Παρά τις αντιξοότητες που εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν την εγχώρια και διεθνή αγορά πετρελαιοειδών, το 2024 εξελίσσεται σε μια χρονιά βελτιωμένων οικονομικών επιδόσεων και συνέχισης της αναπτυξιακής πορείας της εταιρείας σε μια σειρά από μέτωπα

Αυτό επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελινόιλ Γιάννης Αληγιζάκης, στο πλαίσιο της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης, αναφέροντας ταυτόχρονα πως κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο παρατηρήθηκε αύξηση πωλήσεων περίπου κατά 30% και EBITDA κατά 32%. 
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές (η εισηγμένη συγκαταλέγεται στις τρεις μεγαλύτερες εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας, καλύπτοντας το 30% των συνολικών εξαγωγών μαζί με άλλους πέντε ομίλους), η Ελινόιλ αναμένει φέτος άνοδο κύκλου εργασιών και κερδοφορίας, έχοντας μάλιστα ξεκινήσει μια νέα δραστηριότητα που αφορά την πώληση μαζούτ στη Δυτική Αφρική (επενδύοντας για τον σκοπό αυτό σε αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στην Ισπανία). Γενικότερα, οι βελτιωμένες φετινές επιδόσεις λαμβάνουν χώρα παρά τη συνεχιζόμενη παράνομη διάθεση ρωσικού πετρελαίου.

Στην εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών, η Ελινόιλ κατάφερε στο πρώτο φετινό εξάμηνο να διευρύνει το μερίδιό της, ανοίγοντας -μεταξύ άλλων- 18 νέα πρατήρια (ορισμένα εκ των οποίων στην Αττική). Παράλληλα, η εισηγμένη απέκτησε νέους πελάτες σε βιομηχανίες και μαρίνες.

Στο μέτωπο της ηλεκτρικής ενέργειας, η εταιρεία έκλεισε το 2023 με 4.000 πελάτες, στους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς τούς αύξησε στους 6.000 (ακολουθώντας επιθετική τιμολογιακή πολιτική) και στόχος είναι η περαιτέρω διεύρυνσή τους.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα αναμένεται να αποφέρει κέρδη στην εισηγμένη εταιρεία μέσα στο 2024, πλην όμως αυτά θα είναι χαμηλότερα από τα αρχικά προβλεπόμενα, εξαιτίας της έκτακτης (και αναδρομικής) επιβάρυνσης του κλάδου από τον ΔΕΔΔΗΕ (συντελεστής κανονικοποίησης).

Πάντως, γίνονται περαιτέρω κινήσεις, με την εταιρεία να προσβλέπει και σε έσοδα από το 2025 και μετά, λόγω εργασιών διασυνοριακού εμπορίου.

Σε ό,τι αφορά τις νέες δραστηριότητες, δύο νέοι ενεργειακοί σταθμοί LNG - CNG θα λειτουργήσουν σε Αθήνα (2024) και Ιωάννινα (αρχές 2025).

Η χθεσινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ελινόιλ αποφάσισε μεταξύ άλλων τη διανομή μερίσματος ύψους 0,108 ευρώ ανά μετοχή (καταβολή στις 19/7/2024).

Τέλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μετόχων, η διοίκηση της εταιρείας μεταξύ άλλων σημείωσε:

- Το 2023 παρατηρήθηκε μεν μια σημαντική υποχώρηση των κερδών της Ελινόιλ, πλην όμως αυτό οφείλεται όχι μόνο στις εξαιρετικά υψηλά επιδόσεις του 2022, αλλά και σε άλλα γεγονότα όπως η απουσία έκτακτων κερδών (π.χ. από την πώληση θυγατρικής εταιρείας ή από την αποτίμηση αποθεμάτων).

- Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να εγκαταλείπει τους φιλόδοξους στόχους που αρχικά είχε θέσει για την πράσινη μετάβαση και προσανατολίζεται σε περισσότερο ρεαλιστικές προσεγγίσεις. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει και τις εταιρείες του κλάδου να προσαρμοστούν ομαλά στα νέα δεδομένα που θα προκύψουν έως το 2030. Το να επενδύσει κάποιος μεγάλα ποσά σήμερα στις νέες τεχνολογίες συνεπάγεται μεγάλο ρίσκο («όποιος επενδύσει πρώτος θα χάσει λεφτά» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά) και η Ελινόιλ, από την πλευρά της, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, συνεργάζεται με ΔΕΗΔΕΗ -1,14% και ΔΕΔΔΗΕ και τοποθετείται σταδιακά.

(από euro2day.gr)