Η συνέχιση της λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με την απορρόφησή του από το Υπερταμείο, κρίνεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο ως κατάλοιπο της μνημονιακής κηδεμονίας, καθώς, «με βάση την αρχή της αναλογικότητας, είναι πια περιορισμένος ο ρόλος του, λόγω ελλείψεως του κυρίου αντικειμένου του, που είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ή της απορρόφησης από την τραπεζική ένωση των βασικών αρμοδιοτήτων του εποπτείας»

Ένας από τους άξονες του νομοσχεδίου για τις αλλαγές σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, τους οποίους ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης είναι η απορρόφηση, εκτός του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από το Υπερταμείο, χωρίς να αλλάζει κάτι στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων, όπως πρόσθεσε ο υπουργός χωρίς να χρειαζόταν.

Διαβάζοντας όλα αυτά για τις νέες αλλαγές στον απέραντο χώρο των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, θυμήθηκα ότι το Υπερταμείο, του οποίου την εικόνα θα αλλάξει ο κ. Χατζηδάκης, όπως ο ίδιος δήλωσε, είναι ένας μεγάλος δημόσιος οργανισμός, ο οποίος, μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ, που θα απορροφήσει, έχουν στο μετοχολόγιό τους δεκάδες άλλες (περίπου… 150!) μεγάλες, μικρές, προβληματικές και επί χρόνια υπό… εκκαθάρισιν δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, οι οποίοι, με τις αναλήψεις χρεών από καταπτώσεις εγγυήσεων, συνεχώς προικοδοτούσαν απευθείας επί δεκαετίες το δημόσιο χρέος, καθώς δεν εγγράφονταν στον κρατικό προϋπολογισμό. Πρόκειται για τα γνωστά «βερεσέδια», όπως τα χαρακτήρισε το 1990 ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης!

Το ΤΧΣ και τα μνημόνια

Διαβάζοντας όμως την απόφαση του κ. Χατζηδάκη για απορρόφηση και του ΤΧΣ από το Υπερταμείο διερωτήθηκα αν η χώρα παραμένει ακόμα υπό μνημονιακή κηδεμονία, καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι εταιρεία ειδικού σκοπού. Δηλαδή, ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2010 βάσει του νόμου 3864/2010 ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με σκοπό να «συμβάλει στη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, για χάρη του δημόσιου συμφέροντος».

(η συνέχεια στο slpress.gr)