Το πετρέλαιο υποχώρησε λόγω των ενδείξεων ότι ο ΟΠΕΚ+ θα προχωρήσει με ένα σχέδιο αύξησης της παραγωγής από τον Οκτώβριο, ενώ οι οικονομικές αντίξοοτητες αυξάνονται στην Κίνα.  Το Brent για τον Νοέμβριο διολίσθησε προς τα 76 δολάρια το βαρέλι, αφού έχασε πάνω από 2% την Παρασκευή, και το West Texas Intermediate (WTI) διαπραγματεύται κοντά στα 73 δολάρια. Το καρτέλ των πετρελαιοπαργωγών χωρών πρόκειται να προσθέσει 180.000 βαρέλια την ημέρα, καθώς αποκαθιστά σταδιακά την παραγωγή που έχει 

 

σταματήσει από το 2022, σύμφωνα με εκπροσώπους που συμμετέχουν στις συζητήσεις.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, τα στοιχεία από την Κίνα έδειξαν ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα συρρικνώθηκε για τέταρτο μήνα τον Αύγουστο και η ύφεση στην αγορά κατοικιών βάθυνε, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι ο κορυφαίος εισαγωγέας αργού στον κόσμο μπορεί να δυσκολευτεί να επιτύχει τον φετινό στόχο οικονομικής ανάπτυξης, αναφέρει το Bloomberg. Οι πωλήσεις ντίζελ της Ινδίας κατέγραψαν επίσης απότομη μείωση τον περασμένο μήνα.

Το πετρέλαιο έχει εγκαταλείψει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του φέτος, καθώς οι προσδοκίες για άφθονη προσφορά και οι ενδείξεις για οικονομικές αντιξοότητες, μεταξύ άλλων στις ΗΠΑ, επιβάρυναν τις τιμές. Η μεταβλητότητα έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού να αντιμετωπίζουν μερικές από τις μεγαλύτερες ενδοημερήσιες διακυμάνσεις τους κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.

Ο ΟΠΕΚ+ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα μπορούσε να «παύσει ή να αντιστρέψει» τις προγραμματισμένες αυξήσεις της παραγωγής του, αν χρειαστεί, αν και η πολιτική κρίση στη Λιβύη που μείωσε στο μισό την παραγωγή της χώρας μπορεί να έχει δώσει στη συμμαχία το περιθώριο να προσθέσει περισσότερα βαρέλια.

«Υπάρχουν ακόμη ανησυχίες σχετικά με το αν η αγορά χρειάζεται αυτή την προσφορά», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής της στρατηγικής εμπορευμάτων της ING Groep NV στη Σιγκαπούρη. «Οι ανησυχίες για την κινεζική ζήτηση δεν εξαφανίζονται σύντομα»