταματάει

Και συμπλήρωσε «Παλαιότερα τα έλεγαν σχετικά θέματα ή συναφή θέματα. Η Τουρκία το 1996 με την κρίση των Ιμίων έκανε μια στρατηγική κίνηση. Είπε στην Ελλάδα ότι κοίταξε να δεις, προκειμένου να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο να συζητήσουμε, πρώτα θα συζητήσουμε σε ποιον ανήκουν τα νησιά και μετά θα συζητήσουμε για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας. Γιατί; Διότι, για να χαραχθεί η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ πρέπει να χαραχθεί από τις ακτές. Εάν αμφισβητείται ότι το νησί ανήκει στο Α ή το Β κράτος, όπως κάνει η Τουρκία, τελειώνει η συζήτηση. Και επειδή η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να κάθεται να συζητάει την κυριαρχία της με την Τουρκία εκεί κάπου τελειώνουν και οι διαπραγματεύσεις. Γι’ αυτό σας λέω, όπου βρισκόμασταν πριν τη συνάντηση (Γεραπετρίτη με Φιντάν), βρισκόμαστε και τώρα».

«Νομίζω ότι αν και υπήρξε μια παρασπονδία από πλευράς Τούρκων, δηλαδή υπήρξαν 14 παραβάσεις των κανόνων εναερίου κυκλοφορίας εκείνη την ημέρα, κατά τα άλλα τηρείται αυτή η πολιτική των ήρεμων νερών», κατέληξε ο κ. Άγγελος Συρίγος, όπως αναφέρεται στο ertnews.gr.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr