Όμως η δίμηνη καθυστέρηση πυροδότησε εικασίες σχετικά με το αν η ομάδα θα ήταν ποτέ σε θέση να αυξήσει την παραγωγή, με την τιμή του Brent νωρίτερα αυτό το μήνα να πέφτει για λίγο κάτω από τα 70 δολάρια και να διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2021.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι στο βασίλειο είναι αποφασισμένοι να επαναφέρουν την παραγωγή αυτή όπως έχει προγραμματιστεί την 1η Δεκεμβρίου, ακόμη και αν αυτό οδηγήσει σε μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλότερων τιμών, ανέφεραν οι άνθρωποι.
Το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.
Η αλλαγή σκέψης αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή πλεύσης για τη Σαουδική Αραβία, η οποία ηγήθηκε των άλλων μελών του Opec+ στην επανειλημμένη μείωση της παραγωγής από τον Νοέμβριο του 2022 σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν οι υψηλές τιμές.
Η τιμή του αργού τύπου Brent, του διεθνούς δείκτη αναφοράς, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 99 δολάρια το βαρέλι το 2022, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών, καθώς οι επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναστάτωσαν τις αγορές, αλλά έκτοτε έχει υποχωρήσει.
Η αυξημένη προσφορά από παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ, ιδίως από τις ΗΠΑ, και η ασθενής αύξηση της ζήτησης στην Κίνα έχουν μειώσει τον αντίκτυπο των περικοπών του ομίλου με την πάροδο του χρόνου. Το Brent έχει διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 73 δολάρια το βαρέλι μέχρι στιγμής τον Σεπτέμβριο, ακόμη και όταν ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα απειλεί να κλιμακωθεί σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.
Η Σαουδική Αραβία χρειάζεται μια τιμή πετρελαίου κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της, σύμφωνα με το ΔΝΤ, καθώς ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιδιώκει να χρηματοδοτήσει μια σειρά μεγαλεπήβολων έργων που βρίσκονται στο επίκεντρο ενός φιλόδοξου προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Ωστόσο, το βασίλειο έχει αποφασίσει ότι δεν είναι διατεθειμένο να συνεχίσει να παραχωρεί μερίδιο αγοράς σε άλλους παραγωγούς, ανέφεραν οι άνθρωποι. Πιστεύει επίσης ότι έχει αρκετές εναλλακτικές επιλογές χρηματοδότησης για να αντέξει μια περίοδο χαμηλότερων τιμών, όπως η αξιοποίηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων ή η έκδοση κρατικού χρέους, πρόσθεσαν.
Πριν από μια δεκαετία, η Σαουδική Αραβία έθεσε τέρμα στην εποχή του πετρελαίου των 100 δολαρίων το βαρέλι, αυξάνοντας την παραγωγή καθώς οι τιμές έπεσαν το 2014, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την ταχεία εμφάνιση της αμερικανικής σχιστολιθικής βιομηχανίας.
Πιο πρόσφατα, υπό τον υπουργό ενέργειας πρίγκιπα Abdulaziz bin Salman, το βασίλειο προσπάθησε να μεγιστοποιήσει τα έσοδα, μειώνοντας την παραγωγή για να στηρίξει τις τιμές.
Ωστόσο, η πολιτική αυτή έχει κατά καιρούς πυροδοτήσει εντάσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες προσπάθησαν και απέτυχαν να πείσουν το Ριάντ να αυξήσει την παραγωγή το 2022, αφού η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έστειλε τις τιμές στα ύψη.
Η Σαουδική Αραβία έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών της Opec+ μέχρι σήμερα, μειώνοντας τη δική της παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως τα τελευταία δύο χρόνια, που αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τρίτο των περικοπών των μελών.
Το βασίλειο αντλεί σήμερα 8,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2011, εκτός από την πανδημία του κοροναϊού και την επίθεση του 2019 στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας της κρατικής εταιρείας πετρελαίου στο Abqaiq.
Σύμφωνα με το καθυστερημένο σχέδιο για την έναρξη της άρσης των περικοπών, η Σαουδική Αραβία θα αυξήσει τη μηνιαία παραγωγή της κατά 83.000 επιπλέον b/d κάθε μήνα από τον Δεκέμβριο, αυξάνοντας την παραγωγή της συνολικά κατά 1 εκατ. b/d έως τον Δεκέμβριο του 2025.
Μια βασική απογοήτευση για τη Σαουδική Αραβία ήταν ότι αρκετά μέλη του καρτέλ, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ και του Καζακστάν, αγνόησαν εν μέρει τις περικοπές αντλώντας περισσότερο από τις αντίστοιχες ποσοστώσεις τους.
Ο γενικός γραμματέας της Opec Haitham Al Ghais επισκέφθηκε και τις δύο χώρες τον Αύγουστο και απέσπασε δεσμεύσεις ότι θα προσαρμόσουν τα μελλοντικά σχέδια παραγωγής τους για να αντισταθμίσουν την υπερπροσφορά του παρελθόντος.
Όμως η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να ανησυχεί για τη συμμόρφωση και θα μπορούσε να αποφασίσει να απεμπλακεί από τις δικές της περικοπές γρηγορότερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί, εάν κάποια από τις δύο χώρες δεν τηρήσει τη γραμμή, πρόσθεσε ένας από τους ανθρώπους.