Γιατί η Ευρώπη Θέλει να Κρατήσει "Zωντανό" τον Αγωγό Φυσικού Αερίου Ρωσίας-Ουκρανίας - Ο Κρίσιμος Ρόλος του Αζερμπαϊτζάν

Γιατί η Ευρώπη Θέλει να Κρατήσει Zωντανό τον Αγωγό Φυσικού Αερίου Ρωσίας-Ουκρανίας - Ο Κρίσιμος Ρόλος του Αζερμπαϊτζάν
energia.gr
Τρι, 11 Ιουνίου 2024 - 15:51

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βρίσκονται σε συζητήσεις για να διατηρήσουν τη ροή του φυσικού αερίου μέσω ενός βασικού αγωγού Ρωσίας-Ουκρανίας, καθώς αγωνίζονται να αποτρέψουν τον πόλεμο της Μόσχας να βλάψει περαιτέρω τον ενεργειακό εφοδιασμό της ηπείρου, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg

Η Ευρώπη έχει προσπαθήσει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά αρκετά κράτη της ανατολικής Ευρώπης συνεχίζουν να το λαμβάνουν μέσω ενός αγωγού που διασχίζει την Ουκρανία. Η συμφωνία που καλύπτει αυτή τη ρύθμιση διαμετακόμισης λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους. Και με τον πόλεμο να συνεχίζεται, οι περισσότεροι παρατηρητές της αγοράς αναμένουν ότι οι ροές του φυσικού αερίου θα σταματήσουν τελικά.

Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κυβερνήσεων και εταιρειών συζητούν με ομολόγους τους στην Ουκρανία για το πώς θα συνεχιστεί η ροή του φυσικού αερίου το επόμενο έτος, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα και δεν θέλησαν να κατονομαστούν.

Αζερμπαϊτζάν

Μια επιλογή που έχει συζητηθεί είναι οι ευρωπαϊκές εταιρείες να αγοράζουν και να διοχετεύουν φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στους ρωσικούς αγωγούς που κατευθύνονται προς την Ευρώπη, σύμφωνα με ορισμένους από τους ανθρώπους που μίλησαν στο Bloomberg. Μια τέτοια συμφωνία θα επέτρεπε στην Ευρώπη να αποφύγει την αγορά ρωσικού αερίου σε μια εποχή που προσπαθεί να περιορίσει τα έσοδα της Μόσχας.

Η ιδέα αυτή κερδίζει έδαφος καθώς γίνεται σαφές ότι η Ουκρανία θα είναι υπέρ της. Τα έσοδα από τη διαμετακόμιση ανήλθαν σε περίπου 1 δισ. δολάρια το 2021 - παρέχοντας κρίσιμη χρηματοδότηση για την κατεστραμμένη από τον πόλεμο οικονομία. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι οι αχρησιμοποίητοι αγωγοί θα μπορούσαν να αποτελέσουν στρατιωτικούς στόχους.

"Υπάρχουν δύο παράγοντες που πρέπει πάντα να έχουμε στα υπόψη", δήλωσε στο Bloomberg ο Oleksiy Chernyshov, διευθύνων σύμβουλος της κρατικής Naftogaz της Ουκρανίας. "Ο ένας είναι ότι η Ουκρανία διαθέτει απίστευτη υποδομή διαμετακόμισης και αποθήκευσης φυσικού αερίου, η οποία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί, και η Ουκρανία έχει τη διάθεση να χρησιμοποιήσει αυτή την υποδομή, επειδή φέρνει πολλά πλεονεκτήματα".

Απέκλεισε οποιοδήποτε σχέδιο που περιλαμβάνει συνεργασία με τη ρωσική Gazprom και δήλωσε ότι η μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν "μπορεί να έχει κάποιο μέλλον".

Η κρατική ενεργειακή εταιρεία Socar του Αζερμπαϊτζάν δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό


Το υπουργείο Ενέργειας στο Μπακού, το οποίο έχει επανειλημμένα επιδιώξει να αυξήσει τις εξαγωγές προς την Ευρώπη, δεν σχολίασε επίσης. Η ρωσική κυβέρνηση επίσης δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό και η Gazprom αρνήθηκε.

Ένα σχέδιο για τη χρήση του αζέρικου φυσικού αερίου θα μπορούσε θεωρητικά να ωφελήσει τη Ρωσία, εάν χρησιμοποιούνταν σε ένα πλαίσιο ανταλλαγής που θα επέτρεπε στη Μόσχα να στέλνει το φυσικό της αέριο αλλού. Η Ρωσία έχει δυσκολευτεί να βρει αρκετούς νέους πελάτες για το καύσιμο, καθώς η υποδομή της έχει δημιουργηθεί για να προμηθεύει την Ευρώπη, και η Κίνα κάνει σκληρό παζάρι. Η ιδέα των ανταλλαγών δεν είναι ξένη στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου και χρησιμοποιείται όταν δεν είναι δυνατή η φυσική παράδοση καυσίμων από μια τοποθεσία σε μια άλλη. 

Η ανταλλαγή θα μπορούσε να είναι μια προσωρινή λύση, καθώς το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει επί του παρόντος πλεονάζουσα παραγωγή φυσικού αερίου και χρησιμοποιεί ήδη το σύστημα αγωγών του προς την Ευρώπη σε πλήρη δυναμικότητα. Η χώρα επιδιώκει να αυξήσει τις εξαγωγές προς την Ευρώπη, αλλά μια σημαντική ώθηση θα απαιτούσε αναβαθμίσεις των υποδομών και νέες μακροπρόθεσμες συμβάσεις.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν ευάλωτες σε οποιαδήποτε αλλαγή στην προσφορά. Η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε έως και 2,2% την Τρίτη, μετά από μια αρχική πτώση.

Πίεση ενόψει προθεσμίας λήξης

Οι συνομιλίες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και οι άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα αναμένουν αποφάσεις μόνο προς το τέλος του τρέχοντος έτους, όταν η προθεσμία λήξης - και η έναρξη του ευρωπαϊκού χειμώνα - θα εντείνει τις πιέσεις. Πολλές λεπτομέρειες πρέπει ακόμη να διευθετηθούν και δεν είναι σαφές ότι θα επιτευχθεί συμφωνία. Οι εξελίξεις στο πεδίο της μάχης μπορεί επίσης να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα.

Uniper, Σλοβακία και Αυστρία

Η Uniper SE, ο γίγαντας φυσικού αερίου που κρατικοποιήθηκε από τη Γερμανία καθώς η ενεργειακή κρίση κατέστρεψε το επιχειρηματικό της μοντέλο, έχει εμπλακεί στις συζητήσεις, σύμφωνα με ορισμένους από τους ανθρώπους που μίλησαν στο Bloomberg. Ένας εκπρόσωπος της Uniper αρνήθηκε να σχολιάσει. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Σλοβακία είναι μία από τις βασικές χώρες που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια τέτοια συμφωνία και ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο μίλησε για το ενδεχόμενο αυτό τον περασμένο μήνα μετά από ταξίδι του στο Αζερμπαϊτζάν, χωρίς να προσφέρει λεπτομέρειες.  "Τώρα, εξαρτάται από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ εταιρειών όπως η ρωσική Gazprom, οι εταιρείες του Αζερμπαϊτζάν, οι ουκρανικές εταιρείες και άλλες για να συμφωνήσουν σε οικονομικούς και τιμολογιακούς όρους", δήλωσε στους δημοσιογράφους τον Μάιο. "Εάν το κάνουν, η Σλοβακία θα μπορούσε να εισάγει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, με ένα μέρος του να παραμένει στη Σλοβακία και ένα μέρος να περνάει σε άλλες χώρες".

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω. 

Ο σλοβακικός κρατικός εισαγωγέας φυσικού αερίου SPP ανέφερε ότι μια άλλη επιλογή θα μπορούσε να είναι μια κοινοπραξία ευρωπαϊκών εταιρειών ή χωρών, ή ένα καθορισμένο τρίτο μέρος, που θα αναλάμβανε τις παραγγελθείσες παραδόσεις φυσικού αερίου από την Gazprom στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας.

Το υπουργείο Ενέργειας της Αυστρίας, μιας άλλης χώρας που πρόκειται να επωφεληθεί, δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.

Η Ρωσία εξακολουθεί να στέλνει περίπου 15 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη ετησίως μέσω της Ουκρανίας, κυρίως στη Σλοβακία και την Αυστρία, όπου η Ρωσία εξακολουθεί να είναι κυρίαρχος προμηθευτής. Στην Αυστρία, το ρωσικό φυσικό αέριο καλύπτει πάνω από το 80% της αυστριακής κατανάλωσης για πέντε συνεχόμενους μήνες. Η Ευρώπη εισάγει επίσης ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) με πλοία και παρά τις συχνές συζητήσεις για το αν θα έπρεπε, δεν έχει επιβάλει ποτέ κυρώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Φόβοι επανάληψης της ενεργειακής κρίσης

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι το μπλοκ μπορεί να αντέξει το τέλος της ρωσικής διαμετακόμισης μέσω της Ουκρανίας, χωρίς να υπάρξει μεγάλος κίνδυνος για την ασφάλεια. Το σχέδιό της είναι να βασιστεί σε εναλλακτικούς προμηθευτές και να συνεχίσει τη φιλόδοξη στρατηγική της για το κλίμα, που περιλαμβάνει περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξοικονόμηση ενέργειας.

Ορισμένα κράτη - μέλη είναι λιγότερο αισιόδοξα και φοβούνται επανάληψη της ενεργειακής κρίσης.

"Κάνω τα πάντα για να βρω μια λύση ώστε το ουκρανικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου να συνεχίσει να λειτουργεί, επειδή είναι ένα μεγάλο περιουσιακό στοιχείο και κάποιος πρέπει να είναι πελάτης", δήλωσε ο Chernyshov. "Διαφορετικά, θα είναι ζημιογόνο".

(από capital.gr)