Βρετανία: Οι Μεγάλοι Παραγωγοί Τροφίμων Οφείλουν να Μειώσουν τους Υψηλούς Ρύπους τους

Βρετανία: Οι Μεγάλοι Παραγωγοί Τροφίμων Οφείλουν να Μειώσουν τους Υψηλούς Ρύπους τους
energia.gr
Πεμ, 19 Σεπτεμβρίου 2024 - 19:53

Οι μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων και ποτών της Βρετανίας κάνουν πολύ λίγα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και παράγουν «συγκλονιστικές» ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με υποστηρίζουν περιβαλλοντικοί ακτιβιστές

Οι 10 εταιρείες που παράγουν τα περισσότερα τρόφιμα του Ηνωμένου Βασιλείου, παράγουν και τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ακόμη και συγκριτικά με την αεροπορική βιομηχανία, όπως αναφέρει μία πρόσφατη έκθεση. Το 2022, το συνολικό τους αποτύπωμα παγκοσμίως ανήλθε σε 477 εκατ. τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα— περισσότερο από τους 426 εκατ. τόνους που παράγονται από τα παγκόσμια αεροπορικά ταξίδια. Αυτοί οι 477 εκατ. τόνοι ξεπέρασαν επίσης τις συνολικές εκπομπές που παρήγαγε το Ηνωμένο Βασίλειο στο σύνολό του από όλες τις δραστηριότητες εκείνο το έτος, οι οποίες ήταν επίσης 426 εκατ. τόνοι.

Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις δεν ανταποκρίνονται στις «ηχηρές δεσμεύσεις» που έχουν διατυπώσει σχετικά με το πόσο φιλικές προς το κλίμα είναι οι ίδιες και τα προϊόντα τους και προκαλούν σημαντική ζημία στην υγεία του πλανήτη, όπως υποστηρίζεται. Ο Τζέιμς Τουπ, διευθύνων σύμβουλος της Bite Back, της εκστρατείας για τα τρόφιμα που βρίσκεται πίσω από την ανάλυση, η οποία ανήκει στην οργάνωση του σεφ Τζέϊμι Όλιβερ, δήλωσε ότι τα στοιχεία είναι «πραγματικά ανησυχητικά». Είπε ότι δείχνουν πως πάρα πολλοί παγκόσμιοι κατασκευαστές τροφίμων δεν ανταποκρίνονται στην ευθύνη τους να βοηθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο να επιτύχει τον στόχο του για την επίτευξη του net zero μέχρι το 2050.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η βιομηχανία τροφίμων παράγει το 30% όλων των εκπομπών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η παραγωγή τροφίμων απελευθερώνει αέρια του θερμοκηπίου, για παράδειγμα από την εκχέρσωση της γης για τη φύτευση των καλλιεργειών και με τη μορφή του μεθανίου που παράγεται από τα ζώα και τους ορυζώνες, καθώς και από το οξείδιο του αζώτου από τη χρήση χημικών λιπασμάτων και πλαστικών συσκευασιών.

Ο Τουπ δήλωσε: «Το γεγονός ότι οι εταιρείες τροφίμων είναι υπεύθυνες για τόσο τεράστιες ποσότητες εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να αναλάβουν ισχυρότερη δράση. Δεν είναι πλέον αποδεκτό οι επιχειρήσεις να κινούνται αργά. Πρέπει να δώσουν προτεραιότητα τόσο στην υγεία των ανθρώπων, όσο και στον πλανήτη και να αρχίσουν να τηρούν άμεσα τις περιβαλλοντικές τους δεσμεύσεις».

Η Bite Back κατέληξε στα συμπεράσματά της αφού συνεργάστηκε με δύο ανεξάρτητους περιβαλλοντικούς αναλυτές για να εξετάσει τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι 10 εταιρείες τροφίμων και ποτών που πραγματοποιούν τις μεγαλύτερες πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι 10 εταιρείες ήταν οι Coca-Cola, Danone, Ferrero, Kellogg's, Kraft Heinz, Mars, Mondelēz, Nestlé, PepsiCo, και Unilever.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι:

  • Τρεις εταιρείες, η Ferrero, η Kraft Heinz, και η PepsiCo, αύξησαν τους ετήσιους ρύπους τους το 2022.
  • Επτά βρίσκονται σε πορεία αποτυχίας ως προς τους στόχους εκπομπών που έχουν θέσει μέχρι το 2050.
  • Μόνο τέσσερις, οι Danone, Mars, Mondelēz και Nestlé, έχουν επαληθεύσιμη δέσμευση να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Η Nestlé αναδείχθηκε από την ανάλυση ως η εταιρεία που παρήγαγε τις περισσότερες εκπομπές το 2022 με σχεδόν 113 εκατ. τόνους. Ακολούθησαν η Unilever (111,1 εκατ.), η PepsiCo (61,4 εκατ.), και η Coca-Cola (61,3 εκατ.).

Η Bite Back συνιστά μια σειρά μέτρων που, όπως λέει, θα μείωναν κατά ένα τρίτο τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τον κλάδο της διατροφής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περιλαμβάνουν την κατανάλωση 30% περισσότερων φρούτων και λαχανικών και 50% περισσότερων φυτικών ινών, καθώς και 30% λιγότερο κρέας και 25% λιγότερα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι ή ζάχαρη.

Η Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών, η οποία εκπροσωπεί μεγάλους παραγωγούς τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, απέρριψε τα ευρήματα. «Οι ισχυρισμοί που διατυπώνονται σε αυτή την έκθεση είναι παραπλανητικοί, καθώς τα στατιστικά στοιχεία που παρατίθενται αντιπροσωπεύουν τις συνολικές παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και όχι συγκεκριμένα το Ηνωμένο Βασίλειο. Περίπου το ένα τέταρτο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα του Ηνωμένου Βασιλείου προέρχεται από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, ωστόσο η μεταποίηση συμβάλλει μόνο στο 6% αυτού.»

Και συνέχισαν: «Η μεταποίηση είναι μόνο ένα μέρος του συστήματος τροφίμων. Ως τομέας συνεργαζόμαστε για να ελαχιστοποιήσουμε τις περιβαλλοντικές μας επιπτώσεις με τη δέσμευσή μας από το χωράφι μέχρι το πιάτο για την επίτευξη του net zero μέχρι το 2040. Ως η μεγαλύτερη μεταποιητική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση για να συμβάλουμε στην προώθηση των φιλοδοξιών του Ηνωμένου Βασιλείου για το net zero».

Η Ρουθ Γουέσκοτ, υπεύθυνη για την εκστρατεία της φιλανθρωπικής οργάνωσης Sustain για τα τρόφιμα και τη γεωργία για την έκτακτη ανάγκη για το κλίμα και τη φύση, δήλωσε ότι τα ευρήματα του Bite Back «σοκάρουν αλλά δεν εκπλήσσουν». Η ίδια δήλωσε: «Οι γίγαντες τροφίμων αναπτύσσονται συνεχώς, κατακλύζουν τους δρόμους και τις οθόνες μας με διαφημίσεις για τρόφιμα που βλάπτουν το κλίμα, και αποκομίζουν εκβιαστικά κέρδη, ενώ εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους και το περιβάλλον. Η κυβέρνηση πρέπει να ρυθμίσει τους κολοσσούς στον κλάδο των τροφίμων όπως ρυθμίζουμε άλλες επιβλαβείς και ρυπογόνες βιομηχανίες. Χρειάζεται να υπάρχει υποχρέωση για όλες τις μεγάλες εταιρείες να προστατεύουν το περιβάλλον και ως πρώτο βήμα πρέπει να υποβάλλουν δημόσια έκθεση για τις εκπομπές τους».